Η φιλία είναι ένα απ’ τα σημαντικότερα πράγματα. Το να έχουμε δίπλα μας αληθινούς φίλους είναι κάτι παραπάνω από δώρο. Εξάλλου χωρίς τη φιλία δε θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε στην κοινωνία. Είναι εξίσου απαραίτητη και για τα δύο φύλα. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και να υποβαθμίζουμε το γεγονός πως υπάρχουν ισχυρές φιλίες, και μόνο, ανάμεσα σ’ έναν άντρα και μια γυναίκα.

Υπάρχουν εξαιρέσεις, φυσικά, που αποδεικνύουν ότι μια φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα μπορεί να καταλήξει πιο ισχυρή απ’ αυτές που συνηθίζουμε να έχουμε. Δεν είναι παράξενοι οι άνθρωποι που συγκροτούν δυνατούς δεσμούς μεταξύ τους, χωρίς να εμπλέκουν τίποτα το ερωτικό. Οι περίεργοι είναι οι υπόλοιποι γύρω μας που κατά καιρούς αρνούνται, όλο και περισσότερο, τη φιλία ενός άντρα με μια γυναίκα. Τι γίνεται όμως με εκείνους που πραγματικά έχουν στη ζωή τους μια τέτοιου είδους φιλία;

Οι συγκεκριμένες φιλίες ξεκινούν με το αίσθημα της παρέας και δεν παρασύρονται απ’ τον τυπικό κανόνα όπου ο άντρας πρέπει να σκεφτεί αναγκαστικά τη γυναίκα απέναντί του ερωτικά και το αντίστροφο. Λόγω της κοινωνίας και των στερεοτύπων της δε σημαίνει πως τα δύο φύλα έχουν φτιαχτεί μόνο για να καλύπτουν το ερωτικό και συντροφικό κομμάτι. Η φιλία μεταξύ άντρα και γυναίκας είναι εξίσου σημαντική. Μερικές φορές χρειαζόμαστε μια άλλη άποψη δίπλα μας κι έναν εαυτό που να καλύπτει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δικού μας εαυτού.

Απ’ τη μεριά των γυναικών, ο άντρας φίλος ή κολλητός τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός για εκείνες καθώς αισθάνονται την πλήρη ασφάλεια κι έχουν στο μυαλό τους ότι είναι εκεί πάντα για ό,τι θελήσουν, θα τις ακούσει με ευλάβεια και απόλυτη προσοχή. Είναι το παιδί αυτό που θα τρέξει μέσα στη νύχτα να μαζέψει τη φίλη του απ’ το μπαρ που είδε τον πρώην της με άλλη και ξέρει τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Ο άντρας φίλος δεν έχει απλώς μια γυναίκα φίλη, αλλά μια μικρή αδερφή που βρίσκεται υπό την προστασία του. Ανησυχεί για εκείνη όσο κανείς άλλος και το σημαντικότερο; Γνωρίζει πολύ καλά όλες τις καταστάσεις που έχει περάσει, τον τρόπο που σκέφτεται και αντιδρά σ’ όποια κατάσταση κι αν της τύχει. Είναι εκείνος ο τύπος με τις φοβερές ικανότητες που καταλαβαίνει τι ακριβώς έχει στο μυαλό της πριν καν η ίδια μιλήσει.

Ωστόσο, κι οι άντρες χρειάζονται μια φίλη στο πλευρό τους που να της εκμυστηρεύονται τα πιο τρελά τους όνειρα, τις φαντασιώσεις και τις πιο γελοίες σκέψεις για τις γκόμενες και τους έρωτες της ζωή τους. Ξέρουν πως σε καμία περίπτωση η κολλητή τους δε θα τους παρεξηγήσει, ούτε θα αρχίσει τα σχόλια υπέρ των γυναικών. Αλλά εκεί που θα κρίνει χρήσιμο θα τους υπερασπιστεί. Ειδάλλως, λέει την αλήθεια ως έχει. Αισθάνονται μια ανακούφιση με την ηρωίδα τους να δίνει αμέτρητες συμβουλές, σχόλια που θα τους ανεβάσουν την αυτοπεποίθηση και φυσικά είναι η φίλη που διοργανώνει με τον καλύτερο τρόπο τα γενέθλιά τους και εκείνη που θα κάτσει να τους βρει την καλύτερη κοπέλα. Μα εννοείται ότι όλες οι υποψήφιες νύφες περνούν πρώτα απ’ την έγκρισή της.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι είναι βέβαιο ότι δε θα καταλήξουν κανένα απ’ τα βράδια τους στο κρεβάτι γυμνοί. Και μόνο στη σκέψη το βρίσκουν αστείο και παράλογο, πέρα απ’ την πραγματικότητα. Με το ζόρι πρέπει να νιώσουν κάτι ερωτικό ο ένας για τον άλλον; Δε θέλουν και δε θα συμβιβαστούν ποτέ σεξουαλικά για να καλύψουν αυτήν την ανάγκη. Για το λόγο ότι όντως δεν τους βγαίνει, ούτε το νιώθουν. Ούτε καν σε φαντασίωσή τους.

Εννοείται πως αγκαλιάζονται συνεχώς, πειράζονται και μαλώνουν, αλλά σαν αδέλφια. Υπάρχει αμέριστη οικειότητα μεταξύ τους, ειλικρίνεια και άψογη συνεννόηση. Είναι ο φίλος ή η φίλη που δε θα θυμώσει ποτέ επειδή δε βρεθήκατε για ένα μήνα ή δε μιλήσατε. Έχουν επίγνωση όλων αυτών και δεν αφήνουν το φίλο τους για κανένα ανούσιο λόγο. Είναι πάντα δεμένοι ουσιαστικά και μ’ έναν τρόπο που ίσως κανείς να μην καταλαβαίνει διότι δεν το ζουν πολλοί κάτι τέτοιο.

Η φιλία, λοιπόν, μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας υπάρχει, εξελίσσεται και αναπτύσσεται με άψογο τρόπο, ώστε να αποδεικνύεται η υπόστασή της, η οποία δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί και ν’ αντέξει για πολλά χρόνια. Ας καταρρίψουμε τους κανόνες και τα στερεότυπα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο είδος φιλίας κι ας πιστέψουμε σ’ αυτό που αντικρίζουμε καθημερινά.

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου