Είναι γεγονός πως ζούμε σε μια εποχή που το πρώτο που μας απασχολεί είναι η φιγούρα, να δείξουμε δηλαδή το πόσο ωραία είναι η ζωή μας και πόσοι ευτυχισμένοι είμαστε. Τα social media έχουν επιβληθεί για τα καλά στην καθημερινότητά μας κι ενεργούμε βάσει αυτής της (συχνά υποκριτικής κι υπερβολικής) προβολής σε όλους τους τομείς.

Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που τα κάνεις για τον εαυτό σου, για να νιώθεις εσύ καλά μ’ αυτά. Εκεί ανήκει (ή έστω έτσι θα όφειλε) κι η ερωτική σου ζωή. Όταν την πατάς κι ενθουσιάζεσαι και τελικά συναντάς την αμοιβαιότητα και κάνεις σχέση με κάποιον, το κάνεις μόνο για σένα, χωρίς να ρωτήσεις κανέναν και χωρίς να σε νοιάξει αν οι άλλοι συμφωνούν ή εγκρίνουν την επιλογή σου. Είσαι με έναν άνθρωπο ξεχωριστό για σένα, ζεις και μοιράζεσαι στιγμές και συναισθήματα και δε βρίσκεις κανέναν λόγο να το μάθει ο κάθε πικραμένος.

Ο πραγματικά ερωτευμένος άνθρωπος δεν έχει την ανάγκη να επιδεικνύει συνεχώς πόσο ευτυχισμένος και καψούρης είναι και πόσο τέλεια περνάει. Instagram stories, check-in στο facebook κι αμέτρητες φωτογραφίες στο προφίλ με μελιστάλακτες αφιερώσεις για ποιον λόγο; Το μόνο που πετυχαίνεις με όλη αυτή τη δημοσιοποίηση προσωπικών στιγμών σου είναι να χάνεις τον μυστικισμό του έρωτα και να κάνεις τη σχέση σου αντικείμενο σχολιασμού απ’ τον κάθε άκυρο. Ο οποίος μάλιστα θα θεωρεί πως ξέρει τι νιώθεις και πώς είσαι στη ζωή σου, και θα του ‘χεις δώσει εσύ το δικαίωμα αυτό.

Μη σπαταλάς το χρόνο σου για να ποστάρεις την ευτυχία σου από ‘δω κι από ‘κει. Δεν την εδραιώνεις έτσι, την περικόπτεις κι άλλωστε οι υπερβολές ποτέ δεν έπεισαν κανέναν. Όταν είσαι με τον άνθρωπό σου, παράτας το κινητό στην άκρη και ζεις την πιο απλή σκηνή σαν να ‘ναι σενάριο της πιο ρομαντικής ταινίας. Ζήσε το κάθε δευτερόλεπτο στα βλέμματά σας κι άκου προσεκτικά την κάθε σας λέξη. Παρατήρησε τη χροιά, τις εκφράσεις, τις μικρές κινήσεις, τα αμήχανα χαμόγελα, το γλυκό τρέμουλο στο άξαφνο άγγιγμα, όλα αυτά που δεν καταγράφονται όσο καλή κάμερα κι αν έχει το κινητό σου κι όσα φίλτρα κι αν σας περάσεις.

Αυτές οι φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες μα στην ουσία οι μεγαλύτερες συναισθηματικές αποδείξεις χάνονται όταν αντί να τις προσέξεις, μετράς πόσοι πάτησαν like στην τελευταία σας φωτογραφία, ποιο θα ‘ναι το concept σας και με τι λεζάντα θα συνοδέψεις την επόμενη για να πάρει περισσότερες αντιδράσεις. Οι άλλοι έχουν δική τους ζωή κι αναζητούν ή ιδανικά ζουν τη δική τους ευτυχία, σπανίως θα χαρούν για σένα, αλλά εύκολα θα σχολιάσουν το πόσο αταίριαστοι είστε, στα δικά τους μάτια.

Η ιδιωτική μας ζωή οφείλει να μένει καθαρή κι αποστασιοποιημένη, να μη ζητά επιβεβαιώσεις, να μην ανακατεύει τρίτους, να απευθύνεται αυστηρά σε μας τους δύο. Χωρίς παρεμβάσεις, επικρίσεις, προτροπές για χωρισμό τάχα από ενδιαφέρον ή ακόμα κι όντως από ειλικρινές νοιάξιμο, αλλά για κάτι που δεν τους αφορά και δεν τους πέφτει λόγος για να το κρίνουν, απ’ τη στιγμή που δεν μπορούν να κατανοήσουν τα αισθήματά σου.

Ίσως θα έπρεπε να μιμηθούμε όλους εκείνους τους διάσημους, ειδικά σε διεθνές επίπεδο, που κρατούν επίμονα την προσωπική τους ζωή μακριά απ’ τα φλας και τις επιδείξεις ευτυχίας και μας παίρνει μήνες ή και χρόνια να μάθουμε κάτι γι’ αυτούς. Φυλάνε σε απόσταση κάτι που σημαίνει για εκείνους πολλά, ζώντας το κι απολαμβάνοντάς το «μαζί» με την ηρεμία τους. Κι αν το επιλέγουν και το πετυχαίνουν εκείνοι, απαντώντας ένα αινιγματικό «είμαι καλά» στις πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων και παρουσιαστών, κι αν μπορούν να αποφύγουν διαρροές της ζωής τους ακόμα κι όταν τους ακολουθούν φωτογράφοι, δεν μπορούμε εμείς να χαμηλώσουμε λίγο τα πανό που κρεμάμε στα παράθυρά μας (κυρίως τα διαδικτυακά) για να διαφυλάξουμε την ιδιωτικότητά μας;

Ακολούθα το παράδειγμά τους. Κι αφού εσένα δε νομίζω να σε κυνηγούν οι παπαράτσι, μη γίνεσαι από μόνος σου ρουφιάνος της ζωής σου. Κράτα την ευτυχία σου και τον έρωτά σου για σένα, τον άνθρωπό σου και τους πολύ (κι εξακριβωμένα) δικούς σου κι αποτύπωσε χιλιάδες χαμόγελα και λαμπερά φωτογραφικά στιγμιότυπα στο μυαλό σου (έστω κάποια απ’ αυτά στο κινητό σου ή σε μια κορνίζα στο δωμάτιό σου), όχι στο προφίλ σου. Έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία όσα ανήκουν μόνο σε λίγους κι αποφεύγεις έτσι κι όλη την ηθελημένη ή κι ακούσια βαβούρα των απ’ έξω.

Προσοχή, όμως! Έχει τελείως διαφορετική σημασία το να «αρνείσαι» κάτι με το να το «προστατεύεις». Κάποια πράγματα τα κρατάς για τον εαυτό σου και μόνο, να τα σέβεσαι, να τα βιώνεις μεγαλοπρεπώς, να τα χαίρεσαι, να ‘σαι περήφανος γι’ αυτά, αλλά να μην τα ξεπουλάς για μερικά παραπάνω κλικς ή μια ψευδαίσθηση επιβεβαίωσης και μάλιστα από ανθρώπους που δεν εκτιμάς καν.

Κοιτά το ταίρι σου στα μάτια, όχι μέσα απ’ την μπροστινή κάμερά σου ποζάροντας για ακόμη μία σέλφι που θα ανέβει στα social media με hashtag #couplegoals. Γιατί αν συνεχίσεις να ζεις στην επιφάνεια και να χάνεις την ουσία, σε βλέπω σε λίγο καιρό με το κινητό αγκαλιά να ανεβάζεις μόνο τοπία και στιχάκια!

Συντάκτης: Χρύσα Κωστοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη