«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει σοφά ο λαός κι αναφέρεται στο ότι το να ξεπεράσεις πλήρως το άτομο με το οποίο είσαι ερωτευμένος, είναι πολύ πιο εύκολο όταν συναντήσεις ένα άλλο άτομο το οποίο θα σε κάνει να αισθανθείς και πάλι ερωτευμένος. Βέβαια ο έρωτας δεν έρχεται όποτε τον θέλουμε και ειδικά στην περίπτωση που τον ψάχνουμε απεγνωσμένα, είναι ακόμη πιο απίθανο να τον βρούμε.

Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων όμως, που πραγματικά σε κάνουν να απορείς. Είναι η περίπτωση αυτή στην οποία ένα άτομο ερωτεύεται διαδοχικά το ένα μετά το άλλο άτομο. Μπορεί να δείχνει τρομερά ερωτευμένο με έναν άνθρωπο και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να θεωρεί πως βρήκε αλλού τελικά τον έρωτα της ζωής του. Και πριν προλάβει να ζήσει όλο αυτό το μεγαλείο, εμφανίζεται ένα τρίτο πρόσωπο και φέρνει τα πάνω κάτω, αφού πλέον αυτό εκπροσωπεί τον έρωτα- για περιορισμένο βέβαια χρόνο. Αλήθεια, πώς μπορεί κανείς να ερωτεύεται ακατάπαυστα, διαφορετικά πρόσωπα; Πρόκειται για έρωτα γνήσιο, αληθινό ή απλώς για έναν ακόμη ενθουσιασμό;

 

 

Αν ρωτήσεις κάποιον που βιώνει κάτι παρόμοιο, μπορεί να σου ορκιστεί πως πραγματικά νιώθει ερωτευμένος. Πως βιώνει όλα τα συμπτώματα με όλα τα άτομα και πως είναι αληθινές κι άκρως συναρπαστικές όλες οι ιστορίες που προκύπτουν. Πως νιώθει τυχερός μα πολλές φορές εξαντλημένος μέσα από αυτή τη διαδοχή και πως δεν μπορεί να διακρίνει με ποιο από όλα τα πρόσωπα που ερωτεύτηκε δέθηκε πιο πολύ. Σε καμία περίπτωση πάντως δε θα παραδεχτεί πως μπορεί να πρόκειται για απλό ενθουσιασμό.

Και το εννοεί. Γιατί αυτά που βιώνει ξέρει πως είναι πολλά περισσότερα από έναν ενθουσιασμό. Αν κάνεις, μάλιστα, λόγο για κάτι τέτοιο, θα θεωρήσει πως υποτιμάς τα συναισθήματά του μα και την ικανότητά του να τα διακρίνει. Είναι και θα είναι έρωτες αυτά που βιώνει και δε φταίει αυτός αν τον έρωτα τον έχουμε συνδυάσει με κάτι πιο σπάνιο και δυσεύρετο. Κατατάσσει τον εαυτό του στους τυχερούς, που κατάφερε να βρει τόσα άτομα που του γέννησαν ένα τόσο όμορφο συναίσθημα και σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να απολογηθεί, ούτε καν να μπει στη διαδικασία να ερμηνεύσει αυτό που του συμβαίνει.

Από την άλλη πλευρά, σκέφτεσαι πως δεν μπορεί να είναι τόσο λίγοι αυτοί που ερωτεύονται συχνά και με διαφορετικά άτομα και πως μάλλον όλοι αυτοί έχουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό που καθορίζει την ψυχοσύνθεσή τους. Ίσως είναι υπερενθουσιώδεις, ίσως υπερβολικοί στην περιγραφή της κάθε τους ιστορίας, ίσως να μετατοπίζουν την ανάγκη τους να ερωτευτούν σε άτομα που δεν τους εμπνέουν και τόσο, μα βολεύουν για τον σκοπό. Ίσως το να βιώνουν συναρπαστικές ιστορίες έρωτα να τους αναζωογονεί και γι’ αυτό και είναι ανοιχτοί και πρόθυμοι να ακολουθήσουν σε κάθε κάλεσμα. Ίσως βαριούνται εύκολα ακόμη κι όταν έχουν δημιουργήσει την πιο έντονη ερωτική ιστορία και να ψάχνουν αδιέξοδο σε μια πιο συναρπαστική ιστορία. Ίσως ,ακόμη, να θέλουν να απαλλαγούν από όλη αυτή την ένταση μα δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν τον τρόπο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τον έρωτα δεν μπορούν να τον ορίσουν ούτε οι ίδιοι ούτε και κανείς. Το ίδιο ισχύει και γι’ αυτά που νιώθουν. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά για το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο κεφάλι τους κάθε φορά που ερωτεύονται, κανείς δεν μπορεί να μετρήσει συναισθήματα και να τα κατατάξει σε κατηγορίες. Νιώθουν κι αυτό είναι το σημαντικό για εκείνους. Το να δοθεί μια ερμηνεία στον λόγο που τους συμβαίνει αυτό και το να καταταχθούν οι ίδιοι σε μια κατηγορία «ατόμων που ερωτεύονται συνέχεια διαφορετικά άτομα» δεν αποσκοπεί πουθενά.

Το να ερωτεύονται διαρκώς είναι κάτι που τους συμβαίνει κι όχι κάτι που ίδιοι προκαλούν. Οι αιτίες, οι προβλέψεις, οι συμβουλές και τα διλλήματα δε θα αλλάξουν την κατάσταση ούτε η κατηγοριοποίηση θα ωφελήσει κάποιον. Ερωτεύονται συχνά, το ζουν δυνατά και καλά κάνουν.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ολίνα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου