d269

Δυο μικρές γραμμούλες ζωής μπορούν να περικλείουν μια μικρή δόση ευτυχίας για να γεννηθεί η πιο σημαντική στιγμή ανιδιοτελούς αγάπης. Την αγάπη αυτή που απλόχερα θα δώσεις σε ένα πλάσμα. Ένα κομμάτι σου. Κι αυτήν την αγάπη αυτός ο άνθρωπος τη λαμβάνει απλόχερα από τον τρόπο που νιώθεις γι’ αυτόν. Ώσπου να τον αντικρίσεις και να καταλάβεις πώς είναι επιτέλους να ξεχειλίζεις από την λατρεία σου για εκείνον. Μα κι εσύ την αγάπη αυτή τη δέχτηκες. Έμαθες να τη δίνεις γιατί σου δόθηκε. Γιατί φώλιασε μέσα σου, γέννησε χιλιάδες άλλα συναισθήματα και νιώθεις πια την ανάγκη να τη μοιραστείς.

Κανένας δε σου μαθαίνει πώς είναι να αγαπάς, μόνο η ίδια η αγάπη. Γεννιέσαι ένας λευκός καμβάς. Τα πρώτα σκιρτήματα συναισθημάτων τα διαβάζεις στα μάτια της μητέρας σου όταν σε κοιτάζει. Από τον τρόπο που σου μιλάει, από την καθημερινή της φροντίδα και τα δάκρυα χαράς που κυλούν στο πρόσωπό της κάθε φορά που θα την κάνεις περήφανη με κάποιο μικρό σου κατόρθωμα. Την αγάπη τη βλέπεις στις θυσίες που κάνει ο πατέρας σου για να σε μεγαλώσει, από τη χαρά που αισθάνεται όταν γίνεσαι ο καλός άνθρωπος που σε δίδαξε να είσαι. Αγαπιέσαι βαθιά από τους γονείς και τους παππούδες σου, σου μαθαίνουν δίνοντάς σου αυτό το μοναδικό χάρισμα.

Ποτέ σου δε θα ξεχάσεις την πρώτη σου μέρα στο σχολείο. Εκεί που διδάχθηκες πώς είναι να μοιράζεσαι τα πράγματά σου με τα άλλα παιδιά. Και τον σεβασμό που πρέπει να τρέφεις για τον δάσκαλό σου. Έμαθες πώς να φέρεσαι ευγενικά και πώς η ευγένεια αυτή είναι το κλειδί για να νιώθεις όμορφα κάθε φορά που χρησιμοποιώντας την κέρδισες τον σεβασμό των άλλων. Σου έδειξαν πώς είναι να δίνεις σημασία σε εκείνο το ντροπαλό παιδάκι που παίζει μόνο του χωρίς παρέα. Από την πρώτη στιγμή ένιωσες πως ήθελες να το πλησιάσεις διώχνοντας τη μοναξιά από το πρόσωπό του. Έμαθες να σε πνίγει το άδικο κάθε φορά που κάποιος πρόσβαλλε ή εκφόβιζε κάποιον μπροστά σου και αυτό σου το συναίσθημα σου δημιούργησε την ανάγκη να προστατεύεις τους αδύναμους.

Έτσι σιγά σιγά πέρασε μέσα σου το θαύμα της φιλίας. Οι πράξεις αγάπης σου προσέλκυσαν άλλα άτομα που με τον καιρό έγιναν οι πιο πιστοί σου φίλοι. Κι αυτό γιατί είδες σε εκείνους πράγματα από σένα. Κι εκείνοι είδαν το ενδιαφέρον που τρέφεις, ήρθαν κοντά σου και έμειναν για να μοιραστείτε τις πιο μοναδικές στιγμές. Κράτησαν τα πιο κρυφά σου μυστικά σαν να ήταν δικά τους. Για πρώτη φορά αισθάνθηκες πως διαλέγεις τα «αδέρφια» σου. Επιλέγεις να μεγαλώνετε μαζί, να στηρίζεστε μεταξύ σας κι αυτή σας η αγάπη σας έδεσε σαν μια γροθιά που δε σβήνει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Είδες την αγάπη μέσα από τις αναμνήσεις που φτιάξατε μαζί και στον ώμο που έγινε στήριγμα να μη φοβάστε τίποτα.

Και κάπως έτσι το πλήρωμα του χρόνου έφερε μια διαφορετική αγάπη στη ζωή σου. Ο έρωτας την πήρε απ’ το χέρι της έδωσε μια σπρωξιά και την έριξε στην αγκαλιά σου. Εκείνη σε προσκάλεσε να ανοίξετε μαζί το τεράστιο κεφάλαιο της συντροφικότητας. Σου έφερε δυο χέρια να σε κρατούν σφιχτά και να γεμίζουν όσα μέσα σου αποζητούσαν ολοκλήρωση. Η αγάπη προς τον σύντροφό σου σε άλλαξε. Σου έμαθε να κοιτάς και μέσα στις ανάγκες του άλλου, να επενδύεις σε ένα μέλλον φροντίζοντας να μη λείψει τίποτα στη σχέση σας και κάπως έτσι δίνοντάς τον εαυτό σου ολόκληρο είδες την αγάπη να βγάζει κλωνάρια και ανθούς.

Είδες την αγάπη να πολλαπλασιάζεται. Βρήκες την αστείρευτη πηγή σκαρφαλώνοντας ψηλά και κατακτώντας τις κορυφές της καρδιάς των δικών σου ανθρώπων. Κάνοντας τα δικά σου παιδιά. Στη διαδρομή τη συνάντησες και μέσα στα χαμόγελα ξένων και περαστικών. Ένιωσες να σε διαπερνάει όταν φρόντισες το μικρό σου κατοικίδιο. Σου ήταν αδύνατο να φανταστείς πώς μέσα σε τόσα πλάσματα θα ανακαλύψεις αυτό το όμορφο συναίσθημα. Η αθωότητα εκείνων των ματιών, η υποταγή που σου έδειξαν, η ανιδιοτελής αγάπη υπάρχει άφθονη μέσα σε εκείνα τα μικρά θαύματα.

Όλες σου οι αισθήσεις σε οδηγούν από δω και πέρα να λειτουργείς ακούσια στο άκουσμα της αγάπης. Την διδάχθηκες, την αισθάνθηκες, την είδες, την άκουσες και όλα αυτά χάρη στη δική σου θέληση να την κάνεις κομμάτι της προσωπικότητάς σου και της ίδιας της ζωής σου. Η φιλοσοφία αυτή σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Μόνο αυτό έχει σημασία για σένα. Να είσαι εκείνος που θα αγαπηθεί, που θα αγαπήσει και που θα βρει το νόημα αυτό σε κάθε μικρή πιθαμή της καθημερινότητας. Ζώντας λεπτό προς λεπτό δυνατά, κάνοντας θετικές σκέψεις και δίνοντας την αγάπη αυτή σε όποιον βρεθεί κοντά σου. Γιατί αυτός είσαι πλέον. Είσαι ένας καμβάς που χρωματίστηκε με αγάπη από την αρχή ως το τέλος.

Συντάκτης: Μαίρη Νταουξή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου