photo-1497169190325-c2abbe00c1a1

Γύρω σου κυριαρχούν μονάχα καπνοί, βαβούρα και θολούρα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες καταφέρνεις να διακρίνεις ένα πρόσωπο μέσα στο πλήθος. Το βλέμμα σου γραπώνεται. Θα ευχόσουν να μπορούσες να μάθεις ένα όνομα. Θα ευχόσουν ακόμη η σκέψη σου να μπορούσε να καθοδηγήσει τα αντανακλαστικά του να στρέψουν μια ματιά πάνω σου. Ο χρόνος περνά και δεν έχει σημασία το πώς αλλά έρχεται η μέρα που γίνεται τελικά το ραντεβού σου. Και μετά η σκέψη σου, οι ανησυχίες σου και ο λόγος που τα βράδια σας βρίσκουν αγκαλιά. Οι οδοντόβουρτσά σου βρίσκει άλλη μια για παρέα. Τα πρωινά δεν είναι ποτέ ξανά ίδια. Ο εφιαλτικός ήχος του ξυπνητηριού ηχεί εις διπλούν μα το ξύπνημα γίνεται ευκολότερο όταν σε ξεσκεπάζει περιπαιχτικά.

Μικρά βήματα σας φέρνουν πιο κοντά. Πολλές φορές η συγκατοίκηση μας λέει πολλά για το χαρακτήρα του άλλου, γι’ αυτό άλλωστε και μένουμε μαζί. Μας λέει ακόμα πιο πολλά τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε πως εκεί που στέκεται στην πόρτα μπορεί να ανεχθεί και το παραμικρό ελάττωμά μας. Εκεί είναι που τα πράγματα σοβαρεύουν. Γιατί δεν αρκεί μόνο να διαφωνείς και να τα βρίσκεις. Το παν είναι να καταλάβεις γιατί διαφώνησες και να σκεφτείς πως την επόμενη φορά δε θα διαφωνήσεις για το ίδιο πράγμα. Εσύ κι ο σύντροφός σου περνάτε τα τεστ των πιο μεγάλων αντοχών κι όλα δείχνουν να κυλούν ήρεμα μέχρι να έρθει η ώρα που θα προχωρήσετε στο επόμενο μικρό κοινό σας βήμα. Την οικογένεια.

Εκεί αξίζει να το σκεφτείς και να το ξανασκεφτείς. Σε κέρδισαν στοιχεία που ήταν εμφανή. Ενδιαφέροντα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Ίσως κάτι που απλώς σε σένα έκανε το κλικ να παίξεις και να τα ποντάρεις όλα για όλα. Κέρδισε την παρτίδα του πόθου, του έρωτα, της αγάπης και να ‘στε. Μα πού είναι το χαρτί που αποκαλύπτει αν θα γίνει καλός γονιός; Το παίρνεις ξανά απ’ την αρχή. Γυρνάς πίσω. Σε όλα όσα σε τράβηξαν κοντά. Τσεκάρεις συμπεριφορές, ενδείξεις που σε καθοδηγούν να διακρίνεις εάν μπορείς βάσει λογικής να πορευτείτε μαζί για μια ζωή. Κι εκεί είναι που κοντοστέκεσαι ξανά και ξανά. Όλα φαίνονται ιδανικά σε ένα σενάριο με τους δυο σας. Πώς όμως θα καταλάβεις εάν στην επόμενη σκηνή, με ένα παιδί, θα τα βγάλετε πέρα μια χαρά; Δεν αρκεί η φαντασία.

Ο λογισμός σου τρέχει στους γονείς και τους παππούδες σου. Εκείνοι οι μυθικοί ήρωες που κατάφεραν να κουβαλήσουν στις πλάτες τους τόσα χρόνια ευτυχισμένου έγγαμου βίου χωρίς προγαμιαία συμβίωση με συζύγους που μπορεί να μην ήταν απαραίτητα δική τους επιλογή. Την υποστήριξαν τόσο πολύ όμως που πάντα φαινόταν να είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους. Εσύ γιατί να μην τα καταφέρεις; Αγαπάς, για τα δέκα, δεκαπέντε καλά και άσχημα στοιχεία του χαρακτήρα που έχει. Έχεις κι εσύ άλλα τόσα μα σε αγαπάει κι αυτός. Ταιριάζετε ναι, μα όλα τα ζευγάρια θα πρέπει να ταιριάζουν και στον τρόπο ανατροφής των παιδιών τους για να είναι ευτυχισμένα. Και αυτό δυστυχώς δεν προβλέπεται. Όλα φαίνονται μετά.

Συχνά ακούμε να παντρεύονται ερωτευμένα ζευγάρια που μετά από χρόνια σχέσης έχουν διαπιστώσει πως τα βρίσκουν, πως έχουν ξεπεράσει εμπόδια σε όλη την πορεία της σχέσης τους και που πραγματικά αγαπιούνται. Η αλήθεια είναι πως αν ήδη συμβιώνουν για μεγάλο διάστημα, όντως μετά τον γάμο δεν αλλάζει τίποτα. Στο ίδιο σπίτι παραμένουν πριν και μετά κι εκείνοι και οι συνήθειές τους. Όταν όμως γεννιέται ένα μικρό πλάσμα καλούνται να συμφωνήσουν στην ανατροφή και στην διαπαιδαγώγησή του. Εκεί ξεφυτρώνουν δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τις διαφορετικές πεποιθήσεις του καθενός. Εκεί έχεις να κάνεις με ένα παιδί που ναι μεν είσαι ο γονιός του δεν έχεις όμως το δικαίωμα να του περάσεις μονάχα τα δικά σου πιστεύω.

Αν ο άνθρωπός σου έχει μεγαλώσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον με άλλες αρχές, ήθη και αξίες, τότε είναι που καλείσαι να έρθεις αντιμέτωπος μαζί τους και να διαλέξεις αν θέλεις να τις ασπαστείς ή όχι. Έρχονται στιγμές που καλείσαι επίσης να αντιμετωπίσεις τις παρεμβάσεις των παππούδων και η διαφορετική οπτική του καθενός για την οικογένεια αλλά και την στάση του συντρόφου σου απέναντι στους γονείς του και τα όρια που θέτει. Η θέση που παίρνει σε σχέση με την ανατροφή του παιδιού, το πόσο πολύ ασχολείται μαζί του, σε ποιον βαθμό σε βοηθάει στην διαπαιδαγώγηση και το μεγάλωμα είναι επίσης στοιχεία που διαπιστώνεις στην πορεία. Επιπλέον κυρίαρχο ρόλο παίζει η έλξη που καταφέρνετε να διατηρήσετε ανάμεσά σας.

Ένα παιδί μπορεί να ενώσει, μπορεί όμως και να απομακρύνει τελικά. Είναι σημαντικό οι δυσκολίες που προκύπτουν να γίνονται η αιτία για να γνωρίσουν οι σύντροφοι από την αρχή ο ένας τον άλλον να καταφέρνοντας τελικά να τις ξεπεράσουν. Να θέσουν νέα όρια, να βρουν άλλα μέτρα και σταθμά και μέσα από την βιοπάλη να δεθούν ακόμα περισσότερο. Να συμβιβαστούν, να αναθεωρήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους υποχωρώντας τελικά για να έχουν ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον ή τελικά να αντιληφθούν πόσο διαφορετικοί είναι και να οδηγηθούν στο χωρισμό.

Συντάκτης: Μαίρη Νταουξή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!