Η ευτυχία, το πολυπόθητο αυτό συναίσθημα,  δεν πηγάζει από πολλούς παράγοντες. Ακόμα κι ένα τόσο δα μικρό πραγματάκι θα μπορούσε να κάνει κάποιον ευτυχισμένο. Πολλές φορές πασχίζουμε να δώσουμε το εκατό τοις εκατό του εαυτού μας στον άλλο πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα τον κερδίσουμε διπλά. Κάνουμε το παν και κινούμε γη κι ουρανό να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του στο έπακρο. Δίνουμε παραπάνω κι από αυτά που μπορούμε για να δούμε το χαμόγελο στα χείλη του συντρόφου μας.

Ξέρουμε πως όλα αυτά είναι πολλά, μα τα κάνουμε ολόψυχα θεωρώντας πως είναι το καλύτερο. Κι όταν στην πορεία κάτι πάει στραβά αναρωτιόμαστε ποιο ήταν το λάθος. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πως πολλές φορές η ευτυχία κρύβεται στα απλά και στα λίγα. Απ’ το φόβο μας, παραφορτώνουμε τον άλλο με πράγματα που ίσως να μην μπορεί να αντέξει, ενώ αν ανοίξουμε την καρδιά μας θα μας πει πως: Βόλτα, κουβέντα κι αγκαλιά. Αρκούν.

Γιατί αυτά είναι που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι. Ανατρέχοντας πίσω, απ’ την ώρα που του είπες καλημέρα και τον αποχαιρέτησες μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποίησες πως έχει ήδη βραδιάσει, θα θυμηθείς πως αναλώθηκες τόσο πολύ σε πράγματα που σου συνέβησαν μέσα στην ημέρα, σου σπατάλησαν τη φαιά ουσία και την ψυχική ηρεμία σου. Συναναστράφηκες μ’ ένα σωρό κόσμο, πάλεψες να φέρεις εις πέρας έναν στόχο που είχες θέσει. Κουράστηκες να αντικρίζεις ξανά και ξανά τους ίδιους ανθρώπους, μπούχτισες!

Η καθημερινότητα είναι αλλιώς όταν την πιο σημαντική στιγμή σου, αυτή της ξεκούρασής σου, την αφιερώνεις σ’ εκείνον. Όσο ακριβά αξίζει να περπατήσετε μαζί μιλώντας για όσα φοβάσαι κι όσα αγαπάς, δεν αξίζει κάθε λεπτό που αναλώνεις σε οτιδήποτε άλλο. Είναι φόρες που η ψυχολογική εξάντλησή σου δε σε εμποδίζει να ξοδέψεις χρόνο για έναν βραδινό περίπατο μαζί του. Είναι που η όψη του αναζωογονεί τις αισθήσεις του. Η φωνή του ηρεμεί τον κόσμο μέσα σου. Καθετί που κάνετε μαζί προσθέτει ακόμα ένα λιθαράκι στο σύνολο των αγαπημένων σας στιγμών και μια ακόμα ανάμνηση να θυμάστε.

Να πλέκετε τα δάχτυλα σας τρυφερά, αγνοώντας τον χρόνο. Κάθε βήμα σας να χαλαρώνει νοερά κάθε τμήμα του σώματός σας και μια αγκαλιά να αφαιρεί μονομιάς κάθε κούραση που έχει καταλάβει οποιοδήποτε σημείο του κορμιού σας. Κρυφτείτε ο ένας μέσα στο σώμα του άλλου. Ακόμα κι η σιωπή σας λέει πολλά. Τι κι αν δεν έχετε ούτε να λέξη να ξεστομίσετε εκείνη τη στιγμή. Το άγγιγμα ζεσταίνει τις ψυχές που ήδη κουβεντιάζουν.

Οτιδήποτε έχετε να πείτε ο ένας στον άλλο, εκφράστε το με αυτήν την αγκαλιά. Είναι αυτή η μοναδική και μαγική ιδιότητά της να αφυπνίζει τον εγκέφαλο ακόμα και στο πέρας μιας εξαντλητικής ημέρας. Να σβήνει κάθε έγνοια, να απαλύνει γλυκά τον πόνο που προκαλεί κάθε πρόβλημα. Απλώς κλείστε τα μάτια κι αφεθείτε στην αύρα της ηρεμίας που αποπνέει το αμοιβαίο συναίσθημα.

Εξομολογήσου του άφοβα κάθε σου ανασφάλεια. Αναμετρήστε κάθε σφάλμα που κάνατε, γελάστε δυνατά σαν να μη σας ακούει κανένας. Ξεδώστε. Παίξτε και τρέξτε σαν να είστε μικρά παιδιά. Κλάψτε, συγκινηθείτε και θυμηθείτε γεγονότα. Λύστε τις διαφορές σας, διαφωνήστε, φιληθείτε, δείτε τον ήλιο να δύει. Μετρήστε τ’ άστρα, δώστε σχήμα στα σύννεφα. Οτιδήποτε περιλαμβάνει εσάς τους δύο μαζί κι αποδιώχνει μακρά ό,τι δε θέλετε κοντά σας επιτρέπεται.

Πάρ’ τον απ’ το χέρι κι εμπιστεύσου τον εαυτό σου κοντά του. Οπουδήποτε κι αν σε οδηγήσει. Στο βουνό, στην ακροθαλασσιά, σε ένα πάρκο, σε κάποιο μέρος μοναδικά δικό σας. Κάπου που να ηρεμεί η σκέψη σας, μακριά από ό,τι σας απασχολεί. Αφήστε τα κινητά σας πίσω, πάρτε μαζί σοκολάτες και πατατάκια ή μια ζεστή κουβέρτα και την καλή σας διάθεση.

Σημαδέψτε στο χάρτη μια τοποθεσία κι ονομάστε την καταφύγιο. Θα είναι η διέξοδος σας από καθετί, απ’ τον άσκοπο υλισμό και τη βαβούρα του κόσμου. Βγάλτε τα μια κι έξω απ’ τη ζωή σας και κυρίως απ’ τη σχέση σας κι επενδύστε στα σημαντικά. Βόλτα, κουβέντα κι αγκαλιά.

 

Συντάκτης: Μαίρη Νταουξή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη