Οι περισσότεροι από εμάς το ξέρουμε πολύ καλά, το έχουμε κάνει φίλο μας αλλά κι εχθρό μας, έχει πολλούς τύπους και μορφές. Το έχεις σπίτι αλλά το βρίσκεις κι έξω. Τι είναι; Εντάξει το βρήκες, το λέει στον τίτλο, είναι το αλκοόλ. Αιθανόλη, ποτό, ξίδια, όπως θες πες το, το αλκοόλ είναι πανταχού παρόν. Σε πανηγύρια, σε τελετές, σε λύπες και χαρές, σε ταβέρνες, κουτούκια, σε σπίτια και σε αυλές, όπου και να βρεθείς θα το γευτείς. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της καλοπέρασης τούτης της χώρας (κι όχι μόνο αυτής) και όπως είναι επόμενο, οι γνώμες γι’ αυτό διίστανται. Υπάρχουν αλήθειες και μύθοι. Οι αλήθειες είναι για τα μηνύματα που θα στείλεις μετά. Εδώ θα αναλύσουμε τους μύθους- που έχουν καταστρέψει πολύ κόσμο.

 

1. Το να πίνεις είναι κουλ

Βασικός μύθος που έχει γεννηθεί από παρέες συνομήλικων, συμμαθητών, φοιτητών, φίλων κι έχει επικρατήσει. Το να πίνεις και το να αντέχεις το ποτό είναι κουλ ενώ αν δεν είσαι πότης θεωρείσαι ξενέρωτος. Να σου πω την αλήθεια, δεν είναι πραγματικά κουλ το να παραπατάς, να ζαλίζεσαι, να σκοντάφτεις, να λες ασυναρτησίες, να σε πιάνει λόξιγκας και να μυρίζει η ανάσα σου ουίσκι από χιλιόμετρα μακριά. Δεν είναι κουλ το επόμενο πρωί να ξερνάς ή να κοιμάσαι το προηγούμενο βράδυ αγκαλιά με την τουαλέτα. Πίνοντας δεν ευχαριστιέσαι απολύτως τις στιγμές, γίνεσαι κάποιος άλλος από αυτός που είσαι, άσε που το αλκοόλ παχαίνει κιόλας.

 

2. Πιωμένος κάνεις καλό σεξ

Ενώ έχεις τις επιρροές του αλκοόλ και νομίζεις ότι η διάθεσή σου είναι ανεβασμένη κι οι αναστολές σου μειωμένες, μαζί με αυτές μειώνεται και η ερωτική σου απόδοση. Δυσκολεύεσαι να φτάσεις στην κορύφωση και να συγκεντρωθείς. Επίσης το αλκοόλ αραιώνει το αίμα και δυσκολεύει τη διέγερση και η στύση γίνεται δυσκολότερη.

 

3. Η μπίρα φταίει για το μπιροκοίλι

Μεγαλώσαμε με αυτό τον μύθο κι όποια κοιλίτσα και να κοιτάξουμε νομίζουμε ότι έχει βασιστεί στην ατελείωτη μπίρα που έχει καταβροχθίσει. Όμως η αλήθεια είναι πως η μπίρα, ήρθε ο καιρός να απενοχοποιηθεί.  Δε φταίει αυτή για το λίπος που έχει συσσωρευτεί στην κοιλίτσα σου αλλά οι θερμίδες ως θερμίδες. Ό,τι ποτό και να πιεις το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει γιατί το αλκοόλ δε μεταβολίζεται, αλλά αποθηκεύεται. Από την άλλη, ίσως να σκεφτούμε και την εκδοχή μήπως δε φταίει η μπίρα αλλά ο μεζές που πάντα τη συνοδεύει;

 

 

4. Άμα φας πριν το ποτό δε μεθάς

Ένας να έρθει να μου πει ότι έφαγε, μετά ήπιε τον αγλέορα και δε μέθυσε. Ένας! Παιδιά, το φαγητό δεν αποτρέπει το επερχόμενο μεθύσι. Αυτό που κάνει, είναι να καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ με αποτέλεσμα να καθυστερείς κι εσύ μαζί να καταλάβεις ότι αρχίζεις και μεθάς. Κι αφού εσύ αργείς να το καταλάβεις πίνεις και περισσότερο. Κι αφού εσύ πίνεις και περισσότερο καταλάβαμε όλοι τι ακολουθεί μετά. Πάντως αυτό που κάνει το φαγητό, είναι να καλυτερεύει το hangover της επόμενης ημέρας.

 

5. Το Hangover χρειάζεται έναν δυνατό καφέ ή ένα κρύο ντουζ

Και  μιας που μιλήσαμε για hangover, λέγεται ότι χρειάζεται ένας ωραίος δυνατός καφές για να συνέρθεις από το χθεσινό μπεκρούλιασμα ή ένα κρύο ντουζ. Όχι, όχι, όχι. Εκτός από το ότι ο καφές κάνει την ίδια δουλειά με το αλκοόλ, δηλαδή να σε αφυδατώνει, δε θα βοηθήσει ούτε το μπάνιο, ούτε ο καθαρός αέρας, η γυμναστική ή το φαΐ.  Αυτό που χρειάζεται για να συνέρθεις είναι χρόνος. Κάθε ένα με δύο ποτά χρειάζεται περίπου 3 ώρες να απορροφηθεί από τον οργανισμό σου κι αν κάνω τους υπολογισμούς μετά από ένα μεθύσι χρειάζεσαι πολλά τρίωρα για να συνέρθεις. Οπότε μη σού κάνει εντύπωση που χρειάζεσαι μιάμιση μέρα να συνέρθεις.

 

6. Πίνοντας κάνεις καλύτερο ύπνο

Αν πιστεύεις ότι μετά από δύο μπουκάλια με τα φιλαράκια θα πέσεις ξερός και θα ξυπνήσεις ύστερα από ένα δωδεκάωρο, είσαι γελασμένος! Μπορεί χάρη στο αλκοόλ να σε παίρνει πιο γρήγορα ο ύπνος αλλά η αλήθεια είναι πως εξαιτίας του διαταράσσονται οι φάσεις REM. Αυτό θα πει πως τα στάδια του βαθύ ύπνου σου γίνονται πιο σύντομα με αποτέλεσμα εσύ να ξυπνάς ευκολότερα και νωρίτερα. Μην αναρωτηθείς λοιπόν γιατί ενώ κοιμήθηκες 5 το πρωί ξύπνησες στις 10. Το αλκοόλ φταίει, συν ότι επιδεινώνει και τους εφιάλτες.

 

7. Άμα ανακατέψεις τα ποτά θα μεθύσεις

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη πως κάποιος συνδυασμός ποτών σε «στέλνει» πιο γρήγορα. Είναι κι αυτός ένας μύθος που έχουμε ακούσει από μαμά, μπαμπά, γιαγιά παππού και όλο το σόι κι έχει διαιωνισθεί. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι το πόσα ποτά θα πιεις συνολικά και το πόσο γρήγορα θα τα πιεις. Πίνοντας λοιπόν ουίσκι, βότκα και μετά τζιν, δε φταίει ο συνδυασμός, αλλά εσύ, που ήπιες δύο ουίσκι και μετά ξανά αρχίζεις το μέτρημα από την αρχή και πίνεις δύο βότκες κι άλλα δύο τζιν χάνοντας εν τέλει το μέτρημα. Δεν ήπιες δύο ποτά φιλαράκι μου αλλά έξι κι αυτά με ταχύτητα φωτός.

 

8. Το παλαιωμένο κρασί είναι το καλύτερο

Σαφώς υπάρχουν κρασιά που με τον χρόνο η γεύση τους φτάνει στο απόγειο και μπορεί να χρειάζεται μέχρι και 20 χρόνια να ωριμάσουν, αλλά υπάρχουν κι αυτά που η κατανάλωση πρέπει να γίνεται άμεσα γιατί πολύ απλά ο χρόνος φθείρει τη γεύση τους. Δεν είναι όλα τα κρασιά ίδια, δεν είναι όλων η σύσταση όμοια και δεν έχουν όλα τον ίδιο κύκλο ζωής. Ένα κρασί μπορεί να είναι καλό στον ένα χρόνο γιατί αυτός είναι ο κύκλος ζωής του κι άλλο σε 10 και 20 χρόνια. Άσε που συνήθως τα παλιά κρασιά είναι και τα πιο ακριβά γιατί είναι πιο σπάνιο να βρεθούν, όχι γιατί είναι απαραιτήτως πάντα καλύτερα. Οινολόγοι, μιλήστε!

 

9. «Ήπια, μέθυσα, αλλά τα θυμάμαι όλα»

Αυτό που λες δεν υπάρχει!  Εκτός κι αν μιλάμε για ένα light μεθύσι, στα υπόλοιπα συνήθως υπάρχουν κάποια blackouts (χωρίς αυτό να είναι απόλυτο). Όταν όμως υπάρχουν αυτά τα blackouts, η μνήμη σου διαγράφει όσα έχουν συμβεί σε αυτά. Οι αναμνήσεις μετά από κάποια κενά μνήμης είναι δύσκολο να επανέλθουν κι όταν νομίζουμε πως επανέρχονται δεν είναι τίποτα άλλο από αλλοιωμένες στιγμές διαύγειας. Άτιμο πράγμα το αλκοόλ!

 

10. Μπορώ να πιω και να έχω τον έλεγχο

Το βασικότερο το άφησα για το τέλος. Ένας τεράστιος μύθος που έχει σχηματιστεί γύρω από το αλκοόλ και νομίζουμε πως είναι αλήθεια. Δεν μπορείς να πίνεις και να έχεις τον έλεγχο κι αυτό πολύ απλά γιατί το αλκοόλ επηρεάζει την κρίση σου. Δεν μπορείς να ελέγχεις τον εαυτό σου με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να κάνεις απερίσκεπτα πράγματα χωρίς να τα σκεφτείς που ίσως αργότερα και να τα μετανιώσεις. Επίσης δεν είσαι ικανός να οδηγήσεις γιατί όσο αυξάνεται η αλκοόλη στο αίμα τόσο πιο πολύ μειώνονται οι αντοχές, οπότε καταλαβαίνεις για τι κούραση μιλάμε. Οπότε όχι! Δεν μπορείς να πιεις και να έχεις ακόμα τον έλεγχο γιατί το αλκοόλ είναι κατευναστικό κι όχι διεγερτικό.

 

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα στοχοποιήσεις την αθώα μπίρα για τη κοιλίτσα κάποιου, την τιμή ενός κρασιού για την ποιότητά του ή θα θέλεις να πιεις τον αγλέορα, ξανά σκέψου το. Πάντως η ατάκα «το ποτό φταίει» δεν πιάνεται, είπαμε είναι κατασταλτικό, όχι το τηλεκοντρόλ σου.

 

Συντάκτης: Μυρτώ Ανδρεαδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου