Γνωστό άσμα έχει πει, όπως και γενικότερα ο λαός συνηθίζει να λέει, πως ο έρωτας με έρωτα περνάει. Πως μπορείς να βρεις σε ένα νέο πρόσωπο, σε ένα νέο χαμόγελο, σε μία νέα μυρωδιά όσα από το προηγούμενο άτομο έχασες. Πως μπορείς να χτίσεις πάνω σε παρελθοντικές στιγμές, νέες, που θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις και να διαγράψεις ό, τι έχει προηγηθεί στο παρελθόν σου. Το «ουδείς αναντικατάστατος» υπάρχει. Αλλά υπάρχει κάπου μακριά από το πλάνο των ερωτευμένων, των παθιασμένων, των κολλημένων.

Ο άνθρωπος που έχει ερωτευτεί δεν αντικαθιστά έτσι απλά. Πώς μπορεί ο έρωτας με έρωτα να περνάει; Όσο συγκρίνεις, κουβαλάς και τοποθετείς δύο πράγματα ανόμοια στο ίδιο καλούπι το πρόβλημα επεκτείνεται. Κουβαλάς τα απωθημένα του παλιού έρωτα στον καινούργιο, παίρνεις μαζί σου τις αναμνήσεις, τα βλέμματα, τις στιγμές, τα αρώματα, τα γέλια και τις χαρές, τις λύπες και τις απογοητεύσεις και τις μεταφέρεις σε μία νέα σχέση ευελπιστώντας εσύ ο ίδιος να πατήσεις και να χτίσεις πάνω σε αυτά για να προχωρήσεις.

Παίρνοντας μαζί απωθημένα, μυστικά και σκέψεις από το παρελθόν και τοποθετώντας τα στο μέλλον και στο παρόν όχι μόνο σε τραβάς πίσω αλλά και δε σε εξελίσσεις. Είναι άδικο να το κάνεις αυτό και στον εαυτό σου αλλά και στο μέλλον σου. Και γιατί αυτό; Πρώτα απ’ όλα δε σε αφήνεις να ξεχάσεις. Θες να πάρεις μαζί σου τις αποσκευές από ένα πλοίο που βουλιάζει, αλλά αυτές οι αποσκευές είναι ήδη μουλιασμένες κατακρεουργημένες και παντελώς άχρηστες πια γιατί έχουν φθαρεί. Έχουν φθαρεί τόσο πολύ που και επιδιόρθωση να τους κάνεις τίποτα δε θα είναι όπως πριν.

Στον μελλοντικό σου σύντροφο από την άλλη, αυτόν που εσύ έθεσες στη θέση του νέου έρωτα για να ξεχάσεις τον παλιό φέρεσαι τουλάχιστον με αδικία, απαξίωση κι ασέβεια. Είσαι μαζί του για τους λόγους που εσύ ξέρεις και χωρίς αυτοί να αναιρούν τον γεγονός ότι τον θες, επιζητείς με την βοήθειά του να ξεχάσεις τον παλιό σου έρωτα. Βοήθεια που ο νέος σύντροφος σαφώς δεν ξέρει ότι σου προσφέρει γιατί ζει στην άγνοιά του. Δε γνωρίζει ότι έχει εισέλθει σε ένα παιχνίδι μνήμης και λήθης. Ότι αποτελεί την αρχή του τέλους. Την αρχή τη δικιά σας και του τέλους της προηγούμενης σχέσης.

Διεκδίκησε αυτό που θες, διεκδίκησέ το με όποιον τρόπο μπορείς. Αν δεν μπορείς να το έχεις, πόνεσε, ξέσπασε σε κλάματα και κάνε ό, τι θα σε βοηθήσει για να εξιλεωθείς. Κι αν πάλι ο χρόνος και ο τρόπος δε σε βοηθάνε να ξεχάσεις, ζήτα βοήθεια. Ζήτα βοήθεια από έναν ειδικό, έναν ψυχολόγο, έναν σύμβουλο υγείας. Η βοήθεια ειδικού δεν είναι ταμπού. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας έχουν εκπαιδευτεί πάνω σε θέματα απώλειας και θρήνου. Αυτός ξέρει να σε καθοδηγήσει στο να αποδεχτείς ό, τι νιώθεις και να σου δώσει ενναλακτικές στο πώς να βρεις τη δύναμη να το ξεπεράσεις.

Όμως μη χρησιμοποιήσεις άλλο άτομο σαν δεκανίκι. Ο καθένας που θα είναι εκεί έξω και που θα σε προσεγγίσει δε σε ξέρει. Δεν ξέρει τι έχεις περάσει, πώς νιώθεις και ποια είναι τα απωθημένα σου. Σε γνωρίζει τώρα και σε γνωρίζει γιατί θέλει να είναι μαζί σου. Είναι προτιμότερο να προσεγγίσεις ένα άτομο και να είσαι καθαρός από το παρελθόν σου, παρά να λερώνεις και τον ίδιο. Έτσι μόνο θα μπορούσες να χτίσεις κάτι νέο, έναν νέο έρωτα ουσιαστικό και βαθύ. Όταν πια θα έχεις απαλλαχτεί από το φορτίο που τόσο καιρό κουβαλούσες θεωρώντας αφελώς πως ένας άλλος άνθρωπος θα το σηκώσει.

Συντάκτης: Μυρτώ Ανδρεαδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου