Η ειλικρίνεια δεν είναι έννοια απόλυτη. Ακόμα κι αν είσαι άνθρωπος που μισεί τα ψέματα και δε θες να πληγώνεις τους γύρω σου, έρχονται στιγμές που ισορροπείς μεταξύ ειλικρίνειας και ευγένειας μη ξέροντας τα σαφή όριά τους. Ακόμα και στον πιο δυνατό έρωτα δεν ήταν όλα αληθινά. Δεν ήσουν πάντα απόλυτα ειλικρινής. Κρατούσες πράγματα μέσα σου επίτηδες. Δεν έλεγες την αλήθεια για να μη χαλάσεις στιγμές, συναισθήματα, σκέψεις. Ο έρωτας είναι βαθύς και σκοτεινός, το ίδιο κι εμείς που τον εκπροσωπούμε. Υπάρχουν λοιπόν μικρά ένοχα μυστικά, εκείνα που δεν έμαθε ποτέ το ταίρι σου.

 

 

Ποτέ δεν είπες στον σύντροφό σου πόσο σε εκνευρίζει να τρώει ξημερώματα διακόπτοντας τον ύπνο του και τον δικό σου. Δεν είπες πόσο σου τη σπάει ο ήχος που κάνει όταν ρουφάει τη σούπα ή ο τρόπος που μασάει τσίχλα. Έκρυψες πως υπήρχαν βραδιές που ήθελες να τον πετάξεις απ’ το κρεβάτι γιατί ο τρόπος που κοιμόταν ήταν τουλάχιστον εκνευριστικός. Δεν είπες ακόμα πόσο σου την έσπαγε κάποιες φορές η εγωιστική συμπεριφορά του. Δεν είπες ότι ο τρόπος που πετάει τα ρούχα του στο πάτωμα του σπιτιού σου είναι τουλάχιστον ακατάστατος, ενώ κάνει τον χώρο σου αχταρμά. Δεν ήθελες να πεις πως δε σ’ άρεσε το δώρο που σου πήρε στα γενέθλιά σου κι ούτε πήγες να το αλλάξεις. Δεν μπορούσες παρά να ενοχληθείς κάθε φορά που έτρωγε και ήθελε να βλέπει τηλεόραση και κάθε βράδυ που πήγαινε για ύπνο και την ξεχνούσε ανοιχτή.

Ντράπηκες να πεις ότι το αστείο που έκανε ήταν κακό. Ότι δε σου φάνηκε καν αστείο. Όταν σε ρώτησε αν σ ’αρέσουν τα παπούτσια που πήρε, ένιωσες αμήχανα και είπες πόσο του πάνε κι ας ήξερες ότι δεν ταίριαζαν με τίποτα απ’ την ντουλάπα του. Όταν πήγατε σε κυριλέ εστιατόριο, έπαθες σοκ γιατί είσαι λάτρης της πίτσας και αφιερωμένος στο σουβλάκι αλλά προσποιήθηκες πως ήταν το καλύτερο γεύμα της ζωής σου ενώ το φαγητό κατέληξε στη χαρτοπετσέτα. Όταν βγήκες με την παρέα του συντρόφου σου, έδειχνες πως περνάς όμορφα ενώ είχες βαρεθεί. Ντράπηκες να πεις πως δε συμφωνείς με κάποια πράγματα, κώλωσες να παραδεχτείς την αλήθεια σου.

Ξέρεις όμως τι κατάφερες με όλα αυτά; Να κρύψεις εσένα. Να μη δείξεις τον πραγματικό σου εαυτό. Χαράμισες τόσο χρόνο για να είσαι το τέλειο ταίρι, εκείνο που θα αρέσει, που θα λέει σε όλα ναι, που δε θα έχει κανένα παράπονο, αλλά κατέληξες να γίνεις τελικά κάτι άλλο. Έπλασες μια σχέση ουτοπική που αγγίζει τα όρια του ψεύτικου. Παρουσίασες έναν άλλον άνθρωπο αντί να δείξεις στο ταίρι ποιος είσαι.

Στον έρωτα πρέπει να παραδίνεσαι, να αφήνεσαι και να αποκαλύπτεσαι. Να δίνεις αυτό που έχεις, να δείχνεις αυτό που είσαι. Δεν είναι παράσταση ο έρωτας για να υποδυόμαστε κάτι άλλο. Είναι πραγματικότητα και μάλιστα γυμνή, γιατί οφείλεις να κάνεις στην άκρη τις όποιες ανασφάλειές σου. Δεν πρέπει να υποκρίνεσαι πως σ’ αρέσει κάτι. Δεν πρέπει να κάνεις πως περνάς καλά. Δεν πρέπει να υποδύεσαι κάτι μόνο και μόνο για να κρατήσεις έναν άνθρωπο. Γιατί από τη στιγμή που το κάνεις να είσαι σίγουρος ότι έχεις χτίσει κάτι σε ασταθή θεμέλια και σίγουρα κάποια στιγμή θα γκρεμιστεί.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά όταν κάτι δε σ ’αρέσει, πες το, όταν κάτι σε ενοχλεί, δειξ’ το, και όταν δεν περνάς καλά, πρότεινε κάτι άλλο. Να είσαι ο εαυτός σου και να μην το παίζεις κάποιος άλλος μόνο και μόνο για να κρατήσεις έναν άνθρωπο. Μόνο αν δείξεις ποιος πραγματικά είσαι, θα μάθεις και ποιος πραγματικά είναι εκεί για σένα.

Συντάκτης: Μυρτώ Ανδρεαδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.