Σε μια πασίγνωστη και φουλ κλισέ ταινία -που όμως εδώ έρχεται να θέσει το τέλειο παράδειγμα- σε ένα ζευγάρι, ο μεν παίρνει δώρο στον δε μια τηλεόραση για την επέτειό τους, την οποία και τοποθετεί στο υπνοδωμάτιό τους για να βλέπουνε αγκαλιά ασπρόμαυρες ταινίες. Αν μπήκες στο νόημα, τότε θα θυμάσαι και τι ακολούθησε μετά. Αν όχι, θα σου πω εγώ.

Έξαλλος ο δε λόγω δώρου, αρχίζει καβγά, ελαφρύ ωστόσο καβγά, γιατί δε θέλει να χαλάσει τίποτα τις στιγμές που περνάνε οι δυο τους στο θεωρούμενο καταφύγιο-υπνοδωμάτιό τους. Κι εδώ γεννάται η απορία. Είναι η κρεβατοκάμαρα χώρος που χωράει κάτι εκτός του ίδιου το ζευγαριού; Κι αν ναι, τι επιπτώσεις έχει αυτό στη σχέση; Μπορεί κάτι τέτοιο να χαλάσει τις στιγμές του εικονικού ζευγαριού ή του κάθε πραγματικού ζευγαριού;

Ναι, μπορεί και δεν είναι μόνο η τηλεόραση ο αόρατος εχθρός της σχέσης που μπορεί να προκαλέσει τη στιγμιαία και απότομη ξενέρα. Αυτού του είδους η ξενέρα μπορεί να επέλθει από οτιδήποτε μικρό ή μεγάλο, ασήμαντο ή σημαντικό πραγματάκι που μπορείς να φανταστείς και να επηρεάσει τόσο πολύ τη σχέση σου, που η μια περαστική στιγμή που θα χαλαστείτε να γίνει μόνιμος κάτοικος, μέχρι να εξαναγκάσει εσένα ή τον σύντροφό σου να μετακομίσετε.

Τα πράγματα που χαλάνε τις ερωτικές στιγμές του ζευγαριού μπορεί να είναι άπειρα κι αναρίθμητα. Μπορεί να πάρουν τη ζωντανή μορφή έμβιων όντων μέχρι και την ύπουλη εμφάνιση ασυνείδητων συμπεριφορών ή κι αντικειμένων -βλέπε τηλεόραση- που απλώς δεσπόζουν στον χώρο. Ας πούμε, καθώς εσύ βρίσκεσαι τόσο τρυφερά με τον σύντροφό σου αγκαλιά και χουχουλιάζετε, αρχίζει και χτυπάει το τηλέφωνο και χτυπά και ξανά χτυπά χωρίς σταματημό. Τώρα θυμήθηκε να πάρει ο θείος από την Αμερική, ο παιδικός φίλος που έχει να εμφανιστεί εκατομμύρια χρόνια, η γιαγιά από το χωριό να σου στείλει φαΐ και η μαμά να σου πει τι έμαθε για τη γειτόνισσα.

Και ενώ τα τηλέφωνα δε σταματούν, σου χτυπάει την πόρτα η γειτόνισσα να σου πει αυτοπροσώπως τι έπαθε, ο διαχειριστής να ζητήσει τα κοινόχρηστα και στο τέλος ένας πλασιέ να σου κάνει παρουσίαση την έξυπνη σκούπα. Καταλαβαίνεις λοιπόν, πόσο εκνευριστικά είναι όλα αυτά όταν η ερωτική στιγμή με το ταίρι σου είναι εν ενεργεία. Όσο περισσότερο αφήσεις χώρο στους εξωτερικούς παράγοντες να μπουν ανάμεσά σας, τόσο πιο έντονα κι απότομα θα χαθεί ο ερωτισμός της στιγμής.

Το ίδιο ισχύει κι όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι μικροί μας φίλοι, τα κατοικίδια. Η αγάπη μας για τα ζώα είναι αδιαμφισβήτητή αλλά για φαντάσου, ενώ βρίσκεσαι εσύ tête-à-tête με το ταίρι σου, γυρνάς και βλέπεις τον σκύλο σου, το γατί σου, το ιγκουάνα σου, το κουνέλι σου, το καναρίνι σου, ή ό,τι άλλο ζωντανό έχεις μέσα στο σπίτι να κάθεται να σε κοιτάει. Στέκεται εκεί με τα μικρά αθώα ζουζουνίστικα ματάκια του να σε παρατηρεί και να γέρνει το κεφάλι δεξιά αριστερά, προσπαθώντας κι αυτό το άμοιρο να καταλάβει τι βλέπει. Εύκολα σε αποσπά και χάνεις τη συγκέντρωσή σου και κάπως έτσι η στιγμή χάθηκε και πάλι.

Το ακόμη χειρότερο σενάριο είναι να αποφασίσεις να το πάρεις μαζί σου στο κρεβάτι να κοιμηθείτε οι τρεις σας. Κι άντε, για ένα βράδυ πάει κι έρχεται. Αν γίνει όμως το ένα χίλια; Μην αφήνεις παιδιά, σκυλιά, γατιά, να εισέρχονται στο προσωπικό χώρο τον δικό σου και του συντρόφου σου, γιατί θα χάσετε την επικοινωνία συν τον δικό σας προσωπικό χώρο χωρίς καν να το πάρετε πρέφα.

Και ξέρεις ότι η επικοινωνία είναι το Α και το Ω σε μια σχέση. Εντάξει, τα άλλα γράμματα είναι ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη και διάφορες άλλες αξίες, όμως χωρίς επικοινωνία δεν πας πουθενά. Θίγοντας όμως και άλλες αξίες, θα σταθώ σε αυτήν της εμπιστοσύνης. Ή όχι, μάλλον θα σταθώ στο αντίθετό της, τη ζήλεια. Ενώ καταφέρνεις να κλέψεις μια στιγμή μόνο οι δυο σας και είστε τόσο καλά μεταξύ σας, κουβεντιάζετε τόσο ωραία και ρομαντικά, ξαφνικά σκάει από κάπου η χειρότερη συζήτηση των χειροτέρων, η συζήτηση των τρίτων προσώπων ή ακόμη χειρότερα: των πρώην. Και κάπως έτσι έκανες και πάλι χώρο να μπουν άλλοι ανάμεσά σας, αυτή τη φορά χωρίς καν υλική υπόσταση. Κι ο ρομαντισμός χάθηκε ξανά.

Πήγες ποτέ σε μια δουλειά και ρώτησες ποιος δούλευε πριν εδώ; Ή γνώρισες φιλαράκι σου και το ρώτησες τι φίλους είχε πριν; Δε λέω, κάποτε θα έρθει αυτή η συζήτηση όμως απόφυγέ την σε πιο ιδιαίτερες στιγμές σας, γιατί είναι βόμβα που δε μετράει αντίστροφα για να εκραγεί, το κάνει κατευθείαν. Είναι ωραίο να νιώθουμε οικεία με τον σύντροφό μας αλλά στα όρια που δεν απομυθοποιούμε τον έρωτα γι’ αυτόν.

Κάθε «τρίτος» που εισέρχεται στη σχέση είτε είναι σκυλί, γατί, είτε είναι η τηλεόραση και το κινητό, είτε είναι η ζήλεια, η κτητικότητα ή ο χλευασμός έρχονται να απειλήσουν τις στιγμές σας. Δε χρειαζόμαστε manual για μια σχέση, χρειαζόμαστε όμως να κρατήσουμε τον πήχη του μύθου του έρωτα ψηλά και ό,τι απειλεί να καταρρίψει αυτόν τον μύθο μακριά. Οι «τρίτοι» της σχέσης, την απειλούν μόνο αν το επιτρέψουμε εμείς οι ίδιοι, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Συντάκτης: Μυρτώ Ανδρεαδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου