Τα inside jokes σε μια παρέα είναι απαραίτητα για να μπορείτε να επικοινωνήσετε μεταξύ σας, όταν υπάρχουν αλλά άτομα γύρω σας. Είναι πράγματα που τα ξέρετε μόνο εσείς, έχετε δημιουργήσει ένα δικό σας κώδικα επικοινωνίας και οι γύρω σας αρχίζουν να σας κοιτάνε περίεργα, σκεπτόμενοι τι μπορεί να συμβαίνει, τι είναι αυτά που λέτε και κανείς δεν καταλαμβάνει.

Αρχικά, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν τα inside jokes. Θέλει αρκετό χρόνο και τρόπο έτσι ώστε να έχετε πολλές στιγμές μαζί, ειδικές περιστάσεις που είτε είχατε αμετρίαστη χαρά, είτε τρέματε από τον φόβο σας, την αγωνία, την ανυπομονησία. Στιγμές που σας έφεραν πιο κοντά, έδεσαν εσάς και το άλλο άτομο, στιγμές που θα θυμάστε καθημερινά όσα χρόνια κι αν περάσουν, που ίσως μόνο εσείς ξέρετε καλά, κι αποτελούν κομμάτι της ζωής σας. Πίσω από κάθε γέλιο τη συγκεκριμένη στιγμή που γεννήθηκε το αστείο αυτό, βρίσκεται μια κατάσταση που είναι ανεπανάληπτη.

Μέσα από αυτά τα γεγονότα, δημιουργούνται αυτοί οι απίστευτοι σύνδεσμοι επικοινωνίας, λες κάτι· μια απλή φράση κι αμέσως το κολλητάρι πιάνει στον αέρα το υπονοούμενο. Μπορεί να θεωρηθεί must σε μια παρέα να έχουν τα δικά τους αστεία που δε γνωρίζουν άλλοι, να υπάρχει μια μυστικότητα και μια περιέργεια από τους άλλους να θέλουν να μάθουν γι’ αυτό που εσείς λέτε και τους αφήνετε στην απ’ έξω. Δεν είναι απαραίτητο να ξέρει ο κόσμος όλες μας τις στιγμές μεμονωμένα ή σαν παρέα, δε θα υπήρχε η ουσία της φιλίας στο τέλος. Είναι αυτοί οι μικροί μυστικοί κώδικες που κάνουν μια σχέση μοναδική.

Είναι συγκεκριμένες φράσεις ή λέξεις, θα έλεγα καλύτερα, που μόνο στη σκέψη τους, σου έρχεται το inside joke κι εννοείται όχι το πραγματικό νόημα της λέξης. Άμα μπει μια λέξη σε αυτή την κατηγορία, ξέχασέ το, την έχετε αποτελειώσει. Δεν το συζητάμε ότι η πραγματική έννοια της λέξης έχει χαθεί κι άντε μετά να τη βρεις. Κι όσο πιο περίεργος ο συνδυασμός, όσο πιο οξύμωρος, τόσο περισσότερο γέλιο προκαλεί σε σας κι απορία στους υπόλοιπους. Αλλάζουν τα γράμματα σειρά και οι λέξεις περιεχόμενο, γίνονται μακρόσυρτες, παιχνιδιάρικες, απευθύνονται με συγκεκριμένη αίσθηση και με πονηρό χαμόγελο. Είναι σήματα καπνού και σημάδια επικοινωνίας, κάτι σαν κώδικας που ξέρετε μόνο εσείς να σπάτε. Κι αν δε γεννούν ερωτηματικά απορίας σε όποιον σας κοιτάει, δεν είναι αρκετά δυνατά.

Αυτή η τρέλα που σας διακατέχει, μέσα από αστείες καταστάσεις, στιγμές που έχετε γίνει ρεζίλι, που έχετε νιώσει δυνατά, είναι αυτές που πάντα θα σας ενώνουν. Μία και μόνο φράση που αρκεί για να κυληστείτε στα πατώματα από το γέλιο, όχι από κλάματα και για έρωτες, όπως λέει και η Ζευγαρά.

Τα inside jokes φέρνουν εσάς πιο κοντά και τους άλλους πιο μακριά αφού δεν καταλαβαίνουν μία από αυτά που λέτε και σας κοιτάνε με το βλέμμα της γνήσιας απορίας κι ελαφρώς σας περνούν και για τρελούς. Είναι πηγή χαράς και ευχαρίστησης τα προσωπικά αστεία με φίλους, γιατί σημαίνουν πως δίπλα σου έχεις ανθρώπους που σε κάνουν να γελάς μέρα- νύχτα ακόμα και στις πιο δύσκολές σου στιγμές. Μπορείς να αλλάξεις το κλίμα της κατάστασης με ένα και μόνο inside joke. Όσο πιο περίεργο, τόσο πιο δικό σας.

Συντάκτης: Άντζη Ευριπίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου