Article of the day: Η Χρυσούλα Τ. αναλύει γιατί όταν δενόμαστε θέλουμε να κρατάμε ανοιχτά ενδεχόμενα. Δες εδώ.

tftddy

Η σχέση σου με τον σύντροφό σου, είναι πιο απλή και λειτουργική απ’ ό, τι την κάνετε να φαίνεται και στους ίδιους τους εαυτούς σας και στους γύρω σας. Έχουν κουραστεί να σας βλέπουνε συνέχεια να καβγαδίζετε για τα τόσο μικρά κι ασήμαντα πράγματα που συμβαίνουν ξαφνικά και πρέπει να φύγετε από τη διασκέδαση με την παρέα, γιατί τα μούτρα σας είναι ίσα με το πάτωμα.

Καθημερινά υπάρχει η ένταση μεταξύ σας, νεύρα, ξεσπάσματα, σκέφτεστε πού θα οδηγήσει όλο αυτό, ότι μάλλον ήρθε η ώρα να χωρίσετε κι απορείς τι σας οδήγησε σε τέλμα. Συγκεκριμένα, οι καθημερινοί κι ασταμάτητοι καβγάδες ξεκινάνε από την έλλειψη επικοινωνίας και κατανόησης κι από τις δύο μεριές. Πρέπει να υπάρχει συζήτηση έστω και για τα μικροπράγματα που σ’ ενοχλούν για να μπορεί μια σχέση να λειτουργήσει ισότιμα και ομαλά.

Δεν μπορείς συνέχεια να σκέφτεσαι τι θα πεις, γιατί ίσως να ενοχλήσει τον άλλο, αφού το τελευταίο διάστημα ενοχλείται με τα πάντα. Θα τα κρατάς όλα μέσα σου και κάποια στιγμή θα κάνεις ένα τεράστιο ξέσπασμα που δε θα αναγνωρίζεις τον εαυτό σου. Αντίθετα, αν ό, τι ξεφεύγει από τα δικά σου νερά, ό, τι δεν σου αρέσει το έλεγες απευθείας στο ταίρι μας χωρίς φίλτρο, μπορεί και να έφτανες στην καταπίεση. Είστε δύο άνθρωποι, εντελώς διαφορετικοί, που σίγα σίγα γνωρίζετε ο ένας τον άλλο. Εκεί μαθαίνεις με τι ενοχλείται, με τι εύκολα εκνευρίζεται, τις ιδιοτροπίες που έχει. Είναι η ολοκληρωμένη προσωπικότητα που επέλεξες να είσαι.

Δεν μπορείς να είσαι σε μία σχέση και τίποτα να μην πηγαίνει καλά, να μην είσαι χαρούμενος, ευτυχισμένος, ήρεμος λόγο τον ατελείωτων ανούσιων καβγάδων. Κι αν αυτή είναι μια συνηθισμένη μέρα σας, τότε γιατί να συνεχίσεις να βρίσκεσαι σ’ αυτή τη σχέση;

Έτσι, για να είναι το κεφαλάκι σου ήσυχο και να μην κάνεις σκέψεις τρέλες και υπεραναλυτικές, να συζητάς αυθόρμητα, να λες τι δε σου αρέσει -έστω κι αν είναι το πιο χαζό- αλλά να δέχεσαι και ν’ ακούσεις τι δεν αρέσει στην άλλη πλευρά, είναι το πραγματικό στοίχημα. Μπορεί να χρειαστούν χίλιες προσπάθειες, γι΄αυτό κάνε υπομονή. Γιατί ο στόχος είναι να έχεις μια επικοινωνία τόσο ειλικρινή κι απλή που δε θα χρειάζεται να σπάσει την κεφαλή του κανένας σας για να καταλάβει τον άλλο. Καθίστε στον καναπέ, μιλήστε πολιτισμένα, ανοιχτά, χωρίς ταμπού.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μοιράζεσαι τα πάντα με τον σύντροφό σου, ακόμα και τις πιο τρέλες σου σκέψεις και νεύρα και να θέλεις να μάθεις και τις δικές του, να γνωρίζετε καλά ο ένας τον άλλο, γιατί επικοινωνείτε, γιατί συζητάτε. Περίεργο και μαγικό πράγμα η συζήτηση, τέχνη θα μπορούσε να θεωρηθεί, έχοντας εκθαμβωτικά αποτελέσματα στους ανθρώπους όταν βγαίνει μπροστά το συναίσθημα.

Είναι κρίμα κι άδικο, άλλωστε, να είσαι σε μία σχέση που δεν περνάτε καλά, που δεν ενδιαφέρεστε ο ένας τι έχει να πει ο άλλος, που δεν κάνατε ποτέ μια προσπάθεια να βρείτε τα κουμπιά σας. Κι ίσως πάρει καιρό, ίσως χρειαστεί πολλή προσπάθεια, ίσως κάποια στιγμή στην πορεία να θέλετε να τα παρατήσετε, ίσως φανείτε κι αδύναμοι κάποιες φορές. Μα αν υπάρχει αγάπη, όλα συμβαίνουν. Κι η δύναμη βρίσκεται εκεί που δεν περίμενες ποτέ.

Συντάκτης: Άντζη Ευριπίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου