Πολλές φορές αναφερόμαστε σε στιγμές της δεκαετίας του ’90 και αυθόρμητα μας έρχεται να πούμε πως μιλάμε για 10 χρόνια πριν. Και τότε καταλαβαίνεις ότι έχουν περάσει 30 χρόνια κι όχι 10! Κάποιοι θυμούνται την περίοδο εκείνη με νοσταλγία, άλλοι με το ζόρι και πολλοί δεν μπορούν να καταλάβουν τι εννοούμε όταν γυρνάμε στην πολυσυζητημένη δεκαετία του ’90. Οι λόγοι που θα μείνει στο μυαλό μας είναι αρκετοί, όμως ένα ενδιαφέρον κομμάτι της ήταν η ελληνική τηλεόραση που τότε ξεκίνησε να ανθίζει με την εμφάνιση την πρώτων ιδιωτικών σταθμών. Πολλές ήταν οι προσωπικότητες που πέρασαν από τα κανάλια και κράτησαν παρέα σε οικογένειες εκείνα τα χρόνια. Κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού σε ώρες μετάδοσης -αλλά και εκτός. Ορισμένους ίσως τους έχουμε ξανακούσει, ενώ κάποιοι μπορεί να μας έχουν προσφέρει στιγμές γέλιου όταν τυχαία τους πετύχαμε σε βιντεάκια στο διαδίκτυο. Ας θυμηθούμε ορισμένα απ’ αυτά τα πρόσωπα.

 

Ρούλα Κορομηλά

Η γυναίκα που ταυτίσαμε με τα εντυπωσιακά μουσικά σόου και την ικανότητά της να πλαισιώνεται από γνωστούς καλεσμένους. Ακόμα θυμόμαστε την Άννα Βίσση, τον Νίκο Καρβέλα, τον Eros Ramazzoti. Η Κορομηλά έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1992 με το σόου”Ciao Antenna”, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Λίγα χρόνια μετά, σειρά είχε το επόμενο σόου στο ίδιο στιλ που έπαιζε κάθε Κυριακή, το «Μπράβο»! Εκείνα τα χρόνια, ήταν σχεδόν δεδομένο ότι η Πρωτοχρονιά θα είχε την παρέα της Ρούλας. Σε μια από τις πρωτοχρονιάτικες εκπομπές της έγινε και η πρόταση γάμου του Διονύση Σχοινά στην Καίτη Γαρμπή -προς έκπληξη όλων! Σκηνοθέτης, ο Ιταλός Στέφανο Σαρτίνι, που έμελλε να γίνει ο μεγάλος έρωτας της ζωής της και παντρευτούν. Τα περιοδικά της εποχής ασχολήθηκαν αρκετά με τη σχέση τους, μέχρι που κάπου προς στο τέλος της δεκαετίας, οι δυο τους αποφάσισαν να πάρουν χωριστούς δρόμους.

 

Ανδρέας Μικρούτσικος

Μπορεί τώρα να τον βλέπουμε σε γνωστό τηλεοπτικό πλατό να σχολιάζει όπως τόσοι άλλοι, αλλά ο Ανδρέας Μικρούτσικος συνδέθηκε με εκπομπές που άφησαν εποχή. Το «Μεγάλο Παζάρι» ξεκίνησε με εκείνον παρουσιαστή το 1992, ενώ αργότερα ο Ανδρέας συνέχισε με πρωινές εκπομπές, ριάλιτι και ακολούθησε το περιβόητο «Άντρες έτοιμοι για όλα» στο τέλος της δεκαετίας.

 

Αννίτα Πάνια

Ίσως την έχουμε ταυτίσει με τα «Παρατράγουδα», η ιστορία της όμως ξεκινάει πολύ πιο πριν. Από το 1995 μέχρι το 1998, το «Χρυσό κουφέτο» ήταν η εκπομπή που παρουσίαζε κάθε Σαββατοκύριακο. Σκοπός της εκπομπής -όπως αντιλαμβανόμαστε και από τον τίτλο- δεν ήταν άλλος από την εύρεση συντρόφου. Κάτι σαν τηλεοπτικό προξενιό…

 

Σία Λιαροπούλου 

Ίσως να μη θυμάστε το όνομά της, οι εκπομπές της όμως έχουν χαραχτεί στη μνήμη μας και παίζουν αρκετά στο διαδίκτυο. Η πρώτη της εκπομπή το 1998, «Τα μυστικά της αγάπης», φιλοξένησε πολύ ιδιαίτερες προσωπικότητες. Το 2002 και ενώ είχε ενεργό συμβόλαιο με τηλεοπτικό σταθμό, αποφάσισε να αποχωρήσει από την τηλεόραση.

 

Βίκυ Μιχαλονάκου

«Το Ερωτοδικείο». Είχε γίνει πολύς ντόρος γύρω από αυτή την εκπομπή. Το concept ήταν ένα «δικαστήριο» με την παρουσιάστρια για πρόεδρο. Σε μια εκπομπή είδαμε και την Ελένη Λουκά (ως ένορκο) να υπερασπίζεται την ορθοδοξία και να τσακώνεται με όλους. Να σημειώσουμε ότι στην εκπομπή πήγαιναν συχνά ζευγάρια ομoφυλόφιλa, κάτι που δε βλέπαμε συχνά στην ελληνική τηλεόραση της τότε εποχής.

 

Προσωπικότητες που άφησαν το δικό τους στίγμα. Τους θυμηθήκαμε, τους νοσταλγήσαμε, τους αγνοούσαμε ή μπορεί να είδαμε βίντεο τους στο youtube για να πάρουμε μια γεύση απ’ το πώς ήταν οι τότε εκπομπές. Να εντοπίσουμε τις διαφορές ή το πόσο απέχουμε απ’ την εποχή εκείνη. Να πούμε ότι οι περισσότερες εκπομπές κόπηκαν λόγω ΕΣΡ και εισέπραξαν μεγάλα πρόστιμα για το περιεχόμενό τους. Δεν έπαψαν όμως να παραμένουν δημοφιλείς. Από το 2000 και μετά, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και ίσως να γίνονται πιο αυστηρά.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Μαργαρίτα Δυναμίδου