Στη δουλειά μας καθημερινά περνάμε τη μισή μας μέρα και βλέπουμε πιο πολύ το πρόσωπο του εργοδότη μας, απ’ ό,τι του παιδιού μας. Πρέπει κάπως να φροντίζουμε να περνάμε ωραία, να κάνουμε αυτές τις ώρες να μετράνε. Πρωτίστως σε μια δουλειά μετράει το καλό περιβάλλον κι οι άνθρωποί της, κι έπειτα το αντικείμενο που για τον καθένα μας είναι ξεχωριστό και μάς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν όμως και καταστάσεις στην εργασία μας που πολλές φορές μάς κάνουν να νιώθουμε άβολα, και που δυσκολευόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε. Εδώ θα βρεις 5 έξυπνους τρόπους για ν’ αποφύγεις διπλωματικά κάποιες άβολες καταστάσεις που συμβαίνουν καθημερινά στην εργασία σου και σίγουρα τις έχεις εντοπίσει, αλλά δεν ξέρεις πώς να τις διαχειριστείς.

Πρωινό σου-σου

Υπάρχει κι είναι γύρω μας παντού, κι ίσως να σού αρέσει και σένα κάποιες φορές να κάθεσαι με συναδέλφους στον διάδρομο και να σχολιάζεις το κλίμα της εταιρείας. Όπως και να ‘χει στον χώρο που εργάζεσαι καλό θα είναι να το αποφεύγεις. Δε σχολιάζεις, δε ρωτάς παραπάνω απ’ όσα πρέπει να ξέρεις. Αν φτάσουν στα δικά σου αφτιά κάποια σχόλια για τους συναδέλφους σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τ’ αποφύγεις διπλωματικά. Μη σχολιάσεις κάτι, απλά χαμογέλασε και προσπάθησε ν’ αλλάξεις τη συζήτηση και να τη στρέψεις κάπου εντελώς διαφορετικά.

Προσβολές

Μπορεί κάποιος να δοκιμάσει να σε προσβάλει, είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε ως επαγγελματία. Το βασικό σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να κρατήσεις την ψυχραιμία σου. Αν σε φέρουν σε δύσκολη θέση με σχόλια επί προσωπικού, μπορείς να πεις ξεκάθαρα ότι προτιμάς να σχολιάσετε οτιδήποτε αφορά τη δουλειά και μόνο. Μπορείς να δώσεις μια απάντηση του στιλ ότι: «Ευχαριστώ για τα σχόλια, θα τα λάβω υπόψιν αλλά θα ήθελα περισσότερο ν’ ακούσω τη γνώμη σας για εμένα όσον αφορά το project που έχω αναλάβει. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας σαν ομάδα στο τέλος του μήνα». Σε επαγγελματικό επίπεδο, φρόντισε να καλύπτεις πάντα τον εαυτό σου και τους συναδέλφους σου. Η ομαδικότητα είναι πάντα αυτή που κερδίζει στο τέλος.

Υπερωρίες

Νιώθεις ότι σού δίνουν παραπάνω αρμοδιότητες απ’ όσες θα έπρεπε ή ότι απλά βγάζεις τη δουλειά για δύο άτομα; Τα χρονικά περιθώρια δεν είναι εφικτά κι αναγκάζεσαι να δουλεύεις υπερωρίες που δε θες ή δεν πληρώνεσαι; Τότε την επόμενη φορά που θα σού ζητήσουν να κάνεις κάτι τέτοιο απάντησε εντελώς διπλωματικά: «Αυτή τη στιγμή δουλεύω πάνω στο πρότζεκτ που μού έχετε δώσει και στο οποίο θέλω να δώσω αμέριστη προσοχή δίχως λάθη και παραλείψεις. Αύριο το πρωί θα είναι το πρώτο πράγμα που θα βάλω στην ατζέντα μου, αφού πλέον έχω σχολάσει».

Βάζοντας τα όριά σου, εξηγείς και ποιες είναι οι προτεραιότητές σου δίνοντας ρεαλιστικά time limit. Δεν έχεις να φοβάσαι κάτι σχετικά με την απάντηση που θα λάβεις. Τις περισσότερες φορές αναθέτουν σ’ έμπιστα άτομα και φιλότιμα πολλά παραπάνω απ’ ότι θα έπρεπε. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να παρουσιάσεις τους λόγους και με ποια σειρά θα τα διευθετήσεις. Φρόντισε μόνο να τηρείς αυτά που λες, και να μην αφήνεις εκκρεμότητες.

Αύξηση ή προαγωγή

Θεωρείς ότι ήρθε αυτή η στιγμή και την αξίζεις; Κανόνισε άμεσα μια συνάντηση με τον προϊστάμενό σου. Να είσαι έτοιμος να παρουσιάσεις την πρόοδο σου, τις φιλοδοξίες σου και με λεπτομέρειες τι είναι ακριβώς αυτό που θέλεις. Να θυμάσαι ότι χρειάζεται ύφος διαπραγμάτευσης αφού εκείνη τη στιγμή πρέπει να πουλήσεις τον εαυτό σου όσο γίνεται καλύτερα. Όταν ζητήσεις μια επίσημη συνάντηση, φρόντισε να έχεις αυτοπεποίθηση. Αν η απάντηση είναι αρνητική και δε σε καλύπτει, ξεκαθαρίζεις τα επόμενα βήματά σου. Είτε αυτό είναι η αναζήτηση νέας θέσης εργασίας ή ζητάς να σού δώσουν εκείνοι το κίνητρο για να συνεχίσεις.

Ειδικά αιτήματα

Φρόντισε πάντα όλα σου τα αιτήματα να είναι γραπτά, έγκαιρα και με αιτιολόγηση. Αν ζητήσεις αναρρωτική άδεια, καλό θα είναι να έχεις και χαρτί γιατρού. Αν θέλεις 3 εβδομάδες άδεια το καλοκαίρι, το ζητάς έγκαιρα. Αν σού υποσχέθηκαν μπόνους τότε στείλε το αίτημά σου γραπτώς με email. Το πιο σημαντικό για ν’ αποφύγεις να εκτεθείς είναι να τα έχεις όλα γραπτά και να μην εκθέτεις τον εαυτό σου.

Στα επαγγελματικά η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη. Για να υπάρχει μια όμορφη συνεργασία απ’ την αρχή, φρόντισε να βάλεις τα όριά σου και να σέβεσαι και τα όρια των άλλων. Να θυμάσαι ν’ απαντάς διπλωματικά κι ότι δεν είναι ανάγκη να είσαι φίλος μ’ όλους. Μάς αρκεί μια ήρεμη συνεργασία καθημερινά, για να έχουμε τα επαγγελματικά αποτελέσματα που επιδιώκουμε.

Συντάκτης: Μαργαρίτα Δυναμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος