Νέα χρονιά κι ευκαιρία για νέο ταξιδάκι. Και μπαίνεις να τσεκάρεις εισιτήρια, βλέπεις τις τιμές και σε πιάνει πανικός. Κι ακούμε μετά ότι φίλοι και συγγενείς βρίσκουν εκείνες τις προσφορές, εκείνες τις ευκαιρίες που εσύ ποτέ δε βρίσκεις. Τι κάνεις λάθος λοιπόν και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να ψάχνεις και να κλείνεις αεροπορικά;

 

1. Κάνε την κράτηση στο site της αεροπορικής

Μπορεί να βρίσκεις προσφορές σε πρακτορεία, αλλά στην πορεία να ανακαλύψεις οτί αυτή η τιμή δεν ήταν προσφορά ή ότι δεν είχες μέσα αποσκευές ή τελικά είχε 3 ενδιάμεσους σταθμούς και 2 νύχτες αναμονή. Καθόλου ευχάριστη έκπληξη. Αν θελήσεις δε μετά κάποια αλλαγή ή ακύρωση, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Οπότε όχι μόνο δεν κέρδισες από τη δήθεν προσφορά, αλλά ταλαιπωρείσαι και με παραπάνω άγχος. Η κάθε χώρα έχει το δικό της αερομεταφορέα, οπότε ξεκίνησε πρώτα να ψάχνεις με αυτούς. Για παράδειγμα αν θέλεις να πας στην Ιταλία θα κοιτάξεις Aegean και ΙΤΑ. Πλέον όμως έχουμε και πολλές νέες αεροπορικές εταιρίες που ίσως δε γνωρίζεις. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις εργαλεία όπως το google ή το flightconnections.com που θα σου δώσουνε αμέσως τα αποτελέσματα για το ποιες αεροπορικές έχουν το δρομολόγιο και κάθε πότε. Αφού λοιπόν πάρεις μια ιδέα τότε συνεχίζεις την αναζήτησή σου ξεχωριστά στο website της κάθε αεροπορικής.

 

2. Εταιρείες low cost

Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύουμε συχνά με εταιρίες με πολύ χαμηλούς ναύλους κι ο λόγος είναι πολύ ξεκάθαρος. Η διαφορά είναι σημαντική. Εδώ πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολλές κρυφές χρεώσεις. Αν όμως τις προσέξουμε μπορούμε και να τις αποφύγουμε. Υπολογίζουμε από πριν αν θα χρειαστούμε αποσκευή, πόσα κιλά κι ίσως θα μπορούσαμε να αγοράσουμε μια μεγάλη, συνήθως των 20- 23 κιλων, που θα μπορούσαμε ίσως και να τη μοιραστούμε με την παρέα μας. Αυτά τα ταξίδια είναι ιδανικά συνήθως για λίγες μέρες κι όταν δεν έχουμε μαζί μας μικρά παιδιά, αφού έτσι είμαστε πιο ευέλικτοι. Εδώ μπορούμε να αγοράσουμε τα εισιτήρια ακόμα κι ένα μήνα ή δυο εβδομάδες πριν αφού οι τιμές παραμένουν πραγματικά χαμηλές. Ένα αρνητικό στοιχείο όμως είναι πως σε περίπτωση που θελήσουμε αλλαγή ή ακύρωση το πιθανότερο είναι να μη μας συμφέρει και να χάσουμε αρκετά ή και τελείως τα χρήματά μας.

 

3. Ενδιάμεσοι σταθμοί

Μην ξεχνάμε ότι ειδικά στην Ευρώπη μπορούμε να πάμε στον προορισμό μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τα αεροδρόμια συνδέονται μεταξύ τους με διαφορετικές πτήσεις, οπότε αν δεν υπάρχει κάποιο όριο στην ώρα άφιξης, μπορούμε να κοιτάξουμε και τις επιλογές με το λεγόμενο transit. Εδώ θα παρατηρήσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η τιμή είναι πιο ακριβή αν κλείσω το δρομολόγιο Αθήνα-Μιλάνο μέσω Θεσσαλονίκης από ότι αν τα κλείσω ξεχωριστά. Ο λόγος είναι ότι οι ναύλοι που είναι διαθέσιμοι σε κάθε πτήση διαφέρουν ανάλογα τη ζήτηση. Αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση άρα κι αγορά για το Αθήνα-Μιλάνο μέσω Θεσσαλονίκης, οι τιμές σταδιακά θα ανεβαίνουν. Ενώ οι επιβάτες που επιλέγουν το Αθήνα-Θεσσαλονίκη ή το Θεσσαλονίκη-Μιλάνο μεμονωμένα, ίσως να είναι λιγότεροι οπότε υπάρχουν και χαμηλότερες τιμές. Στην περίπτωση δυο διαφορετικών κρατήσεων, θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε αρκετή ώρα ανάμεσα στις δυο πτήσεις αφού η αεροπορική εταιρία δε θα φέρει καμία ευθύνη αν η πρώτη καθυστερήσει και χαθεί η δεύτερη.

 

Όποιον τρόπο και να επιλέξουμε στο τέλος, σε ένα ταξίδι μετράει πάντα η καλή παρέα. Ο προορισμός γίνεται πάντα πιο όμορφος κι αξίζει κάθε στιγμή. Ας οργανωθούμε λοιπόν κι ας ξεκινήσουμε να ρίχνουμε κι εμείς τις δικές μας προτάσεις στους φίλους μας για νέα ταξίδια!

Συντάκτης: Μαργαρίτα Δυναμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά