Πόσες φορές στη ζωή σου έχεις αναρωτηθεί τι θα συνέβαινε τελικά, αν είχες μιλήσει σε εκείνη την κοπέλα, που σου άρεσε από τη δουλειά ή στο αγόρι που σου κίνησε το ενδιαφέρον από το διπλανό διαμέρισμα; Κι ενώ μέσα στο μυαλό σου είχες πλάσει ακριβώς πώς θα άρχιζες τη συζήτηση, τι θα έλεγες στη συνέχεια, πώς θα δημιουργούσες ένα όμορφο και φιλικό κλίμα μεταξύ σας, πώς θα κατέληγες να ζητήσεις να πάτε για καφέ ή για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο, μόλις ήρθες σε οπτική επαφή με εκείνον ή εκείνη που σε ενδιαφέρει ξαφνικά έχασες τα λόγια σου.

Κι αυτό συμβαίνει σταθερά. Γίνεσαι πιο νευρικός, μιλάς περί ανέμων και υδάτων, αποφεύγεις την επαφή με τα μάτια, το σώμα σου δεν είναι τόσο εύκαμπτο, οι κινήσεις σου φανερώνουν κάποια αμηχανία. Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, ενώ ταυτόχρονα φαντάζεσαι χιλιάδες πράγματα που θέλεις να πεις, κάτι όμως δε σε αφήνει. Είναι λες και το μυαλό σου δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί σου για να είσαι έτοιμος να μιλήσεις, να πεις όσα νιώθεις, όσα αισθάνεσαι για το πρόσωπο που έχεις απέναντί σου. Περιμένεις να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις την κίνησή σου, όμως η στιγμή δεν είναι ποτέ η σωστή. Αναρωτιέσαι «θα είμαι, ποτέ, τελικά έτοιμος- η να εκδηλώσω τα συναισθήματά μου»;

Σίγουρα είναι δύσκολο να βρεις το κουράγιο και να εξομολογηθείς όσα νιώθεις, ειδικά όταν δε γνωρίζεις αν υπάρχει αμοιβαιότητα. Έχεις, όμως, σκεφτεί γιατί συνεχώς φτάνεις στην πηγή χωρίς να ξεδιψάσεις;

Όπως εξηγούν πολλές μελέτες ψυχολογίας, είναι πολλοί οι λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους να μην μπορούν να εκφραστούν σε ερωτικό επίπεδο. Μπορεί να έχουν αποφευκτικό ή αγχώδη χαρακτήρα, να υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, να έχουν το σύνδρομο του απατεώνα αισθανόμενοι πως δεν επικοινωνούν αυτό που πραγματικά είναι, καθώς νιώθουν ντροπή και φόβο. Να αισθάνονται πως είναι ανεπαρκείς να αγαπηθούν, πως δεν αξίζουν την προσοχή κάποιου είτε γιατί θεωρούν τον εαυτό τους άσχημο, εξωτερικά κι εσωτερικά, είτε επειδή δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα τις ικανότητές τους. Τέλος, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να παραλύουν μπροστά στο ενδεχόμενο να εκτεθούν.

Έπειτα, είναι και το τραύμα. Εκείνο που δημιουργείται όταν, στο παρελθόν τους, έχουν πληγωθεί από κάποιο σύντροφο, οπότε στο παρόν τους διστάζουν να προχωρήσουν σε μια άλλη σχέση ή ακόμα και σε μια νέα γνωριμία. Πιστεύουν πως θα πέσουν θύμα των συναισθημάτων τους και θα τους κοροϊδέψουν ξανά. Η καρδιά τους δεν είναι ανοιχτή σε νέες προκλήσεις, και μεταφράζουν το να αφήνεσαι σε αδυναμία. Δε θέλουν να δείξουν ευάλωτοι, αντίθετα υψώνουν τοίχους σε οτιδήποτε καινούργιο τους έλκει. Έχουν περισσότερες αντιστάσεις κι ενώ μέσα τους θέλουν να παραδοθούν στον άλλον και σε αυτό που τους συμβαίνει, ένας αυτόματος μηχανισμός ενεργοποιείται και κρατάνε αποστάσεις.

Συνήθως, δυσκολευόμαστε να εκδηλώσουμε τον έρωτα που νιώθουμε για ένα πρόσωπο, διότι φοβόμαστε την απόρριψη. Θέλουμε το άτομο που μας ενδιαφέρει κι έχει τραβήξει την προσοχή μας, που μας δημιουργεί ένταση όταν το βλέπουμε, να βιώνει τα ίδια με μας. Όταν σκεφτόμαστε ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει και να μας βλέπει φιλικά ή να αδιαφορεί, αμέσως σκοτεινιάζουμε και διάφορες άσχημες σκέψεις περνούν από το μυαλό μας. Γινόμαστε πιο εγωκεντρικοί, κτητικοί, προσπαθούμε να τραβήξουμε την προσοχή για να κερδίσουμε αυτό που επιθυμούμε για να μη βιώσουμε την απόρριψη. Λες κι αν κάποιος δε σε θέλει σημαίνει πως δεν αξίζεις.

Πάντα, όμως, υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσεις όσα αισθάνεσαι, χωρίς να χάνεις τη γη από τα πόδια σου!

Πρώτα δούλεψε το μέσα σου

Θα χρειαστεί, φυσικά, να αγαπήσεις εσύ πρώτα τον εαυτό σου και να εμπεδώσεις πως όντως αξίζεις να σε ερωτευτούν. Δεν είναι ότι διαβάζεις κάτι νέο, απ’ ότι λένε τα βιβλία αυτοβελτίωσης ή τα συμβουλευτικά βιβλία περί σχέσεων, αλλά πόσο το έχεις πιστέψει για σένα και το έχεις εφαρμόσει;

Παίξε με ασφάλεια

Μερικοί, ίσως προτιμήσουν ένα ήσυχο τρόπο για να περιγράψουν όλα αυτά που θέλουν να πουν. Ένα όμορφο μέρος με ησυχία. Κάποιο φιλικό σπίτι  που θα είναι ουδέτερο και για τους δύο. Κάπου έξω από την πόλη, θα δημιουργήσεις μια πιο ρομαντική ατμόσφαιρα που θα σε λύσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως ένα καλό κρασί ή μία κρύα μπίρα βοηθήσει να δημιουργηθεί το κατάλληλο σκηνικό που έχεις φανταστεί για τη μεγάλη σου στιγμή.

Καν’ το με πράξεις

Αν δεν είσαι τόσο καλός στα λόγια, τότε είσαι στις πράξεις. Χρησιμοποίησε τη γλώσσα του σώματος. Γύρε διακριτικά προς το μέρος του και ψιθύρισε καθώς μιλάς. Κάνε ένα κομπλιμέντο για το πόσο ωραία μυρίζει. Άγγιξε ελαφρά το χέρι. Πρόσφερε λίγο από το ρόφημα που πίνεις· αναπτύσσεται μια οικειότητα ανάμεσά σας. Κοίταζε πάντα τα μάτια, δε θα σου πουν ποτέ ψέματα. Τάισε στο στόμα. Χάιδεψε τα μαλλιά. Άγγιξε απαλά και διστακτικά και σιγουρέψου αν παίρνεις το πράσινο φως για παραπάνω.

Ρίσκαρε!

Αν σου αρέσει, αν μιλάς συνεχώς για αυτόν-ην, αν σκέφτεσαι συνεχώς πώς θα ήταν να ήσασταν μαζί σε μια παραλία ή μια απογευματινή βόλτα στον Λυκαβηττό, απλά πες το. Η κατάλληλη στιγμή είναι αυτή. Μην περιμένεις την ιδανική στιγμή, το τέλειο μέρος, δε θα έρθουν από μόνα τους. Οπότε, σαν άλλος Ελύτης, δημιούργησέ τα.  Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου, αποφάσισε εσύ για το ποιος θα είναι μαζί σου. Αν και τώρα σού μοιάζει με βουνό, μόλις καταφέρεις να μοιραστείς τις σκέψεις σου και να πάρουν μορφή, θα συνειδητοποιήσεις πως δεν ήταν και τόσο τρομερό.

Περνάμε όλοι μας τη ζωή ανάμεσα στο αν, στα ίσως και στο μπορεί, επειδή φοβόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Αφήνουμε τον χρόνο να μας προσπερνά χωρίς να διεκδικούμε αυτό που θέλουμε να έχουμε, γιατί δεν τολμάμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τον ίδιο μας τον εαυτό αλλά και με το αντικείμενο του πόθου μας. Αναβάλουμε τον έρωτα. Αναβάλουμε τα όνειρά μας. Αναβάλουμε ό,τι μας κάνει ευτυχισμένους. Η ζωή, όμως, αναβάλλεται;

Συντάκτης: Άννα Κοκολάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου