Η γλώσσα μπερδεύεται. Οι σκέψεις ανακατεύονται. Η σειρά των λέξεων στην πρόταση χάνει κάθε συνέχεια. Όλα αυτά, βέβαια, συμβαίνουν όταν δεν είμαστε νηφάλιοι. Και με το «νηφάλιοι» δεν εννοούμε απαραίτητα το αλκοόλ. Εννοούμε οτιδήποτε μπορεί να αποσπά το μυαλό μας από τη φυσιολογική του λειτουργία. Η κούραση, η πείνα, η αϋπνία, ο έρωτας. Είναι λες και το 5κιλο όργανο του κρανίου μας παθαίνει 10 ισχαιμικά εγκεφαλικά και χάνει παροδικά τη λειτουργία του. Πόσες ήταν οι στιγμές της ζωής μας που άλλα σκεφτήκαμε, άλλα είπαμε κι άλλα εν τέλει θέλαμε να πούμε;

Και καλά όλα τ’ άλλα, στον έρωτα, όμως; Τι γίνεται όταν αυτός ο μικρός  θεούλης κάνει κατάληψη στο μυαλό και την καρδιά σου; Τι γίνεται όταν βρει το δικό του «άλλο μισό»; Είναι τόσα αυτά που έχει να του πει και τόσα λίγα εκείνα που στ’ αλήθεια κατάφερε να του εκφράσει. Πώς στην ευχή θα δείξεις αυτά που νιώθεις; Γιατί ναι μεν είναι ένα τεράστιο θέμα να τα πεις, αλλά είναι ακόμα πιο ωραίο να τα δείξεις κιόλας. Υπάρχει ένας τρόπος που τα συνδυάζει και τα δύο. Αμέ. Η καντάδα. Και πριν προλάβεις να σκεφτείς ότι ζούμε σε μια άλλη εποχή και ονειροπολούμε, έχε υπόψη σου τα όσα θα ακολουθήσουν.

Καντάδα δε σημαίνει απαραίτητα ένα μουσικό όργανο, μια μακρομαλλούσα και μια σκάλα. Καντάδα σημαίνει να βάλεις δυνατά το αγαπημένο του τραγούδι και να του το τραγουδήσεις με τη χτένα για κιθάρα, χωρίς φυσικά να το γελοιοποιήσεις αλλά εννοώντας κάθε σου λέξη. Καντάδα σημαίνει να τον κοιτάς στα μάτια όσο κάθεστε στον αγαπημένο σας καναπέ, απαγγέλοντάς του στίχους που έγραψες μόνο για εκείνον.

Καντάδα σημαίνει να του αφιερώσεις ένα τραγούδι στον αγαπημένο του ραδιοφωνικό σταθμό ή βάζοντάς του κρυφά στο mp3 του κινητού μια ηχογράφηση με όσα έχετε να πείτε, είτε αυτά είναι μέρος τραγουδιού ή όχι, είτε έχουν ξαναειπωθεί ή όχι, είτε είναι κάτι σημαντικό ή κάτι ασήμαντο. Καντάδα είναι ό,τι συνδυάζει συναίσθημα, μουσική και λόγια ψυχής, με όποιον μοναδικό, φαντασμαγορικό ή απλοϊκό τρόπο θέλει ο καθένας.

Ακόμα και η κλασική καντάδα, όσο και να τη σνομπάρουν σχεδόν όλοι, βλέποντας τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα ή τα δεκάδες μεξικάνικα-μεταγλωτισμένα που παρακολουθούσαμε όταν ήμασταν παιδιά με τη γιαγιά μας, μπήκαμε έστω και μία φορά στη θέση εκείνης της ερωτευμένης πρωταγωνίστριας. Φανατιστήκαμε πως κάποιος νέος τσαλακώνεται για πάρτη μας, πως δεν τον νοιάζει ποιος και γιατί κι αν θα τον δουν, αρκεί να τον ακούσουμε εμείς. Γιατί μόνο εμείς έχουμε σημασία στη ζωή του στην προκειμένη φάση. Και πράγματι, τι όμορφο που θα ‘ταν αυτός ο ενθουσιασμός που έχουμε να πάρει σάρκα και οστά με μια κίνηση αγάπης που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας.

Αν, λοιπόν, σκέφτεστε έναν πρωτότυπο τρόπο να πείτε στον σύντροφό σας αυτό που νιώθετε, ιδού η λύση. Βρείτε το αγαπημένο του τραγούδι, ή δημιουργήστε εσείς ένα δικό σας, γράψτε λίγα λόγια σε στίχους που να εκφράζουν τα συναισθήματά σας, κι αν είστε μουσικοί μελοποιείστε τα κιόλας. Αν πάλι δεν είστε, φτιάξτε απλώς έναν λιτό μελωδικό ρυθμό σ’ αυτά που θέλετε να πείτε, κι απλά χτυπήστε του το κουδούνι. Μπορεί να είστε εσωστρεφής ή να δυσκολεύεστε να εκφραστείτε, αλλά σίγουρα θα εντυπωσιάσετε.

Δεν είναι ρετρό ό,τι η καρδιά μας ορίζει, ούτε παλιομοδίτικο. Εξάλλου κάποια πράγματα πάντα μένουν στη μόδα, ειδικά αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα κι έχουν σαν παρονομαστή τα αληθινά αισθήματα. Αυτά πρέπει να υπηρετούμε και γι’ αυτά πρέπει να νιώθουμε περήφανοι όταν τα αισθανόμαστε για τον άνθρωπό μας. Δεν είναι ντροπή η δημόσια έκθεση. Ίσα-ίσα, είναι μια απόδειξη στον σύντροφό μας πως είναι ο ένας.

Η κίνηση και η σκέψη αυτής της καντάδας πέρα από τον ενθουσιασμό που θα σας χαρίσει, θα δέσει και περισσότερο αυτό το τόσο ωραίο που έχετε δημιουργήσει μεταξύ σας. Κι αν δεν πιστεύετε, δε χάνετε τίποτα απ’ το να το δοκιμάσετε.

Συντάκτης: Νικολίνα Ανδριάνα Χριστοφόρου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα