Υπάρχει μια ενοχή που δε φαίνεται εύκολα, γιατί δεν εκδηλώνεται με ένταση αλλά με σιωπή. Είναι η ενοχή του να θέλεις περισσότερα από αυτά που ήδη έχεις. Να νιώθεις ότι κάτι λείπει, ότι κάτι δε σε καλύπτει πλήρως, αλλά αντί να το αναγνωρίσεις, να το καταπίνεις. Γιατί κάπου μέσα σου έχεις μάθει ότι το να ζητάς περισσότερα είναι υπερβολή. Και αυτή η ενοχή δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα εμπειριών, μοτίβων και ψυχολογικών μηχανισμών που χτίστηκαν με τα χρόνια.
Το «να είσαι ευγνώμων» και η αυτο-ακύρωση (self-invalidation)
Η ευγνωμοσύνη είναι υγιής — μέχρι το σημείο που γίνεται εργαλείο καταπίεσης. Όταν μαθαίνεις ότι πρέπει πάντα να είσαι ευχαριστημένος με αυτά που έχεις, αρχίζεις να αγνοείς αυτά που δεν έχεις. Αυτό οδηγεί σε self-invalidation: ακυρώνεις τα συναισθήματά σου πριν τα καταλάβεις. Αντί να πεις «δε μου φτάνει», λες «δεν πρέπει να ζητάω κι άλλα». Με τον καιρό, αυτό δημιουργεί ένα εσωτερικό μπλοκάρισμα. Δεν εμπιστεύεσαι πια τις ανάγκες σου— τις φιλτράρεις μέσα από το τι είναι αποδεκτό.
Το σύνδρομο του καλού παιδιού (people-pleasing)
Αν μεγάλωσες σε περιβάλλον όπου η αποδοχή εξαρτιόταν από το πόσο «εύκολος» ήσουν, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις αναπτύξει people-pleasing μοτίβα.
Αυτό σημαίνει ότι:
-Βάζεις τους άλλους πάνω από εσένα
-Αποφεύγεις να ζητήσεις για να μη φέρεις ένταση
-Προσαρμόζεσαι για να διατηρήσεις τη σύνδεση
Το πρόβλημα; Μαθαίνεις να καταπιέζεις τις ανάγκες σου για να κρατήσεις τους άλλους κοντά. Και έτσι, το «θέλω περισσότερα» γίνεται απειλή.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση (low self-worth)
Όταν δεν έχεις εσωτερική αίσθηση αξίας, τότε αυτό που σου δίνεται σου φαίνεται αρκετό. Όχι γιατί είναι όντως αρκετό — αλλά γιατί δεν πιστεύεις ότι αξίζεις κάτι καλύτερο. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν φαίνεται πάντα δραματικά. Συχνά εκφράζεται με συμβιβασμούς:
«Εντάξει είναι»
«Δεν είναι τέλειο, αλλά οκ»
Και κάπως έτσι, παραμένεις σε καταστάσεις που δεν σε γεμίζουν, γιατί μέσα σου έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για σένα.
Γνωστική ασυμφωνία (cognitive dissonance)
Όταν αυτό που ζεις δε σε καλύπτει, αλλά δε φεύγεις, δημιουργείται εσωτερική ένταση. Για να την αντέξεις, αλλάζεις τον τρόπο που σκέφτεσαι. Αυτό είναι γνωστική ασυμφωνία. Αρχίζεις να λες:
«Δεν είναι τόσο σημαντικό»
«Υπερβάλλω»
Δεν αλλάζεις την πραγματικότητα — αλλάζεις την ερμηνεία της. Και έτσι, μειώνεις τις ανάγκες σου για να ταιριάζουν με τη ζωή που ήδη έχεις.
Ο φόβος της αλλαγής (fear of success & fear of the unknown)
Το να θέλεις περισσότερα σημαίνει ότι θα πρέπει να κινηθείς προς αυτά. Και η κίνηση σημαίνει αλλαγή. Η αλλαγή, όμως, ενεργοποιεί βαθύ φόβο:
«Τι θα χάσω αν φύγω;»
«Θα τα καταφέρω;»
«Ποιος θα είμαι μετά;»
Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί μένουν σε καταστάσεις που δεν τους καλύπτουν. Όχι γιατί τους αρκούν, αλλά γιατί φοβούνται τι θα συμβεί αν τις ξεπεράσουν.
Σύνδρομο του απατεώνα (impostor syndrome)
Ακόμα κι όταν πλησιάζεις κάτι καλύτερο, μπορεί να νιώθεις ότι δε σου ανήκει. Το impostor syndrome σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι τυχερός και όχι ικανός. Ότι κάποια στιγμή θα αποκαλυφθείς. Έτσι δε διεκδικείς, δε ζητάς, δεν προχωράς. Όχι γιατί δεν μπορείς, αλλά γιατί δεν νιώθεις ότι δικαιούσαι.
Attachment patterns: Πώς μάθαμε να αγαπάμε
Οι πρώιμες σχέσεις καθορίζουν το πόσο άνετα νιώθουμε να ζητάμε.
Anxious attachment: φοβάσαι ότι αν ζητήσεις περισσότερα, ο άλλος θα φύγει
Avoidant attachment: καταπιέζεις τις ανάγκες σου για να μην εξαρτηθείς
Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: αυτοπεριορισμός.
Η ενοχή ως εσωτερικευμένη φωνή
Η ενοχή που νιώθεις συχνά δεν είναι αυθεντική — είναι εσωτερικευμένη. Φωνές από το παρελθόν που σου λένε να μη ζητάς πολλά, η να συμβιβάζεσαι, γίνονται δικές σου σκέψεις. Και χωρίς να το καταλάβεις, λειτουργείς μέσα σε όρια που δεν επέλεξες.
Το τίμημα: Συναισθηματική αποσύνδεση και ματαίωση
Όταν καταπιέζεις αυτό που θέλεις, δεν εξαφανίζεται. Συσσωρεύεται και βγαίνει ως χρόνια δυσαρέσκεια, εσωτερική ένταση, απομάκρυνση από ανθρώπους και καταστάσεις. Σταδιακά, αρχίζεις να αποσυνδέεσαι από τον εαυτό σου. Δεν ξέρεις τι σε γεμίζει, γιατί έχεις μάθει να μην το ακούς. Και αυτό είναι το πιο ύπουλο σημείο: δεν υποφέρεις έντονα — απλά δεν νιώθεις πλήρης.
Η αλήθεια που αποφεύγεις δεν είναι άλλη από την εξής μία: Το να θέλεις περισσότερα σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβεις ευθύνη. Να αλλάξεις. Να ρισκάρεις. Να χάσεις κάτι για να κερδίσεις κάτι άλλο. Και αυτό είναι το σημείο που πολλοί σταματούν. Γιατί η ενοχή είναι πιο εύκολη από την ευθύνη.
Δε ζητάς πολλά — απλά έμαθες να ζητάς λιγότερα. Το να θέλεις περισσότερα δεν είναι πρόβλημα. Είναι ένδειξη εξέλιξης. Η ενοχή είναι ένα φίλτρο που μπήκε πάνω σε αυτή την ανάγκη. Και όσο το αφήνεις να σε καθοδηγεί, θα συνεχίζεις να μικραίνεις τον εαυτό σου για να χωρέσεις σε πράγματα που δεν σου φτάνουν. Η πραγματική ερώτηση δεν είναι αν ζητάς πολλά. Είναι αν είσαι έτοιμος να αντέξεις την αλλαγή που απαιτείται για να τα αποκτήσεις.
