Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε

 και που μπορεί να μην έπεσαν 

στην αντίληψή σαςτις μαζέψαμε για να 

ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!

 

1. Bookworms ενωθείτε για καλό σκοπό, γιατί σας έχουμε το πιο κιούτ βιβλιοπωλείο που βρίσκεται στο Κουκάκι και λέγεται «Book Garden» κι εκτός από πανέμορφο έχει φτιαχτεί και για πολύ καλό σκοπό. Διαθέτει μέρος των εσόδων για υποστήριξη γυναικών που έχουν κακoποιηθεi οπότε εάν θέλετε να συνδράμετε στην προσπάθεια του δεν έχετε παρά να περιηγηθείτε και να αγοράσετε ένα, δύο, εκατόν δύο βιβλία και σε πολύ καλές τιμές μάλιστα.

 

2. Μεταφερόμενοι λίγο στα παιδιά βλέπουμε μια καινοτομία που για πρώτη φορά επιχειρήθηκε στην Ελλάδα στα πλαίσια της αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων με το πρόγραμμα «Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112». Πρόκειται για ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο βοηθάει τους «μικρούς διασώστες» να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να καλούν το 112.

 

3. Μπορεί το μετρό της Θεσσαλονίκης να είναι μια ανάσα μακριά αλλά ο ΟΑΣΘ έχει προνοήσει για κάτι άλλο, εξίσου εάν όχι και περισσότερο σημαντικό. Απινιδωτές σε σταθμαρχεία, αμαξοστάσια και στα γραφεία του είναι το νέο item που θα σώζει ζωές και θα είναι εύκολα προσβάσιμοι. Άντε με το καλό ευχόμαστε να υπάρχει και στο μετρό.

 

4. Ο Γιώργος Λαδάς, επικεφαλής θωρακοχειρουργός στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον του Τσέλσι δημιούργησε μια συσκευή λέιζερ, η οποία καταπολεμά τον καρκίνο στους πνεύμονες. Ο όγκος λόγω της υψηλής θερμοκρασίας συρρικνώνεται και στο τέλος καταστρέφεται εντελώς και για αυτή του την πρωτοπορία δεν θα μπορούσαμε να ήμασταν περισσότερο περήφανοι.

 

5. Ήρθε το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί να μελετάει τις μεταλλάξεις ενός ιού ώστε να προλαμβάνονται πανδημίες, κάτι που όπως είδαμε είναι απαραίτητο πλέον. Το EVEscape είναι το «παιδί» του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, μια σχέση που είναι σίγουρα προσοδοφόρα και την στηρίζουμε.

 

6. Εάν θέλουμε να μιλήσουμε για πράξεις που μας έκαναν να πούμε ένα «μπράβο» στους ανθρώπους θα λέγαμε γι’ αυτό που έκανε ο Marcel LeBrun ο οποίος αφού πούλησε την εταιρία του δημιούργησε τις 12 Γειτονιές με τα 99 σπίτια για τους άπορους συμπολίτες της κοινότητας του στον Καναδά την στιγμή που 1.600 άνθρωποι βρέθηκαν άστεγοι τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή εκείνη (σύμφωνα με πηγές του BBC). Αυτός είναι ένας καλός λόγος να μην χάνουμε την πίστη μας στην ανθρωπότητα.

 

7. Για τους λάτρεις της τέχνης και όχι μόνο σας έχουμε τρομερά νέα: ανακαλύφθηκε κάτω από μια μυστική πόρτα ένα δωμάτιο όπου ο Μιχαήλ Άγγελος είχε ζωγραφίσει στους τοίχους και παρόλο που το μέρος είναι γνωστό από το 1975, πλέον είναι ανοιχτό στο κοινό.

 

8. Το ξέρουμε πως είναι Νοέμβριος, αλλά εμείς έχουμε μείνει ακόμα στον Ιούλιο και τη Μύκονο, η οποία πήρε τη δεύτερη θέση στα βραβεία του περιοδικού «Conde Nast Travellerστα βραβεία Readers’ Choice Awards 2023», η Ελλάδα κατατάχθηκε τρίτη στο τοπ 20 των χωρών που πρέπει να επισκεφθείς.

 

9. Μιας και λέμε για σπουδαίες κατακτήσεις, μια ακόμη είναι κι εκείνη της Ελένης Λουκά η οποία είναι η πρώτη κοπέλα με σύνδρομο Down που κατάφερε να αποφοιτήσει από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου με το πτυχίο της νηπιαγωγού. Κάτι που μας κάνει εντύπωση είναι ένα γεγονός που θα έπρεπε να είναι μια καθημερινότητα, κάτι που δε θα μας σοκάρει κι υποστηρίζουμε πως πρέπει να δίνεται η ευκαιρία για γνώση σε όλους όσους την επιζητούν.

 

10. Επιστήμονες ανακάλυψαν την ηλικία της Σελήνης κι υποστηρίζουν πως είναι γηραιότερη κατά 40 εκατομμύρια χρόνια από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα!

 

Πηγή εικόνας

Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά