Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε

 και που μπορεί να μην έπεσαν 

στην αντίληψή σαςτις μαζέψαμε για να 

ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!

 

1. Χρυσός Λέοντας για τον Λάνθιμο

Στα καλλιτεχνικά νέα της ημέρας, στο 80 Φεστιβάλ της Βενετίας ο Γιώργος Λάνθιμος με την ταινία του «Poor things» κατάφερε να κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα (το σημαντικότερο βραβείο) αφιερώνοντας το βραβείο στην πρωταγωνίστρια και μούσα του λέγοντας «θέλω να ευχαριστήσω αυτό το απίστευτο πλάσμα, τον χαρακτήρα της ταινίας, την Μπέλα Μπάξτερ και βέβαια την Εμα Στόουν που είναι και αυτή ένα απίστευτο πλάσμα». Αυτή η κοινωνία χρειάζεται λίγο παραπάνω αυτές τις μέρες απίστευτα δημιουργικούς ανθρώπους και απίστευτα πλάσματα.

 

2. Φοιτητές δημιούργησαν τζελ με μικροοργανισμούς, που βοηθάει να επιστρέψει η ζωή σε καμένες περιοχές

Μιας και μιλάμε για τέτοιους ανθρώπους, μια ομάδα φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησε ένα τζέλ με μικροοργανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν μια καμένη περιοχή και μακάρι να μην το χρειαζόμασταν αλλά πλέον αποτελεί μια αναγκαιότητα. Αυτό αποδεικνύει πως πράγματι το μέλλον αυτής της χώρας μπορεί να είναι οι νέοι της.

 

3. Χρυσό μετάλλιο στο πρωτάθλημα καλλιτεχνικής κολύμβησης 

Αναφερθήκαμε προηγουμένως σε διακρίσεις και δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε απέξω τις Εστέλλα Καραμανίδου και Βασιλική Θάνου (μαζί με την αναπληρωματική Ισμήνη-Μαρία Καραβασίλη) οι οποίες όχι απλά κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στο πρωτάθλημα καλλιτεχνικής κολύμβησης αλλά αυτό είναι το πρώτο χρυσό για τη χώρα (για αυτό το άθλημα) σε παγκόσμια κλίμακα και σε οποιαδήποτε ηλικιακή κατηγορία. *Τσιρίζουμε δυνατά από τις κερκίδες*

 

4. Τώρα έχουμε «Πολυκατοικίες» για γάτες

Μεταφερόμαστε σε μια ευχάριστη είδηση για τους τριχωτούς κατοίκους (αναφερόμαστε στις γάτες δεν κάνουμε body shamming) του Αγίου Δημητρίου που έχουν πλέον τις δικές τους πολυκατοικίες, ποτίστρες (bar) και ταΐστρες (restaurant) αλλά αυτό δε σημαίνει πως στους αδέσποτους κατοίκους δεν μπορεί κάποιος να βρει το έτερο του ήμισυ (δηλαδή μια γατούλα να υιοθετήσει).

 

5. Δημιουργήθηκε εφαρμογή αναζήτησης ζώων

Αλλά επειδή μπορεί τα κατοικίδια μας καμία φορά μπορεί να χαθούν και εμείς να τρέχουμε σε δρόμους και λαγκάδια για να τα βρούμε, τώρα υπάρχει μια εφαρμογή όπου στέλνεις μήνυμα μια πρόσφατη φωτογραφία του κατοικίδιου με μια λεπτομερή περιγραφή (όνομα, ράτσα, ηλικία, μέγεθος, χρώμα, διακριτικά σημάδια και κάθε άλλο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό). Μπορείτε να το αναζητήσετε στο topetmou.gr.

 

6. Σώθηκε ένας γυπαετός στην Κρήτη

Τα ζωάκια όμως που χρειάζονται τη βοήθεια μας δεν περιορίζονται τους τοίχους του σπιτιού μας και αυτό το αποδεικνύει η κίνηση του πρώην Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης Νίκου Μαρκάκη όπου έσωσε έναν γυπαετό στην Κρήτη, ο οποίος βρέθηκε σε θερμοκήπιο. Αναφέρεται πως ήταν εξαντλημένος με συμπτώματα δηλητηρίασης αλλά αφού τον περιέθαλψε και του έδωσε λίγο νερό, το παρέλαβε η δασική υπηρεσία ΜΟΙΡΩΝ για περαιτέρω φροντίδα.

 

 7. Το 2024 θα υπάρχουν λεωφορείο στη χώρα που θα λειτουργούν με ηλεκτρισμό

Αναφέροντας λίγο γενικότερα το θέμα του περιβάλλοντος, αναμένουμε τον Απρίλιο του 2024 (θα δούμε εάν τότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η είδηση) στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να κυκλοφορούν λεωφορεία που θα λειτουργούν με ηλεκτρισμό! Μπορεί να μας ακούγεται σαν κάτι που ήδη φανταζόμασταν πως θα είχε γίνει ήδη ένα τέτοιο εγχείρημα αλλά «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Αναμένουμε τη στιγμή όπου το 040 θα είναι καλό για το περιβάλλον.

 

8. Πλατφόρμα «e-Parents» για την ενημέρωση των γονέων

Μιας και σήμερα αρχίζει το σχολείο (καλή δύναμη σε γονείς, παιδιά και δασκάλους) και μαζί με αυτό το υπουργείο παρουσιάζει μια καινούρια πλατφόρμα «e-Parents» για την ενημέρωση των γονέων των μαθητών αναφορικά με τις επιδόσεις τους, παρατηρήσεις, σχόλια από τους καθηγητές όπως επίσης μπορούν να κανονίζουν και ραντεβού με τους τελευταίους.

 

9. Προστασία του Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής της Αρκτικής στην Αλάσκα

Μεταφερόμενοι στο εξωτερικό, το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ αποφάσισε να ακυρώσει όλες τις υπόλοιπες μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής στην Αλάσκα, κάτι που θα προστατέψει τόσο το οικοσύστημα της περιοχής, κάτι όχι μονάχα σημαντικό για το περιβάλλον αλλά και για τους ιθαγενείς Gwich’in που θεωρούν ιερό αυτόν τον τόπο.

 

10. Ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν τα κύτταρα ενός σπάνιου καρκίνου του σκελετικού μυϊκού ιστού σε υγιή 

Θα κλείσουμε (δυστυχώς όχι με κάποια είδηση που αφορά στο διάστημα) με μια ανακάλυψη της επιστημονικής κοινότητας όπου ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν τα κύτταρα ραβδομυοσαρκώματος (RMS)- ενός σπάνιου καρκίνου του σκελετικού μυϊκού ιστού σε υγιή με τη βοήθεια της τεχνολογίας επεξεργασίας γονιδιώματος CRISPR. Μια καινοτομία ιδιαίτερα σημαντική αφού αυτό το είδος καρκίνου προσβάλλει παιδιά κάτω των 10 ετών. Υπάρχει ελπίδα και δεν είναι πολύ μακριά από εμάς.

 

Έρχονται οι μέρες του φωτός (ακόμα και εάν καλύπτονται μερικές φορές από σύννεφα)!

Πηγή Φωτογραφίας

Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου