Δεν είναι τα κεράκια που θα σβήσεις ούτε η τούρτα που θα φας. Είναι οι φίλοι που θα σε περιτριγυρίζουν και θα σε γιουχαΐζουν για ακόμη μια χρονιά που μεγάλωσες και σου εύχονται σαν μεγαλώσεις να σε δουν με άσπρα μαλλιά. Σε πειράζουν και σου υπενθυμίζουν για το υπόλοιπο της βραδιάς την ηλικία σου που άλλαξε οριστικά από εκείνη την ημέρα. Κι όλος τυχαίος η κάθε συζήτηση παραπέμπει σε εκείνο το νούμερο. Η απάντηση σε κάθε ερώτηση σχετική και μη είναι εκείνος ο αριθμός. Έλα, μωρέ, μην κατσουφιάζεις σε πειράζουν, εξάλλου μην ξεχνάς δε μεγαλώνεις μόνο εσύ, μαζί μεγαλώνετε και κάθε δικά σου γενέθλια είναι και δικά τους!

Προετοιμασίες, ευχές, δώρα, γέλια και χαρές είναι το κλίμα που επικρατεί εκείνη την ξεχωριστή ημέρα. Είτε τα γενέθλια είναι δικά σου είτε δικά τους, το αίσθημα παραμένει το ίδιο. Εξάλλου γιατί να μην είναι; Ποια η διαφορά; Όσο όμορφα περνάς στα δικά σου τόσο όμορφα περνάς και στα δικά τους. Άσε που στα δικά τους δίνεις και λίγη περισσότερη έμφαση. Κάποιες πινελιές, κάποιες λεπτομέρειες θες να γίνουν με το -νι και με το σίγμα- όπως θα ήθελες να ήταν και στα δικά σου έτσι ώστε το φιλαράκι σου να έχει να θυμάται εκείνη την ημέρα και να τη νοσταλγεί.

Καμιά φορά αν προσέξεις σε μερικά γενέθλια, μιλάμε για γενέθλια δεξιώσεις, από εκείνα που προσκαλούν σόγια, φίλους, την κυρά-Μαίρη από απέναντι, τον κύριο-Μπάμπη τον υδραυλικό και κάθε άσχετο-σχετικό. Υπάρχουν αυτοί οι δήθεν φίλοι που φαίνονται να χαίρονται με τη χαρά του εορτάζοντα. Βουτηγμένοι μέσα στην τυπικούρα απλά και μόνο γιατί έπρεπε να είναι εκεί επειδή κάποιος τους κάλεσε από ντροπή. Άσε που σου το βγάζουν και ξινό στο τέλος. Δεν το ευχαριστιέσαι όπως κι αν το κάνεις. Άμα δεν είσαι με λίγους και καλούς, οι πολλοί είναι ανώφελοι.

Η μέρα εκείνη είναι για να την περνάς με ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι ξεχωριστός. Μόνο οι κολλητοί μπορούν να το κάνουν αυτό, γι’ αυτό τους άλλους άσε τους στην πάντα. Οι κολλητοί είναι αυτοί που θα σου κάνουν για χιλιοστή φορά έκπληξη -που δεν πετυχαίνει σχεδόν ποτέ διότι είσαι γάτα και πάντα κάτι ψυλλιάζεσαι. Οι κολλητοί είναι αυτοί που θα σου γράψουν όμορφα λόγια σε κάρτες που θα φυλάξεις και θα ΄χεις να διαβάζεις στα γεράματα και θα κλαις. Οι κολλητοί είναι αυτοί που θα φροντίσουν η μέρα εκείνη να είναι τόσο μοναδική όσο είσαι εσύ γιατί μόνο αυτοί ήταν κοντά σου όταν τους χρειάστηκες. Αν δεν είναι ξεχωριστή λοιπόν η μέρα αυτή για εκείνους δε θα είναι για κανέναν.

Όταν σου πει κάποιος να σκεφτείς τρεις απ’ τις ωραιότερες αναμνήσεις της ζωής σου. Άσε να μαντέψω! Η μία θα είναι απ’ την παιδική σου ηλικία, η άλλη ο μεγάλος έρωτας που είχες στο δημοτικό κι η άλλη τα γενέθλιά σου. Όχι απλά τα γενέθλιά σου όμως, από μόνα τους δεν είναι ανάμνηση, οι φίλοι είναι αυτοί που κάνουν τα γενέθλια ξεχωριστά, η οικογένεια κι οι φίλοι. Ίσως λίγο περισσότερο οι φίλοι αφού είναι η οικογένεια που επιλέξαμε από μόνοι μας. Χωρίς αυτούς πολλά πράγματα δε θα είχαν ουσία στη ζωή μας!

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα έχει γενέθλια το φιλαράκι σου γράψε μία όμορφη καρτούλα και δώσε του την. Το χαμόγελο που θα ζωγραφιστεί στο πρόσωπό του θα είναι priceless που λέει κι η γιαγιά μου. Να φροντίσεις την ημέρα εκείνη να μη σβήσει το χαμόγελο απ’ το πρόσωπό του. Όλοι χρειαζόμαστε εκείνους τους τρεις-τέσσερις φίλους να μας κάνουν να νιώσουμε ξεχωριστά εκείνη την ημέρα κι ας μην το παραδεχόμαστε κι ας μυριζόμαστε τις εκπλήξεις απ’ το χιλιόμετρο. Να μας αγαπάτε και να μας κάνετε τα ίδια και του χρόνου γιατί έτσι είναι οι φίλοι!

 

Συντάκτης: Γεωργία Ευαγγέλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη