xenia83

Πες μου έναν άνθρωπο που δεν του αρέσει είτε να του προσφέρουν είτε να κάνει δώρα εκείνος στους άλλους. Θυμήσου πόσες φορές ξετύλιξες με ανυπομονησία μικρού παιδιού και δυο μάτια που έλαμπαν από χαρά τα δώρα που σου έκαναν οι γονείς σου ή οι φίλοι σου στη γιορτή ή στα γενέθλιά σου. Ακόμα κι όσοι ισχυρίζονται πως μισούν να τους κάνουν δώρα, εκείνη τη στιγμή που θα τους το προσφέρεις, θα κρυφογελάσουν, λέγοντάς σου, φυσικά, ότι δεν έπρεπε ή ότι δεν ήταν ανάγκη.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ένα δώρο δεν το προσφέρεις ούτε γιατί πρέπει ούτε γιατί υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανάγκη. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι. Γιατί αν προσφέρεις κάτι σε κάποιον για να βγάλεις απλά την υποχρέωση ή για να μην πας κάπου με άδεια χέρια, τότε η χειρονομία σου χάνει εντελώς τη σημασία της.

Ένα δώρο συμβολίζει τα όμορφα συναισθήματα που νιώθουμε για κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο κι η προσφορά του αποτελεί μερικές φορές το δικό μας τρόπο για να τα εκφράσουμε. Ο σκοπός, όμως, είναι ένας. Να κάνουμε χαρούμενο τον παραλήπτη του και να δούμε την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Έτσι, λοιπόν, στην προσπάθειά μας να εντυπωσιάσουμε τους άλλους ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό. Ξεχνάμε πως τα πιο ουσιαστικά  δώρα που μπορούμε να χαρίσουμε σε κάποιον δεν έχουν ούτε τιμή ούτε ημερομηνία λήξης. Έχουν, όμως, κάτι άλλο, που τα καθιστά ανεκτίμητα και αναντικατάστατα. Έχουν ψυχή και προσωπικότητα.

Τα ωραιότερα δώρα που μπορείς να χαρίσεις σε αυτούς που αγαπάς είναι η παρουσία σου, το χαμόγελό σου, η προσοχή σου, το ενδιαφέρον σου, ο χρόνος σου, η αφοσίωσή σου, η αγκαλιά σου κι ένα ζεστό σου βλέμμα. Αυτά τα δώρα ξεχωρίζουν, γιατί είναι δώρα καρδιάς, η αξία τους δε μετριέται με χρήματα, αλλά με πράξεις που αποδεικνύουν πόσο σημαντικός είσαι για τη ζωή του άλλου.

Τι κρίμα, που μερικές φορές καταναλώνουμε ενέργεια στην προσπάθειά μας να αναζητήσουμε και τελικά να βρούμε το πιο ακριβό κι ιδιαίτερο δώρο για να ευχαριστήσουμε κάποιον. Γιατί, επίσης, να περιμένουμε κάποια ειδική περίσταση για να δηλώσουμε τη συμπάθεια, την αγάπη και το ενδιαφέρον μας στους άλλους;

Αν θες, λοιπόν, να χαρίσεις κάτι σε κάποιον ή κάποιους που αγαπάς, μην περιμένεις κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία ή επέτειο. Μπες στο αγαπημένο ζαχαροπλαστείο του αγαπημένου σου γυρίζοντας απ’ τη δουλειά και πάρε του εκείνο το γλυκό που τόσο πολύ του αρέσει, πες «σ’ αγαπώ» σε ανύποπτο χρόνο, κράτα του σφιχτά το χέρι, χάζεψε μαζί του το ηλιοβασίλεμα κάνοντας όνειρα για εσάς και τη ζωή σας, κόψε και πρόσφερε ένα λουλούδι, επειδή απλά σου άρεσε και σκέφτηκες την αγαπημένη σου να το φοράει στα μαλλιά της, αγόρασε στην καλύτερή σου φίλη εκείνο τον παλιό πίνακα που χάζευε αυτό το βράδυ που περπατούσατε μαζί γελώντας στο κέντρο της πόλης, χάρισε στον κολλητό σου το αγαπημένο σου βιβλίο.

Όχι επειδή υπάρχει κάποιος λόγος, αλλά επειδή έτσι ένιωσες. Γίνε για λίγο αυθόρμητος και κάνε μια έκπληξη στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Μην ξεχνάς ότι κάθε δώρο πρέπει να έχει τη δική μας προσωπική σφραγίδα κι υπογραφή.  Μπορείς, επομένως, να κατασκευάσεις ή να φτιάξεις κάτι μόνος σου, κάτι που να αντανακλά όλα όσα σημαίνει ο άλλος για σένα. Μπορείς ακόμα και να γράψεις κάτι ανάλογα με την έμπνευση και τη διάθεση που έχεις εκείνη τη στιγμή.

Άλλωστε, όλα τα δώρα, όποια μορφή και να έχουν, ξεκινούν απ’ την ανάγκη μας να δώσουμε στους άλλους, χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα. Δίνεις γιατί θες να δώσεις κι αυτή είναι η μεγαλύτερη  απόδειξη αγάπης. Δεν έχει νόημα να εξαγοράσεις την αγάπη και το ενδιαφέρον κανενός. Δε χρειάζεται να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς να κερδίσουν κάτι από σένα. Γι’ αυτούς που σε αγαπούν και σε νοιάζονται πραγματικά, το μεγαλύτερό τους δώρο θα είναι πάντα ότι σε γνώρισαν και σε έβαλαν στη ζωή τους.

Πέρα, όμως, απ’ τα δώρα που προσφέρουμε εμείς στους άλλους, είναι και εκείνα τα «δώρα» που ξεχνάμε κάποιες φορές να κάνουμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Λίγο χώρο και χρόνο για τις δικές μας ανάγκες, λίγη περισσότερη ανοχή στα λάθη μας, λίγη περισσότερη ελευθερία στις αποφάσεις μας, λίγη περισσότερη αγάπη για εμάς.

Γιατί για να μπορέσεις να δώσεις στους άλλους, θα πρέπει να έχεις μάθει να δίνεις πρώτα στον ίδιο σου τον εαυτό. Θα πρέπει να έχεις μάθει να εκτιμάς τα «δώρα» εκείνα που σου δόθηκαν απ’ την ίδια τη φύση, τα ιδιαίτερα ταλέντα σου και τις ικανότητές σου. Με λίγα λόγια την ίδια σου τη ζωή.

Κάνε, λοιπόν, ένα δώρο σε σένα και τους γύρω σου ξεκινώντας από σήμερα! Δε χρειάζονται πολλά χρήματα, το μόνο που χρειάζεται να έχεις στην τσέπη σου είναι γνήσιο ενδιαφέρον, ζεστασιά και πολλή αγάπη.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Γεώργα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!