pillow938423

Η ζωή περιλαμβάνει αμέτρητες στιγμές ευτυχίας, όμως πολλές φορές εμείς την κάνουμε να δείχνει μικρή, δίνοντας συνεχείς μάχες μέσα στο κεφάλι μας και βάζοντάς μας εμπόδια και περιορισμούς. Φυσικά, δε λέει κανείς ότι η καθημερινότητα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και χωρίς δυσκολίες, όμως οφείλουμε να εκτιμήσουμε το πολύτιμο δώρο που μας δόθηκε. Συνέχεια τρέχουμε να προλάβουμε κάτι, αγχωνόμαστε για ανούσια πράγματα, αγνοώντας τα σημαντικά, βάζουμε τον εαυτό μας στον πάγο ή σε δεύτερη μοίρα, γινόμαστε αυστηροί με εμάς αν βγούμε έστω για λίγο από το πρόγραμμά μας και νιώθουμε τύψεις αν αφιερώσουμε παραπάνω χρόνο σε κάτι που μας αρέσει. Άραγε, πόσο καλύτερα θα ήταν όλα αν ξεφορτωνόμασταν επιτέλους όλα εκείνα τα εμπόδια που μόνοι μας βάζουμε και κάναμε στροφή 180 μοιρών; Τι θα ήταν όμως καλό να απομακρύνουμε απ’ την καθημερινότητά μας;

 

1. Την προσκόλληση σε υλικά αγαθά 

Αν εντοπίζεις αρκετά συχνά τον εαυτό σου να έχει την επιθυμία να αποκτά ολοένα και περισσότερα, τότε οφείλεις να το περιορίσεις, διότι με την πάροδο του χρόνου αυτό θα αποτελέσει πηγή δυστυχίας. Δε θα ζεις για σένα, αλλά για πράγματα άψυχα, και όσα και να έχεις, δε θα σε ικανοποιούν, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να εκτιμάς ούτε τα πραγματικά όμορφα. Μην αφήνεις την ψυχολογία σου να εξαρτάται από υλικά αγαθά, γιατί όσο αφιερώνεσαι στην απόκτησή τους, τόσο χάνεις στιγμές που θα μπορούσες να αξιοποιείς για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου.

 

2. Τις ενοχές σου

Το να νιώθεις συνέχεια τύψεις δε βοηθάει την ψυχική σου ευημερία, γι’ αυτό αν αισθάνεσαι ενοχές για κάτι που έκανες ή αντίστοιχα δεν έκανες -για δικούς σου λόγους-, μην αυτομαστιγώνεσαι και άσε να σου γίνει μάθημα για επόμενες φορές. Άλλωστε, οι ενοχές δε δίνουν ποτέ τη λύση στο πρόβλημα, παρά μόνο δε σε αφήνουν να δεις καθαρά και σε κάνουν να τα βάζεις με τον εαυτό σου. Γι’ αυτό ξεφορτώσου τες, όσο κι αν έχεις μετανιώσει, κι αν νιώθεις ότι δεν μπορείς ν’ απαλλαγείς, μια καλή ιδέα θα ήταν να ζητήσεις συγγνώμη από τα πρόσωπα εκείνα που θεωρείς πως έβλαψες.

 

3. Τις αρνητικές σκέψεις

Μήπως να άφηνες στην άκρη και τις αρνητικές σκέψεις που τριγυρίζουν στο μυαλό σου; Η αλήθεια είναι πως για οτιδήποτε συμβαίνει σκεφτόμαστε πάντα το χειρότερο, κάτι που δεν ωφελεί την όλη κατάσταση. Υπάρχουν φορές που μόνοι μας προκαλούμε την τύχη μας όταν είμαστε απαισιόδοξοι. Γι’ αυτό, προσπάθησε να κρατάς τα άσχημα σενάρια στο πίσω μέρος του μυαλού σου και να μην τα αφήνεις να σε παίρνουν από κάτω.

 

 

4. Την υπερανάλυση 

Να σκέφτεσαι, αλλά όχι τόσο πολύ. Να σκέφτεσαι, μέχρι εκείνο το σημείο που δε θα χάνεσαι σε σενάρια και σε αναλύσεις. Γιατί πολλές φορές όσο περισσότερο σκέφτεσαι, τόσο χάνεις την ουσία και δεν μπορείς να δεις καθαρά, ενώ συχνά ψάχνοντας λύση σε ένα πρόβλημα διαπιστώνεις ότι προκύπτουν κι ένα σωρό άλλα στην πορεία. Δεν είναι επομένως καλό να εγκλωβιζόμαστε στα μονοπάτια του μυαλού και οφείλουμε να δίνουμε λίγο χρόνο να δούμε πώς έχουν όντως τα πράγματα.

 

5. Την τάση να τα παίρνεις όλα στα σοβαρά 

Δεν είπαμε να τα ρίχνεις όλα στην πλάκα και να μην έχεις επίγνωση των καταστάσεων, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα το ίδιο σημαντικά και κάποια πράγματα δε χρειάζεται να τα παίρνεις τόσο κατάκαρδα. Για παράδειγμα, μην παίρνεις προσωπικά τη συμπεριφορά των άλλων, αξιολογώντας μόνο από μεμονωμένα συμβάντα. Μπορεί απλώς να έχουν μια κακή μέρα κι αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να χαλάσεις και τη δική σου. Μην αφήνεις να επηρεάζουν τα προβλήματα των άλλων τη δική σου θετική ενέργεια. Κάποια πράγματα δεν έχουν να κάνουν με σένα και πρέπει άλλοι να βρουν λύσεις. Καλύτερα για σένα να μην τα κουβαλάς όλα στις πλάτες σου.

 

6. Την ανάγκη να λαμβάνεις την έγκριση των άλλων 

Δεν αρέσουμε σε όλους -και δε χρειάζεται κιόλας. Καθένας έχει τη δική του άποψη, τα δικά του μέτρα και σταθμά. Στα δικά μας τα παπούτσια δεν περπάτησε κανείς για να ξέρει τι έχουμε καταφέρει και πόσο έχουμε παλέψει να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα. Κριτική πάντα θα δεχόμαστε -και είναι δεκτή,- αλλά αυτοί είμαστε και σε όποιον αρέσουμε. Φρόντισε να είσαι ο εαυτός σου και μόνο όσοι εκτιμήσουν τη λάμψη και τη μοναδικότητά σου, αξίζουν να βρίσκονται δίπλα σου.

 

Με καθαρό μυαλό και αισιόδοξη ματιά, όλα μοιάζουν πιο ξεκάθαρα. Ξεκινά να απομακρύνεις σιγά σιγά όσα σε χαλάνε. Κι αν νιώσεις πως χάνεσαι στο διάβα σου, να αρχίζεις πάλι απ’ την αρχή. Να μη φοβάσαι να κάνεις στροφές, κι ας είναι 180 μοιρών.

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.