Με τα άτομα που εργάζονται ως εποχικοί υπάλληλοι να ξεπερνούν και φέτος επίσημα τα 200.000 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο τουριστικός κλάδος συνεχίζει να θεωρείται ο πιο επικερδής κλάδος της Ελλάδας. Η επονομαζόμενη και βαριά βιομηχανία της χώρας μας, δικαιολογεί πλήρως το όνομά της, αν αναλογιστούμε όσα έχουμε διαβάσει κατά καιρούς ότι συμβαίνουν στις σεζόν, όπως κοινά αποκαλείται η περίοδος εποχικής απασχόλησης. Από καταλύματα που μέσα τους δε μένεις ούτε αν δεν έχεις κεραμίδι να βάλεις πάνω από το κεφάλι σου, σε ατελείωτες ώρες εργασίας χωρίς διάλειμμα ούτε για νερό, με αποκορύφωμα την απάνθρωπη κι αναιδέστατη συμπεριφορά των εργοδοτών μας. Η λέξη εκμετάλλευση είναι τουλάχιστον επιεικής για να περιγράψει κανείς τις συνθήκες εργασίας και διαμονής που επικρατούν σε συντριπτική πλειοψηφία.

Φυσικά υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις -κυρίως από ανθρώπους που έχουν βιώσει τι σημαίνει σεζόν στο πετσί τους και σέβονται την ανθρώπινη υπόσταση κάθε υπαλλήλου τους και δεν τους βλέπουν απλώς σαν πιόνια στην σκακιέρα που εξυπηρετεί τους σκοπούς τους. Τυχαίνει να είμαι η ίδια από τους τυχερούς που έχουν πετύχει τέτοιες περιπτώσεις, όπου τα θέλω σου ακούγονται γιατί γίνεται κατανοητό ότι οι σεζόν αποτελούν για εμάς κομμάτι της ζωής μας κι όχι απλώς μια καλοκαιρινή αρπαχτή. Θα δούμε λοιπόν σήμερα και την άλλη όψη του νομίσματος, καθώς το να φεύγεις για σεζόν προφανώς έχει και τα καλά του.

Αρχικά, αν είσαι λάτρης των ταξιδιών δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τρόπο για να ξεφύγεις πραγματικά από τον ρόλο του τουρίστα και να γίνεις πραγματικός ταξιδιώτης. Μπορείς να γνωρίσεις καινούρια μέρη καθώς καλείσαι να εργαστείς σε άλλη πόλη, ή ακόμα κι άλλη χώρα, αν είσαι λιγάκι πιο τολμηρός. Άλλη διάλεκτος, άλλη κουλτούρα κι ο απαραίτητος χρόνος να κάνεις blend in με τους ντόπιους υπάρχει, ώστε να γνωρίσεις το μέρος από την καλή κι από την ανάποδη. Δεδομένου ότι συχνά παρέχεται διαμονή με μικρό ή και μηδαμινό κόστος, είναι σαν να κάνεις διακοπές με δωρεάν διαμονή κι έξτρα κέρδος!

Κατά δεύτερον, αν συγκαταλέγεσαι στις κοινωνικές προσωπικότητες, δεν υπάρχει ιδανικότερος τρόπος για να κάνεις νέες γνωριμίες. Κάθε φορά η πλειοψηφία των συνεργατών σου είναι καινούριοι, δίνοντάς σου την ευκαιρία να δημιουργήσεις νέες φιλίες. Σαν να μην έφτανε αυτό, δεδομένου ότι ο κλάδος στηρίζεται στην εξυπηρέτηση πελατών, σε όποιο πόστο κι αν εργάζεσαι, επικοινωνείς με ανθρώπους από όλες τις μεριές του κόσμου, κάτι που το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό. Και πίστεψέ με, τις περισσότερες φορές ο κόσμος στις διακοπές του έχει πολύ καλή διάθεση και τρομερή όρεξη για κουβέντα!

Τρίτον, ο τουριστικός κλάδος εξαιτίας των αυξημένων αναγκών του για προσωπικό και των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν, προσφέρει σαφώς καλύτερο μισθό από τον εκείνον που προσφέρεται σε μια δωδεκάμηνη εργασία. Συνεπώς αποτελεί ένα γρήγορο σχετικά τρόπο να μαζέψεις ένα αξιοσέβαστο ποσό εάν θέλεις να επενδύσεις σ’ ένα μεταπτυχιακό ή καίγεσαι να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο.

Για τους μικρότερους της παρέας, αν ανήκεις σε αυτούς που θέλουν να φύγουν λίγο από το σπίτι γιατί μένεις ακόμα με τους δικούς σου και δεν μπορείς οικονομικά να το υποστηρίξεις, μια σεζόν αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία ν’ αλλάξεις λίγο παραστάσεις. Διαμονή και διατροφή, όπως προείπαμε, προσφέρεται σχεδόν πάντα και δε χρειάζεται να μπλέκεις και με τις ευθύνες ενός κανονικού σπιτιού -βλέπε συμβόλαια, λογαριασμούς, συνδέσεις κλπ. Άσε που θα μαζέψεις και λεφτά για να κάνεις το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία σου.

Αν πάλι θέλεις να δεις αυτό τον τομέα με σοβαρό επαγγελματικό μάτι, σε πληροφορώ ότι είναι ένας κλάδος που προσφέρει τρομερές ευκαιρίες απασχόλησης αλλά κι επαγγελματικής εξέλιξης. Λόγω της μικρής περιόδου που εμφανίζει έξαρση, έχει αρκετές απαιτήσεις και πρέπει να έχεις λίγο τσαγανό για να το διαχειριστείς. Είναι όμως μια δουλειά που ανταμείβει τους ανθρώπους με θέληση και διάθεση για προσφορά. Μέσω των γνωριμιών που κάνεις, μπορείς να απασχοληθείς σε μεγάλες ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ή ακόμα και να ενταχθείς στο μόνιμο προσωπικό παγκόσμιων αλυσίδων με τεράστιο όνομα κι αναγνώριση στον χώρο, που σου προσφέρουν αξιόλογες συνθήκες εργασίας σχεδόν όλο τον χρόνο.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις, ποιον θα γνωρίσεις, τι θα κληθείς να αντιμετωπίσεις. Κάθε μέρα είναι και μικρή έκπληξη. Ξέρω ότι αυτό ξεβολεύει τους ανθρώπους της ρουτίνας, ούτως ή άλλως ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να δουλεύει με πρόγραμμα. Είναι όμως μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθεις τα όριά σου και τον εαυτό σου, όπως και να εξασκήσεις τα soft skills σου. Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου και να παραμένεις ψύχραιμος. Να επικοινωνείς και να συνεργάζεσαι στο μέγιστο δυνατό με όλους. Να οργανώνεις και να προβλέπεις καταστάσεις ώστε να είσαι έτοιμος ν’ αντιμετωπίσεις πιθανόν αναποδιές. Καταλαβαίνεις τι λειτουργεί και τι όχι, ενεργοποιώντας την αντίληψη και την κριτική σου σκέψη. Καλείσαι να παίρνεις πρωτοβουλίες κι αποφάσεις, καλλιεργώντας έτσι τα ηγετικά σου προσόντα και την ικανότητα να επινοείς λύσεις όπου χρειάζεται.

Εν κατακλείδι, κάθε κατάσταση έχει τα θετικά και τ’ αρνητικά της. Προφανώς κι είναι δύσκολο να φεύγεις από το σπίτι σου και την τακτοποιημένη ζωή σου, προφανώς και θες χρόνο να προσαρμοστείς στις νέες συνθήκες, προφανώς κι είναι μια δουλειά με αρκετή σωματική και ψυχολογική κούραση. Αν η προσφορά όμως ρέει στο αίμα σου κι αντιμετωπίσεις τους ανθρώπους που εξυπηρετείς σαν φιλοξενούμενούς σου, οι εμπειρίες που θα πάρεις είναι απλώς μοναδικές. Η ηθική ικανοποίηση και μόνο που λαμβάνεις, επειδή φρόντισες να γίνουν οι μέρες κάποιου από “διακοπές” σε “αξέχαστες αναμνήσεις”. Οι ζωγραφιές από τα παιδάκια που σε ξέρουν τρεις μέρες και τρέχουν στην αγκαλιά σου το πρωί για να σου τις δώσουν, φωνάζοντάς σε με το όνομά σου. Εκείνοι που σε ψάχνουν για να σε αποχαιρετίσουν πριν φύγουν, δίνοντάς σου τα προσωπικά τους στοιχεία και προσκαλώντας σε στο σπίτι τους. Οι φιλίες που γεννιούνται τα βράδια μετά τη δουλειά πίνοντας τζιν με θέα το φεγγάρι. Η έξαψη κι ο ενθουσιασμός της εξερεύνησης ενός νέου κόσμου, γεμάτο με χρώματα κι εικόνες.

Εγώ σίγουρα, αν θέλετε, ανταλλάζω τα “ευχαριστώ”, τις στιγμές και τα χαμόγελα που έχω ζήσει με όλη την κούραση του κόσμου. Αυτά  αρκούν για να είναι ξεκούραστη η ψυχή μου.

Συντάκτης: Έλενα Φούντα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου