Άραγε σου έχει πει κανένας ότι δεν είναι δικό σου λάθος; Πως δεν έφταιξες σε τίποτα; Εσύ ήσουν εκεί, περίμενες να κάνεις ό,τι ήταν απαραίτητο για να λειτουργήσει το μεταξύ σας. Για να κάνεις πραγματικότητα ό,τι είχες στο μυαλό σου, και να είστε συντροφιά. Να μπεις στο πρόγραμμα του και το άλλο άτομο στο δικό σου και να γίνεται ο ένας κομμάτι αναπόσπαστο της καθημερινότητας του άλλου.

 Δεν ήταν δικό σου σφάλμα. Δεν μπορούσες να τ’ αποτρέψεις. Δεν ήταν στο χέρι σου να κάνεις κάποιον να μην πράξει κάτι. Δεν είναι όλα στο χέρι μας και δεν μπορούμε συνέχεια να μπαίνουμε εμπόδιο στις πράξεις των άλλων, όσο κι αν θέλουμε ή φοβόμαστε.

Καθένας από μας είναι υπεύθυνος τόσο για τα λόγια όσο και για τις ενέργειές του. Και ναι μπορεί η δράση να έχει και αντίδραση, αλλά δεν έφταιγες, επειδή σε πλήγωσαν και σε πρόδωσαν. Δεν έφταιγες εσύ που κάποιος δεν μπόρεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του, να είναι ειλικρινής και φερέγγυος.

 Τι να κάνεις έναν άνθρωπο στη ζωή σου, ο όποιος δεν ξέρεις ανά πάσα ώρα και στιγμή με ποιον τρόπο θα προδώσει πάλι αυτό που έχετε;

Για κάποιους ανθρώπους αυτός είναι ο μόνος τρόπος, να δείξουν πόσο μετράνε και πόσο ισχυροί είναι. Προσπαθούν να σε κάνουν να μην έχεις «μεγάλη ιδέα» για τον εαυτό σου, ακόμα κι αν αξίζεις τα πάντα. Ειδικά αν στην πραγματικότητα τους πέφτεις πολύ, προσπαθούν να σε γειώσουν και να σε κάνουν ένα με το πάτωμα, κουνώντας σου το δάχτυλο επικριτικά και λέγοντάς σου «σιγά ποιος νομίζεις ότι είσαι;» Θεωρούν ότι με το να είναι εντάξει απέναντί σου, θα βάλεις μυαλό και θα καταλάβεις πως αξίζεις πολλά. Όλα όσα σίγουρα σου αξίζουν δηλαδή, αλλά δεν είναι ικανοί να στα δώσουν, οπότε θέλουν να πιστέψεις τ’ αντίθετο. Είναι εγωιστές και δε θέλουν το καλό σου παρά μόνο να σε τουμπάρουν διαρκώς για να μπορούν να βγαίνουν από πάνω και να νιώθουν ισχυροί. Είναι ο μόνος τρόπος για να ανέβει αυτοπεποίθησή τους. Και αν τώρα αναρωτιέσαι γιατί δε σ’ αφήνουν, η απάντηση είναι πως δεν αφήνεις εύκολα κάτι που σε γεμίζει -ακόμα κι αν έχεις το θάρρος να συνειδητοποιήσεις πως εσύ δεν κάνεις το ίδιο για το άλλο άτομο.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

Γι’ αυτό δεν ήταν δικό σου το πρόβλημα. Δεν έφταιξες κάπου. Ήσουν κάτι παραπάνω από αρκετός σαν άνθρωπος και εντάξει. Το ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι σε μια σχέση και ν’ αισθάνονται πλήρεις και ολοκληρωμένοι μ’ αυτή, δε σημαίνει ότι κάπου φταις. Πουθενά δεν έσφαλες και κανένα κακό δεν έκανες με το να θες απλά να σου φέρονται όπως πρέπει και με το να είσαι εντάξει απέναντι σε κάποιον που δεν ήταν. Επειδή κάποιος επέλεξε να προδίδει συνεχώς αυτό που έχετε και να μη σε υπολογίζει δεν πάει να πει ότι κάποιο λάθος έχεις κάνει και τα προβλήματα που έχει ο κάθε άνθρωπος με τον εαυτό του δε γίνεται να τα χρεώνεσαι εσύ.

Το μόνο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να δεις μπροστά σου λίγο νωρίτερα, να σταματήσεις ν’ εθελοτυφλείς από έρωτα κι αγάπη. Να πάρεις απόφαση πως είσαι το θύμα στην υπόθεση και δε σου ταιριάζει, σου πηγαίνουν περισσότερο άλλοι, μεγαλύτεροι ρόλοι και καψούρες. Οπότε να, σου δίνω ένα δικό σου λάθος, μ’ όλα τ’ άλλα άστα σε παρακαλώ, δεν είναι δικά σου για να τα κουβαλάς. Συνειδητοποίησε την αξία σου και προχώρα, χωρίς να δέχεσαι από τους άλλους τέτοιες λυπηρές συμπεριφορές, μάθε εσύ ο ίδιος πόσα αξίζεις και μη δεχθείς λιγότερα.

Δεν είμαστε μηχανές και δε γίνεται να τα κάνουμε όλα σωστά, αλλά κάποια πράγματα είναι πολύ απλά, οπότε όσοι επιλέγουν να τα κάνουν λάθος, μάλλον είχαν άλλους σκοπούς εξαρχής. Έτσι, και η προδοσία αλλά και μια αγκαλιά, επιλογές θεωρούνται. Σίγουρα κάποιες φορές πληγώνουμε ανθρώπους που αγαπάμε άθελά μας και μπορεί στα μάτια τους αυτή η πληγή ή το σφάλμα να μοιάζουν με προδοσία. Όμως αυτό είναι παροδικό ενώ η αληθινή προδοσία κρατάει λίγο περισσότερο απ’ ένα μικρό για πάντα. Τη νιώθεις σε όλο σου το σώμα και την ακούς σε κάθε χτύπο της καρδιάς σου κάθε βράδυ, πριν πας για ύπνο. Όταν φοβάσαι μήπως σου κάνουν τα ίδια και δεν μπορείς να ανοιχθείς πια και να δεις πως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι έτσι και υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που αν τους δώσεις καλό θα στο γυρίσουν διπλό. 

Δεν έφταιξες και δεν πρέπει να σταματήσεις να φέρεσαι μ’ ανθρωπιά κι αγάπη, να είσαι εντάξει, να ψάχνεις τον έρωτα και την αλήθεια στις σχέσεις, επειδή κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν ότι μπορούν να πληγώνουν, να προδίδουν και να ξεφτιλίζουν όλες τις αληθινές και τις σωστές πτυχές που μπορεί να δημιουργήσει μια σύνδεση δυο ανθρώπων. Μη σταματήσεις να είσαι εσύ επειδή εκείνοι για να καλύψουν δικές του ανασφάλειες, κόμπλεξ και να τονώσουν τον εγωισμό τους, πάτησαν πάνω σε ‘σένα. Εσύ ήσουν και θα είσαι εντάξει, είτε κάποιος έχει λάθος συμπεριφορά, είτε σωστή.

Συντάκτης: Μαριλένα Κοντογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου