Παιδιά, κακά τα ψέματα, η πιο ωραία έξοδος είναι αυτή σε τσιπουράδικο. Παίρνεις τα φιλαράκια σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, βρίσκετε το κατάλληλο μαγαζί που ταιριάζει στην αύρα σας και στρογγυλοκάθεστε. Άλλωστε, το τσιπουράδικο δεν είναι ένας απλός χώρος. Το τσιπουράδικο είναι ολόκληρη φιλοσοφία. Άφθονο αλκοόλ να ρέει και συζητήσεις για το ποιος ήταν ο καλύτερος φίλος σας στο δημοτικό, μέχρι και για το πόσο σας πλήγωσαν  οι πρώην. Φυσικά, ένα ταξιδάκι και τσιπουράκι σε νέα στέκια είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις. Εγώ, σου έχω 6 πόλεις για τσίπουρο και μεζέ. Εσύ βρες την παρέα και πιες τα στην υγειά μου.

Πρώτος μας προορισμός ο Βόλος. Το σήμα κατατεθέν του Βόλου είναι τα τσιπουράδικά του και μια επίσκεψη στο λιμάνι του θα σας πείσει. Ο Βόλος είναι μια μικρή Θεσσαλονίκη, με αρκετά πράγματα να δει κανείς. Αν ο δρόμος σάς βγάλει εκεί δε γίνεται να μην πάτε για τσίπουρο. Μπορείτε να διαλέξετε ένα από τα πάρα πολλά μαγαζιά στο λιμάνι, ή να χαθείτε στα στενά και να ανακαλύψετε τα φοιτητικά στέκια. Εκεί, πάντα το τσίπουρο το συνοδεύει μεζές, χωρίς έξτρα χρέωση παρακαλώ, ενώ αν είσαι τυχερός θα πετύχεις και κανένα ρεμπέτικο λάιβ. Τα τσιπουράδικα του Βόλου κάθε μέρα είναι γεμάτα από κόσμο, οπότε καλά θα κάνετε να κλείσετε και ένα τραπέζι προτού πάτε.

Κι από την κάτω μεριά της Ελλάδας σας μεταφέρω σε μια πόλη που περιτριγυρίζεται από βουνά. Την πανέμορφη ακριτική Φλώρινα. Η Φλώρινα είναι μια μικρή πόλη στη Βόρεια Ελλάδα κι έχει αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα οπότε το τσίπουρο ρέει άφθονο για να μας ζεσταίνει. Τσιπουράδικα φυσικά υπάρχουν διάσπαρτα παντού: από παραδοσιακά καφενεία που μπορείς να πιεις το τσιπουράκι σου μέχρι και πιο μοντέρνα με εναλλακτική κουζίνα. Για τσίπουρο φυσικά είναι ιδανικά και τα χωριά της Φλώρινας, τα οποία είναι μικρά και γραφικά. Έτσι μπορείτε ν’ αποφύγετε τη βαβούρα της πολυκοσμίας και να πιείτε το τσίπουρό σας με ησυχία και με θέα το βουνό. Κι εδώ, σαν υποσημείωση, θ’ αφήσω πως όλο τον χειμώνα στη Φλώρινα οι περισσότεροι κάτοικοι στα χωριά κάνουν τα λεγόμενα καζάνια. Τι σημαίνει αυτό; Βράζουν τσίπουρο, καλούν φίλους, το δοκιμάζουν, τρώνε και χορεύουν. Δεν ξέρω αν υπάρχει πιο ακριβής περιγραφή της ευτυχίας.

Κι εφόσον μιλάμε για τσιπουροκατάσταση, δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας η απόλυτη πόλη. Η πανέμορφη συμπρωτεύουσα. Η Θεσσαλονίκη μας. Τι να πρωτοπώ γι’ αυτή την πόλη. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν εκεί. Μια βόλτα στα λαδάδικα αρκεί για να βρεις το τέλειο στέκι για τσιπουράκι με την παρέα. Στο τσινάρι υπάρχουν πολλά μαγαζιά για ν’ απολαύσεις το τσιπουράκι σου με την αίγλη μιας άλλης εποχής, στο Μπιτ Παζάρ θα βρεις μια πιο mainstream εκδοχή τους, στη Βενιζέλου θα απολαύσεις παραδοσιακά καφενεία, ενώ στην Ολύμπου θα βρεις τα γνωστά κρασάδικα, που σερβίρουν και τσίπουρα στα έξι ευρώ, παρακαλώ! Και θα σας πω κι ένα μυστικό. Όλη η μαγεία αυτής της πόλης κρύβεται στα στενά της. Σε μια φαινομενικά λάθος στροφή, μπορεί να βρείτε το αγαπημένο σας στέκι.

Και τώρα μεταφερόμαστε στο απόλυτο νησί. Στο νησί της τσικουδιάς. Στο νησί που ξέρουν καλύτερα απ’ όλους να γλεντάν’ και του δίνουν και καταλαβαίνει. Η πανέμορφη Κρήτη. Και πιο συγκεκριμένα, τα Χανιά. Στο παλιό λιμάνι θα βρεις άπειρες επιλογές για να πιεις τη ρακή σου με θέα τη θάλασσα. Φυσικά θα γευθείς και τα τοπικά εδέσματα τα οποία είναι το ένα καλύτερο απ’ το άλλο, με πίτες και τυριά και απάκι να σου ζεσταίνουν τον ουρανίσκο. Φυσικά, Χανιά χωρίς live κρητική μουσική δεν πάει, οπότε θα ρίξεις και τον χορό σου αφού έχεις πιει τον επιθυμητό αριθμό σφηνακίων ρακής.

Πάμε πάλι προς τα πάνω. Στην Ξάνθη με την αρχοντιά της. Στην παλιά πόλη θα βρεις μικρά μαγαζάκια που δεν τα πιάνει το μάτι σου, με στενά τραπεζάκια που σε κάνουν να γίνεσαι παρέα με τους δίπλα, όσο στα ηχεία παίζει Θανάσης και Σωκράτης. Εγώ θα σας πρότεινα να εμπιστευθείτε τα πιο παραδοσιακά κι ας μην είναι τόσο ινσταγκραμικά, που τα βρίσκεις ανεβαίνοντας αρκετά μέσα στην παλιά πόλη, όπως το χάνι κι ο Αρίστος. Έχει πολλές επιλογές για όλα τα γούστα κι αν δε βρείτε τον δρόμο για το σπίτι στο τέλος του βραδιού, μην αγχώνεστε, γιατί έτσι κι αλλιώς πρωί θα φύγετε.

Για το τέλος άφησα το πανέμορφο και γραφικό Πάπιγκο. Εκεί μπορείτε να βιώσετε το απόλυτο παραδοσιακό τσίπουρο με θέα την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης που προσφέρει το Ζαγόρι. Μπορείτε να γευτείτε το πρωί τον παραδοσιακό ελληνικό σας καφέ σερβιρισμένο σε παραδοσιακό μπρίκι με λαχανόπιτα, και μετά να το γυρίσετε στα τσίπουρα και στους μεζέδες, οι οποίοι θα σας έρχονται απευθείας από την κατσαρόλα ή τον φούρνο κάποιας γιαγιάς που ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Θα περάσετε υπέροχα, θα γελάσετε, θα μεθύσετε, θα φάτε καλά.

Η τσιπουροκατάσταση είναι επιστήμη και τρόπος ζωής. Βρείτε μια μέρα με την παρέα σας κι αφιερώστε την στα τσίπουρα, στις ιστορίες, στα γέλια και στα κλάματα! Διασκεδάστε με την ψυχή σας και κοκκινίστε τα μάγουλά σας, γιατί αυτά που θα θυμάστε για μια ζωή είναι τα μεθύσια σας σε κάποιο τσιπουράδικο της Ελλάδας.

Συντάκτης: Θεοδώρα Αντωνιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου