«Η Αθήνα τη νύχτα φοράει κορώνα», όπως έλεγε και η αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου. Πάντα ξελογιάστρα, σε κάθε της σοκάκι, να συναντάς υπέροχα μπαράκια, γεμάτα ζωντάνια από ανθρώπινες φωνές, μουσική και χορό. Αξέχαστες, όμως, στιγμές μας προσφέρουν και τα μπαρ που θεωρούνται after, καθώς συνήθως σταματάμε για άλλο ένα ποτάκι πριν πάμε για ύπνο, και τείνουμε στο να γυρνάμε σπίτι μας με το πρώτο χάραγμα του ήλιου. Ένα μπαρ που θεωρείται ένα από τα καλύτερα after της Αθήνας, είναι και το «Batman».

Το Batman άνοιξε τις πόρτες του στην Αθήνα, στην οδό Θεοδώρητου Βρεσθένης 40, στις 10 Οκτωβρίου του 1989. Πρωτοξεκίνησε σαν μαγαζί με ηλεκτρονικά παιχνίδια, με φλιπεράκια, διοργάνωνε πρωταθλήματα Darts (βελάκια) και πάντα η μουσική που το πλαισίωνε ήταν η λαϊκή κι ελληνική ροκ. Αμιγώς μπαρ πλέον ξεκινά να θεωρείται από το 1994. Ποια είναι όμως η ιδέα πίσω από τη δημιουργία αυτού του και πώς έγινε τόσο αγαπητό στον κόσμο; Μιλήσαμε στο τηλέφωνο με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, κ. Νάσιο Γιώργο και μοιράστηκε μαζί μας, την ιστορία του μαγαζιού, καθώς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που θα βρείτε σε αυτό το άρθρο.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μπάτμαν (@batman_bar)

 

Ο κ. Νάσιος ήταν διευθυντής πωλήσεων στον τομέα της βιντεοπαραγωγής. Τότε, στην εποχή του ’80, πρωτοξεκινούσαν να δημιουργούνται τα πρώτα μπαράκια δειλά δειλά. Όπως, μας εκμυστηρεύτηκε, το μπαρ δημιουργήθηκε από μια παρέα ατόμων που δεν είχε στην ουσία πού να συναντηθεί για να μιλήσει για το μέλλον της, να μιλήσει με συνεργάτες του για τα τότε meetings πάνω στα θέματα πωλήσεων που έκαναν, αλλά και για να διασκεδάσει έτσι όπως το ήθελε.

Πώς έγινε τόσο γνωστό; Το 1996, οι «παίδες εν τάξει» παίζουν στο Χάραμα μαζί με την κα Γαλάνη και την κα Λεονάρδου. Ένα βράδυ τον καλούν στο τηλέφωνο στο μαγαζί και του λένε «Δε θα δουλέψουμε σήμερα στο Χάραμα, μπορούμε να έρθουμε;». Τους απαντά «φυσικά». Και σκάει μύτη σε 1 ώρα όλη η κομπανία μαζί με την κα. Λεονάρδου. Από εκείνη τη βραδιά, το batman γνώρισε πολλές δόξες τη νύχτα. Ξεκίνησαν να έρχονται πολλοί γνωστοί μουσικοί και καλλιτέχνες κι από στόμα σε στόμα, καθώς όπως μας είπε και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, δεν έγινε ποτέ διαφήμιση, το bar μαθεύτηκε σε όλη την Αθήνα. Το ωράριό του σαφέστατα διευρύνθηκε και λόγω των καλλιτεχνών που ερχόντουσαν συνήθως μετά τις 12 το βράδυ. Και με όργανα και τραγούδια ο κόσμος άρχιζε να ξεχωρίζει το μαγαζί αυτό και να γίνεται άκρως αγαπητό μέχρι και σήμερα.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μπάτμαν (@batman_bar)

 

Με βάση το άρθρο της κ. Κουνάδη και του κ. Λύτη στο Athens Stories, το Batman bar πήρε το όνομά του λόγω της αγάπης του κ.Νάσιου για τα κόμιξ και με βάση την τελευταία ταινία του 1989 του Batman, τούς ήρθε η ιδέα με την ομάδα του. Ένα βράδυ είπαν πως πρέπει να «ξενυχτάνε σαν τον μπάτμαν και να προσέχουν την πόλη από την κακή μουσική». Και γι’ αυτόν τον λόγο βαφτίστηκε με αυτό το όνομα το bar.

Η αγάπη του κόσμου φαίνεται καθημερινά για το μαγαζί αυτό, καθώς είναι πάντα γεμάτο. Θέλετε ο χώρος που είναι κυρίως ξύλινος και γίνεται πιο ζεστός και cozy; Θέλετε το προσωπικό του που είναι γλυκύτατο κι άμεσο με τον κόσμο; Θέλετε οι άνθρωποι που μαζεύονται κάθε βράδυ στο μαγαζί; Τέλος, θέλετε οι μουσικές επιλογές που βάζει κάθε βράδυ και ταξιδεύει όλους τους θαμώνες του; Όπως και να έχει, όλα αυτά συνάδουν στο να συγκαταλέγεται στα καλύτερα αφτεράδικα της Αθήνας.

Ο κ. Νάσιος, μοιράστηκε μαζί μας μια ιστορία αγάπης θαμώνων του, που έγινε κάποια χρόνια πριν. Ένα ζευγάρι γνωρίστηκε στο μαγαζί του, όντες θαμώνες αρκετό καιρό στο μπαρ. Μια ημέρα του ήρθε προσκλητήριο για τον γάμο τους στην Παλλήνη. Έγινε ο γάμος εκείνη την ημέρα και ξαφνικά παρουσιάστηκαν στο Batman, με το νυφικό και το γαμπριάτικο κουστούμι, όπου και γλέντησαν για 2 ώρες μαζί με τον ιδιοκτήτη. Να σημειωθεί ότι είχαν αφήσει τους καλεσμένους για 2 ώρες να περιμένουν μέχρι να επιστρέψουν για τη γαμήλια δεξίωσή τους. Όπως καταλαβαίνετε, το γαμήλιο πάρτι τους ήθελαν να είναι στο μέρος που πρωτογνωρίστηκαν αλλά και στο μαγαζί της καρδιάς τους.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μπάτμαν (@batman_bar)

 

Το Batman, όπως κι άλλα μαγαζιά της εστίασης, πέρασε κι αυτό τη δυσκολία του κλεισίματος, την εποχή της πανδημίας του Covid. Όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης του, η αγάπη του κόσμου ήταν αυτή που το κράτησε ζωντανό. Υπήρξε μεγάλη οικονομική δυσκολία εκείνη την περίοδο, όμως ξαναγεννήθηκε αμέσως με το που άνοιξαν ξανά οι πόρτες του, κατά την περίοδο του περιορισμού των ατόμων μέσα σε κλειστούς χώρους εστίασης. Για την ακρίβεια, ήταν τέτοια η αγάπη του κόσμου αλλά και η ανάγκη του να βγει από το σπίτι μετά από τόσους μήνες καραντίνας, που όπως μας εξιστόρησε, οι ίδιοι θαμώνες τηρούσαν τα μέτρα του κράτους και με το που έφευγαν 2 άτομα, έμπαιναν άλλα 2 κ.ο.κ. μέσα το μαγαζί.

Τον ρωτήσαμε, τέλος, τι θα συμβούλευε ένα νέο άτομο που θέλει να ανοίξει ένα μαγαζί, όπως το batman. Η συμβουλή του ήταν η εξής: «Ν’αγαπάς αυτό που κάνεις. Να υπομένεις το ξενύχτι. Να είσαι ο ψυχολόγος του μπαρ. Κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη να σου εκμυστηρευτεί κάτι που τον απασχολεί. Η νύχτα έχει άγραφους νόμους. Να σέβεσαι τον διπλανό σου. Να πίνεις όσο μπορείς, να έχεις αυτοέλεγχο. Όποιος θέλει να δημιουργήσει ένα μαγαζί, πολύ καλά θα κάνει να μην το κάνει για τα φράγκα.»

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μπάτμαν (@batman_bar)

 

Τέλος, αυτό που θα συμβούλευε τους νέους γενικά αυτήν την εποχή είναι ότι η αγάπη δεν έχει σύνορα. Να αγαπάνε τον άνθρωπο και την καλή μουσική από όπου κι αν προέρχεται. Ο κ. Γιώργος και το Batman πάντα είναι υπέρ της αγάπης και αυτό το αποδεικνύει πολλές φορές με τη στήριξή του σε όλες τις «ομάδες» ατόμων κατά καιρούς, αλλά και στο να δίνει τη δυνατότητα σε πολλά νέα παιδιά να ξεκινούν την πορεία τους μέσα από το μαγαζί του. Όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, μέσα από το τραγούδι που θα πλαισιώνει αυτό το άρθρο, οι μουσικοί της BANDALAIKΑ γιόρτασαν τα 30 χρόνια λειτουργίας του μαγαζιού με τον φίλο τους να τραγουδά μαζί τους σε αυτό το remake του τραγουδιού Λαϊκό Τσα Τσα του Απόστολου Καλδάρα. Μέσα από το βίντεο, θα καταλάβετε γιατί το Batman ήταν, είναι και θα είναι στις καρδιές μας για πολλά χρόνια ακόμη.

Συντάκτης: Μαριάννα Σεργάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου