Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που έχει συνδυαστεί με ταξίδια. Εκτός όμως από τους προορισμούς που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει εντός της Ελλάδας υπάρχουν ιδανικά μέρη για ταξίδια και στο εξωτερικό. Ένας ιδανικός Ευρωπαϊκός προορισμός είναι και το μικρό βγαλμένο σαν από παραμύθι Λουξεμβούργο. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι είναι η έβδομη μικρότερη χώρα της Ευρώπης, το Λουξεμβούργο διαθέτει μερικούς από τους πιο όμορφους προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου. Η καινοτομία ωστόσο της χώρας των περίπου 661.000 κατοίκων είναι πως από το 2020 είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα με δωρεάν δημοσιές συγκοινωνίες για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα που είχε. Κρατήστε λοιπόν τις σημειώσεις σας για το πού να πάτε και τι να επισκεφτείτε εάν ψάχνετε έναν διαφορετικό προορισμό.

Ξεκινήστε το ταξίδι σας από την πόλη του Λουξεμβούργου, με μια βόλτα κατά μήκος του Le Chemin de la Corniche που ονομάζεται και όχι άδικα «το μπαλκόνι της Ευρώπης», μάλιστα αν και μικρός ο «διάδρομος» αυτός μοιάζει βγαλμένος από άλλη εποχή και κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών συγγραφέων. Βρίσκεται αρκετά ψηλά πάνω από την πόλη κι αποτελεί μια πεζοδρομημένη διαδρομή που ακολουθεί τα τείχη του φρουρίου που δεσπόζει πάνω από την πρωτεύουσα. Μέσα από μια διαδρομή 600 περίπου μέτρων θα έχετε επίσης υπέροχη θέα στην κοιλάδα Alzette και τον ποταμό Alzette, που σας περιμένουν από κάτω, ενώ αν σας αρέσουν οι περιηγήσεις με τα πόδια, τότε η Παλιά Πόλη είναι ιδανική για περπάτημα, ενώ θα λατρέψετε ν’ ακούτε για την ιστορία της πόλης καθώς θα σας ξεναγούν στους γεμάτους πολιτιστική κληρονομιά δρόμους.

Η πόλη του Λουξεμβούργου περιγράφεται καλύτερα ως μια πόλη πολλών επιπέδων, και θα το διαπιστώσετε καθώς η πόλη έχει μια σειρά από δημόσιους ανελκυστήρες και τελεφερίκ που σας βοηθούν να μετακινηθείτε από το ένα επίπεδο στο άλλο μ’ ευκολία. Μία απ’ αυτές είναι ο πανοραμικός ανελκυστήρας Pfaffenthal, που σας προσφέρει απλόχερα μια υπέροχη θέα που κόβει την ανάσα από τα γυάλινα παράθυρά του καθώς ανεβαίνετε ή πέφτετε πάνω από την κοιλάδα, φτάνοντας σε μέγιστο ύψος 60 μέτρων κατά τη διάρκεια της διαδρομής, εμπειρία που σίγουρα αξίζει να ζήσετε.

Για εσάς που αγαπάτε τα αξιοθέατα με royal αίσθηση υπάρχει ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Λουξεμβούργου το Παλάτι του Μεγάλου Δούκα, μια υπέροχη βασιλική κατοικία στην καρδιά της πόλης του Λουξεμβούργου. Η μεγαλοπρέπειά του είναι εμφανής αλλά δυστυχώς δεν μπορείτε να εισέλθετε μέσα (εδώ ζουν και εργάζονται οι βασιλείς του Λουξεμβούργου, άλλωστε), μπορείτε να θαυμάσετε την εντυπωσιακή κατοικία από το εξωτερικό.

Αν είστε λάτρεις των μουσείων τώρα, υπάρχουν τρεις must επιλογές που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε, το πρώτο είναι το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, το σημαντικότερο μουσείο του Λουξεμβούργου που βρίσκεται σε βολική τοποθεσία στη Ville Haute της πόλης του Λουξεμβούργου, σ’ ένα ιστορικό τμήμα της παλιάς πόλης, γνωστό ως Fishmarket. Το ίδιο το μουσείο βρίσκεται μέσα σ’ ένα σύγχρονο κτίριο, αλλά τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό χρονολογούνται αιώνες πριν, και σε ορισμένες περιπτώσεις, χιλιετίες. Κι αν θα θέλετε να μάθετε περισσότερα για το συναρπαστικό παρελθόν της πρωτεύουσας, τότε γιατί να μην κάνετε ένα ταξίδι στο Μουσείο Ιστορίας της πόλης του Λουξεμβούργου; Αυτό το ενδιαφέρον μουσείο, που βρίσκεται σε ιδανική θέση στο κέντρο της Παλιάς Πόλης του Λουξεμβούργου, θα σας ταξιδέψει πάνω από χίλια χρόνια πίσω στο χρόνο, καθώς θα εξερευνήσετε τον πλούτο των εκθεμάτων που εκτίθενται εδώ. Εάν πάλι είστε λάτρεις της τέχνης τότε θα βρείτε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Λουξεμβούργου σ’ ένα ξεχωριστό κτίριο στην κορυφή του οροπεδίου Kirchberg. Μάλιστα το ίδιο το κτίριο είναι ένα υπέροχο παράδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής και θα σας αρέσει το γεγονός ότι χτίστηκε για ν’ αναγεννήσει και να επαναχρησιμοποιήσει ένα παλιό φρούριο που κάποτε υπερασπιζόταν την πόλη από το οροπέδιο. Στο εσωτερικό, υπάρχουν τρεις όροφοι για να εξερευνήσετε, οι οποίοι είναι γεμάτοι με μοντέρνα και σύγχρονα έργα που συλλέγονται απ’ όλο τον κόσμο.

Φυσικά δε γίνεται να μην επισκεφθείτε τις Αρδέννες, τη βορειότερη περιοχή του Λουξεμβούργου, μια πανέμορφη περιοχή με δάση, ποτάμια και κοιλάδες που αποτελούν τα τελευταία απομεινάρια ενός αρχαίου δάσους που κάποτε κάλυπτε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό είναι ένα μέρος για τους φυσιολάτρες και τους ρομαντικούς, που τους αρέσει να εξερευνούν μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας που ελίσσονται μέσα στα δάση και τους χαμηλούς λόφους. Από εκεί μάλιστα θα μπορείτε να περάσετε τα σύνορα με το Βέλγιο και να επισκεφθείτε την πόλη Μπαστόν, η οποία έμεινε στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία όταν ο γερμανικός στρατός την περικύκλωσε και την πολιόρκησε κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Φυσικά το Λουξεμβούργο θεωρείται η πόλη των κάστρων κι έχει μια μεσαιωνική νότα που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα. Έτσι οι επιλογές που έχετε είναι πολυάριθμες και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν, από τα ανατολικά της πόλης του Λουξεμβούργου, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στους αμπελώνες της κοιλάδας Moselle, μέχρι και τα νότια, που θα σας περιμένει η λουτρόπολη Mondorf-Les-Bains, ενώ στα δυτικά σας περιμένει η Κοιλάδα των Επτά Κάστρων και στα βόρεια, τα γεμάτα ιστορία μαζί με μια διαφορετική φυσική ομορφιά δάση των Αρδεννών. Ό,τι και αν κάνετε το Λουξεμβούργο θα σας μεταφέρει σ’ έναν άλλο κόσμο και θα σας ανταμείψει. Η μικρή και τόσο γραφική πόλη της Ευρώπης σας καλεί να την ανακαλύψετε.

 

Πηγή Φωτογραφίας

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.