O δικός μου ο δρόμος ξεκινάει από τη Χίο, το νησί το μαστίχας. Παίρνω το πρωινό καραβάκι προς το Τσεσμέ (περίπου μία ώρα), που βρίσκεται ανατολικά, ακριβώς απέναντι από το νησί, και από εκεί λεωφορείο για την τρίτη πιο πολυπληθή πόλη της Τουρκίας και μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες από το Τσεσμέ, φτάνω στη Σμύρνη.

Σμύρνη μου αγαπημένη το θέμα μας σήμερα, σαν την ομώνυμη ιστορική και δραματική ταινία -που αν δεν έχεις παρακολουθήσει, σου προτείνουμε να το κάνεις. Ένας λόγος που σίγουρα πρέπει να την επισκεφτείς, είναι ο ιστορικός χαρακτήρας της που μυρίζει πάντα, Ελλάδα. Η Σμύρνη, μία από τις αρχαιότερες πόλεις που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου, κατοικούνταν κι από Έλληνες μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 (μιλάμε για ποσοστό μεγαλύτερο από το 1/3). Ο Κάτω Μαχαλάς, όπως αποκαλούνταν, είχε 16 ορθόδοξους ναούς, ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία.

 

%cf%83%ce%bc%cf%85%cf%81%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%cf%85

 

Όπως πιθανόν θα γνωρίζεις, οι τιμές στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τις τιμές στην Ελλάδα, καθώς η αξία του νομίσματος τους απέχει μακράν από του δικού μας. Λόγω κυρίως του πολέμου στη Συρία και των εσωτερικών προβλημάτων της χώρας, η λίρα εδώ και αρκετά χρόνια υποτιμάται σταθερά, κι αυτή τη στιγμή, μία λίρα ισούται με 0,049 ευρώ. Ένας λόγος επίσκεψης λοιπόν, στη Σμύρνη, είναι για ψώνια, καθώς η αγορά της για εμάς αξίζει και με το παραπάνω. Από ρούχα, έπιπλα, μέχρι ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ειδικά οι νησιώτες που την έχουν τόσο κοντά, πηγαίνουν αρκετά συχνά για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή. Από εμπορικά κέντρα (Konak Piere) μέχρι και στην πιο βαθιά κρυμμένη αγορά, θα βρεις ποικιλία προϊόντων, για όλα τα γούστα.

Η περίφημη παραλία της Σμύρνης εκτείνεται σε μια απόσταση αρκετών χιλιομέτρων η οποία ονομάζεται Kordon, δηλαδή «κορδόνι»- αποτελώντας το σκηνικό επί του οποίου διαδραματίζονται σχεδόν τα πάντα στην πόλη αυτή των περίπου 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Ξεκινώντας βόρεια από το Cumhuriyet Meydanı έως το Alsancak και νότια από την προβλήτα Konak έως το Konak Meydanı, η παραλία αυτή έχει ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό και ιερό χαρακτήρα, και περπατώντας σ’ αυτή φέρνουμε μνήμες από ό,τι έχει διασωθεί από τη Σμύρνη των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Η βόλτα αυτή προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ψυχαγωγία, αφού θα χαζέψεις τους μουσικούς του δρόμου και θα ακούσεις παραδοσιακή μουσική. Σημείο για την πιο τέλεια θέα, το παλιό ασανσέρ ή αλλιώς Tarihi Asansor, όπου μπορείς να πιεις το ποτό σου, κι ας έχει μεγάλη αναμονή πολλές φορές -δίκαια.

 

lllllll

 

Επιβάλλεται να επισκεφτείς το KEY Moυσείο, αν σε ενδιαφέρει να δεις αυτοκίνητα αντίκες, αλλά και το Agora Open Air μουσείο, όπου θα έχεις τη δυνατότητα να θαυμάσεις πολλούς αρχαίους στύλους, αλλά και το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Θα δεις τον όμορφο Πύργο με το Ρολόι στο κέντρο της πόλης. Θα μπεις στο Πολιτιστικό Πάρκο, το οποίο αποτελεί μικρογραφία του πάρκου της Μόσχας, και περιλαμβάνει λίμνες, ζωολογικό κήπο και ταβέρνες.

Θα δεις την περιοχή Alsancak, από τις πιο όμορφες της Σμύρνης, η οποία έχει πολλά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία για όλες τις λιγούρες, σε συνδυασμό και με κάποια παραδοσιακά σπίτια που έχουν απομείνει από το 1922. Θα συναντήσεις σχεδόν παντού μύδια, σε διάφορες εκδοχές, γεμιστά με ρύζι, αχνιστά, ή και τηγανιτά, με σύνηθες συνοδευτικό μια κρύα μπύρα. Δε θα παραλείψεις να δοκιμάσεις αγαπημένα γλυκά, όπως μπακλαβά, κανταΐφι, ρεβανί ή ακόμα halka tatlisi, τα τουρκικά γλυκά churros, από τα πιο αγαπημένα γλυκά του δρόμου στην Τουρκία, που στην ουσία δεν είναι παρά τηγανητή ζύμη σε σχήμα δαχτυλιδιού, βυθισμένη σε γλυκό σιρόπι. Να έχεις υπόψιν σου ότι οι περισσότεροι δε μιλούν Αγγλικά, αλλά θέλουν να σε κεράσουν τσάι ή καφέ.

Μια γειτονιά είμαστε άλλωστε. Ένα καραβάκι δρόμος από τη δική μας Σμύρνη.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Κορίνα Γιούρου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου