Καλές οι διακοπές με τα ξέφρενα πάρτι μέχρι πρωίας, αλκοόλ, ξενύχτια, τα θέλουμε κι αυτά. Ωστόσο, στην άδεια και τις διακοπές, όλοι έχουμε την ανάγκη για ξεκούραση, ύπνο και χαλάρωση. Θέλεις η αλλαγή των ωραρίων, θέλεις η γρήγορη καθημερινότητα και το άγχος που μας έχει κατακλύσει, ο ύπνος μας έχει μειωθεί σημαντικά, είτε έχει γίνει πολύ ανήσυχος, είτε είναι ελάχιστος ή διακοπτόμενος.

Όλο και περισσότεροι τουρίστες αναζητούν ήρεμες διακοπές σε ήσυχα μέρη μόνο για χαλάρωση κι ύπνο. Έτσι, τελευταία έχει δημιουργηθεί ένα trend, αυτό του sleep tourism, που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από διακοπές με primium εμπειρία ύπνου. Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κρατούν τα σκήπτρα της πρωτοτυπίας για ακόμη μια φορά, αφού έχουν προσαρμόσει πολλά από τα ξενοδοχεία τους και τα spa τους ακριβώς πάνω σε αυτή την απόλυτη εμπειρία.

What Is Sleep Tourism? | 10 Best Hotels for Rest & Relaxation - Coveteur: Inside Closets, Fashion, Beauty, Health, and Travel

Όλες οι παροχές που προσφέρουν είναι φτιαγμένες για έναν οχτάωρο, χωρίς διακοπή, βαθύ ύπνο. Θεραπείες ύπνου, χαλαρωτικά μασάζ, έλαια, ροφήματα και φαγητά τα οποία χαλαρώνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, συγκεκριμένου τύπου στρώματα και μαξιλάρια και φυσικά δωμάτια με την καλύτερη ηχομόνωση είναι μόνο μερικές από τις υπηρεσίες τους. Σκέψου να ξυπνάς σ’ ένα σαλέ, να είναι όλα χιονισμένα, να απολαμβάνεις το τσάι σου παρέα με την απόλυτη ησυχία και την ομορφιά της φύσης. Αξία ανεκτίμητη, αν σκεφτείς τι έχεις ν’ αντιμετωπίσεις γυρίζοντας πίσω στην πόλη σου και στην πραγματική ζωή.

Αυτού του είδους ο τουρισμός έχει φέρει κι ένα νέο είδος μάρκετινγκ. Η σουηδική εταιρία στρωμάτων Hastens δημιούργησε στην Coimbra της Πορτογαλίας ένα ξενοδοχείο που αποτελείται από 15 δωμάτια, σχεδιασμένα έτσι ώστε να προσφέρουν στον επισκέπτη την απόλυτη εμπειρία ύπνου. Επίσης η Rosewood Hotels & Resorts δημιούργησε στη Νέα Υόρκη το Alchemy of Sleep. Εκεί παρέχουν πρωτότυπες ιδέες κι εξειδικευμένες υπηρεσίες όπου αφορούν το καλύτερο ύπνο που θα έχεις κάνει στη ζωή σου.

 

Alchemy of Sleep: A new global collection of sleep-inducing treatments - 2LUXURY2.COM

Εννοείται πως δε χρειάζεται να ταξιδέψεις τόσο μακριά για να κοιμηθείς. Και στην Ευρώπη υπάρχει τέτοιου είδους ξενοδοχείο και συγκεκριμένα το Zedwell στο Λονδίνο. Το ξενοδοχείο αυτό άνοιξε τις πόρτες του το 2020 και προσφέρει μαθήματα γιόγκα καθώς κι οποιαδήποτε γυμναστική προσφέρει χαλάρωση. Επίσης το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι γνωστό για το σύστημα ηχομόνωσής του και το σλόγκαν που χρησιμοποιεί δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το «είναι ώρα για ύπνο!».

ZEDWELL - Updated 2023 Reviews, Price Comparison (London)

Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό. Εάν θα μπορούσαν να συμβούν στην Ελλάδα; Άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ελλάδα προσφέρει απίστευτες ομορφιές και μέρη για να ηρεμεί η ψυχούλα σου, άρα, σίγουρα θα μπορούσε να μπει στη λίστα των επισκεπτών για sleep tourism διακοπές. Το μόνο που λείπει είναι λίγη φαντασία, ένα ήσυχο μέρος και το απόλυτο στρώμα.

Καλή και η διασκέδαση αλλά οι διακοπές είναι και για χαλάρωση, ξεκούραση κι αποφόρτιση από κάθε τι που μας βαραίνει. Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και σίγουρα με τούτα και με ‘κείνα έχουμε βάλει το χεράκι μας για να τον αποχαιρετήσουμε, με αποτέλεσμα να εξαντλούμαστε κάθε μέρα και περισσότερο. Διακοπές για ύπνο λοιπόν, γιατί όχι;

ΥΓ: Γράφοντας αυτό το άρθρο με φαντάστηκα σε ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα ν’ ακούω μόνο τα κύματα και να τυλίγομαι στην αγκαλιά του Μορφέα. Το λες κι όνειρο.

Συντάκτης: Θεοδώρα Αντωνιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου