Πολύ καλά τα πάρτι και τα έξαλλα ξενύχτια όπου είχες να δεις τον ήλιο πολλές μέρες. Τα φοιτητικά σου χρόνια πιθανότατα είναι τα καλύτερα που έχεις ζήσει αλλά υπάρχει ένας λόγος που είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού- άντε βαριά του δεύτερου. Νομίζω ότι είναι ένα κεφάλαιο που σίγουρα σε αλλάζει, σε ωριμάζει και σε κάνει να ψάχνεις τις βαθύτερες επιθυμίες κι ανάγκες σου, ενώ μόλις τελειώσουν έρχεται εκείνο το άγχος του «και τώρα τι κάνω;» Και τι είναι αυτή η συνέχεια που λένε όλοι;

 

1. Πρώτο βήμα, ανάπαυση

Μόλις τελειώσεις αφιέρωσε ένα εξάμηνο στην εσωτερική αναζήτηση και δες αν όντως αυτό που έχεις σπουδάσει είναι αυτό που θέλεις. Ειδάλλως έχεις όλον τον χρόνο να το πάρεις πάλι από την αρχή και να πραγματοποιήσεις τα δικά σου όνειρα κι επιθυμίες. Αν όντως λοιπόν έχεις κατασταλάξει ότι αυτό είναι που θέλεις ν’ ακολουθήσεις τότε οι εναλλακτικές, με πρώτο βήμα να φτιάξεις το βιογραφικό σου.

 

2. Δουλειά στο εσωτερικό

Η αναζήτηση της εργασίας πάνω στο αντικείμενό το οποίο έχεις επιλέξει ν’ ασχοληθείς -θα σου μιλήσω ειλικρινά- δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σίγουρα μερικά επαγγέλματα έχουν μεγαλύτερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας, οπότε κι η εύρεση αυτής ίσως είναι πιο εύκολη υπόθεση. Όμως σε κάθε περίπτωση, όσο χρόνο κι αν σου πάρει, να θυμάσαι ένα πράγμα. Προσπαθείς να κυνηγήσεις τ’ όνειρό σου σε μια χώρα που δε στο κάνει εύκολο, όμως θα συμβεί. Θα σου δοθεί κι εσένα εκείνη η ιδανική ευκαιρία για να υλοποιήσεις όλες σου τις προσδοκίες αρκεί να μην απογοητεύεσαι. Ειδικά στις τωρινές εποχές όπου έχουν αναπτυχθεί ιστοσελίδες όπως το LinkedIn το οποίο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στην αναζήτηση εργασίας, δεν έχεις μόνο τις φιλοδοξίες σύμμαχό σου αλλά και το διαδίκτυο.

 

3. Δουλειά στο εξωτερικό

Εντάξει, ίσως εδώ η εύρεση να είναι πιο εύκολη κι οι απολαβές καλύτερες. Όμως εδώ πρέπει ν’ αναλογιστείς αν είσαι έτοιμος ή έτοιμη να κάνεις αυτό το βήμα. Το να πάρεις μια απόφαση για να φύγεις από ένα μέρος όπου έχεις τους φίλους σου και την οικογένειά σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να είσαι σίγουρος και προετοιμασμένος, αλλά και ν’ αναλογιστείς ότι σίγουρα θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής η οποία θα είναι αρκετά δύσκολη.

 

4. Μεταπτυχιακό στο εσωτερικό

Σε περίπτωση που θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα σε ακαδημαϊκό επίπεδο, η χώρα μας προσφέρει πληθώρα μεταπτυχιακών. Υπάρχουν πολλά που η αλήθεια είναι ότι τα λες, κάπως, ακριβά. Ωστόσο, υπάρχουν αξιόλογα μεταπτυχιακά τα οποία προσφέρονται δωρεάν. Με μια απλή αναζήτηση πατώντας μεταπτυχιακά στην Ελλάδα, βρίσκεις πολύ εύκολα έναν κατάλογο που αναγράφει όλα τα μεταπτυχιακά από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το μόνο που χρειάζεται να έχεις είναι όρεξη για εξερεύνηση. Κι από προσωπική εμπειρία σ’ αυτό το κομμάτι, μπορώ να σου πω να τολμήσεις να κάνεις το βήμα που σε τρομάζει περισσότερο γιατί αυτό που σε κάνει να νιώθεις έτσι, είναι και η πιο σωστή επιλογή.

 

5. Μεταπτυχιακό στο εξωτερικό

Τα πράγματα εδώ είναι λίγο-πολύ το ίδιο με το εξωτερικό ως προς την ποιότητα εκπαίδευσης, όχι όμως ως προς τις συνθήκες. Η αλήθεια είναι ότι οι συνεντεύξεις που θα χρειαστεί να δώσεις για την εισαγωγή σου στο πανεπιστήμιο του εξωτερικού ίσως είναι λίγο πιο απαιτητικές και σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις θα χρειαστεί να καταβάλεις κάποιο ποσό για δίδακτρα. Ωστόσο πάντα υπάρχει και το περιθώριο να κερδίσεις μια υποτροφία. Και μεταξύ μας, το να σπουδάσεις στο εξωτερικό είναι μια ευκαιρία η οποία σε γεμίζει εμπειρίες, σε βοηθά να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να γνωρίσεις ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Κι έτσι θα βρεθείς με δυνατές φιλίες και πολλά σπίτια να σε φιλοξενήσουν σε ένα από τα ταξίδια σου.

 

6. Πάρε έναν χρόνο εκτός από όλους κι από όλα

Μία τακτική πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό και κατά τη δική μου άποψη θα έπρεπε να είναι και στην Ελλάδα. Η «διακοπές» αυτές περιλαμβάνουν έναν χρόνο για την πραγματοποίηση ταξιδιών κι εσωτερικής αναζήτησης μετά την αποφοίτηση. Είναι επίσης μια ευκαιρία να χαλαρώσεις και να φορτίσεις τις μπαταρίες σου μετά από αρκετά χρόνια μελέτης κι άγχους. Συνήθως, είναι χρήσιμο για όσους θέλουν να ανακαλύψουν καινούργια ενδιαφέροντα και ν’ αναθεωρήσουν αποφάσεις που μέχρι πρότινος θεωρούσαν δεδομένες. Σαφώς σε περίπτωση που δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα αυτό είναι λίγο δύσκολο να συμβεί, επομένως μπορείς να το συνδυάσεις με κάποια παρτ τάιμ δουλειά για τα έξοδά σου.

 

7. Ασχολήσου με τον εθελοντισμό

Ο εθελοντισμός δίνει την ευκαιρία σε κάποιον ν’ αποκτήσει μια πολύ σπουδαία και σημαντική εμπειρία, ειδικά όταν συσχετίζεται και με κάποιον επαγγελματικό στόχο. Επιτρέπει σε κάποιον ν’ αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες όπως η διαχείριση χρόνου, η διαχείριση εργασιών, η επικοινωνία, η προσαρμοστικότητα και η ηγεσία. Αυτές οι δεξιότητες είναι μεταβιβάσιμες και βελτιώνουν τις δυνατότητές κάποιου. Οι θέσεις εθελοντών μπορούν επίσης να μετατραπούν και σε εργασίες πλήρους απασχόλησης, μέσω των σημαντικών δικτυώσεων που παρέχουν.

Πάντως ό,τι κι αν κάνεις, η απόφαση που θα πάρεις χρειάζεται να είναι δική σου εξ ολοκλήρου και να μη βασίζεται στα όνειρα ή στα λόγια κάποιου άλλου. Και να θυμάσαι, όλα τώρα αρχίζουν.

Συντάκτης: Βαρβάρα Αθανασίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου