Γυναίκες που βλέπεις συχνά και θαυμάζεις για πολλά, παίρνουν την επιλογή να μη γίνουν και μητέρες. Κι εσύ αναρωτιέσαι γιατί και χώνεις τη μύτη σου σε κουτσομπολίστικα περιοδικά για να πάρεις μια απάντηση. Μήπως δεν μπορούν να κάνουν παιδιά; Μήπως δε βρήκαν ακόμη τον κατάλληλο; Αναρωτιέσαι.

Αδυνατείς να σκεφτείς και να καταλάβεις ότι μια γυναίκα είναι φυσικό κι επόμενο να μη θέλει να κάνει παιδιά. Είναι μονάχα μια επιλογή όπως τόσες και τόσες άλλες και στην πατριαρχική κοινωνία που ζούμε μας έχουν εμφυσήσει την ιδέα ότι η μητρότητα είναι ο κύριος σκοπός μιας γυναίκας.

Και όμως αυτές οι celebrities σου δίνουν έναν ακόμα λόγο να τις θαυμάσεις. Από τις δικές μας καλλιτέχνιδες οι οποίες τοποθετούνται πολύ ορθά για όλα όσα τους ρωτούν για αυτό το επίμαχο θέμα μέχρι τις παγκοσμίου φήμης, οι οποίες πολλές φορές μόνο με τρεις λέξεις αποστομώνουν κάθε περίεργο που ακόμη και τον 21ο αιώνα συνεχίζει να θεωρεί ταμπού την επιλογή μιας γυναίκας να μην κάνει παιδιά.

 

1. Zooey Deschanel

Θα ξεκινήσω με τις δηλώσεις της ηθοποιού Zooey Deschanel η οποία σε μια τηλεοπτική της συνέντευξη δήλωσε πολύ ορθά ότι δε θέλουν όλες οι γυναίκες να περάσουν απ’ αυτήν τη διαδικασία και ότι κανένας ποτέ δε θα ρωτήσει έναν άντρα κάτι τέτοιο. Τοποθετήθηκε επίσης και για τις κίτρινες φυλλάδες οι οποίες δε χάνουν στιγμή να βάλουν σαν πρωτοσέλιδο, είτε την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας είτε ότι δεν έχει κάνει ακόμη παιδιά, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πόσο άβολα πρέπει να νιώθει μια γυναίκα με αυτό.

 

2. Marisa Tomei 

Επίσης η απάντηση της ηθοποιού Marisa Tomei είναι μία από τις καλύτερες. Απλή και λιτή τόνισε μόλις με μία πρόταση το αυτονόητο «Μια γυναίκα δε χρειάζεται παιδιά για να είναι ή να νιώθει ολοκληρωμένη σαν άνθρωπος.». Οι άνθρωποι δε βρίσκουν ολοκλήρωση μόνο μέσα από τη δημιουργία οικογένειας αλλά από ό,τι τους ικανοποιεί και τους γεμίζει σαν προσωπικότητες.

 

3. Zoe Kravitz

Η ηθοποιός Zoe Kravitz τόνισε σε σχετική δήλωση ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι κάτι που δεν την αφορά καθώς θέλει να χαίρεται τη ζωή της και να μην την απασχολούν οι συγκεκριμένες ευθύνες ακόμα και όταν φτάσει στα 70.

 

4. Steve O – Brittany Margo

Και μέσα σ’ όλα αυτά έχουμε και μια από κοινού απόφαση -κι όχι αποστομωτική απάντηση- του ακροβάτη Steve-O ο οποίος αποφάσισε από κοινού με τη γυναίκα του να αφιερώσουν τη ζωή τους στην προστασία των ζώων ανοίγοντας ένα καταφύγιο και όχι στην απόκτηση παιδιών.

 

5. Ashley

Το συγκεκριμένο σχόλιο και απάντηση που δόθηκε από την ηθοποιό και πολιτική ακτιβίστρια Ashley Judd θίγει ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα και αφορά στη σύλληψη μετά από έναν βιασμό. Η Ashley τόνισε ότι είναι επιζών από τρεις βιασμούς και μάλιστα τη μία εξ αυτών έμεινε έγκυος. Γι’ αυτή η ασφαλής πρόσβαση σε μια άμβλωση ήταν μονόδρομος.

 

6. Ellen DeGeneres

Η παρουσιάστρια Ellen DeGeneres τοποθετήθηκε σε μια συνέντευξή της και δήλωσε πως της φαίνεται μια εξαιρετικά μεγάλη και σημαντική δέσμευση, κάτι που την τρομάζει. Κυρίως την τρομάζει η ύστερη συνειδητοποίηση ότι τελικά μπορεί να μην της αρέσουν τα παιδιά.

Μάλιστα, σ’ άλλη της απάντηση τόνισε πως πολλές γυναίκες αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ της καριέρας και της οικογένειας κι εκείνη θέλησε να βάλει σε προτεραιότητα την καριέρα της τονίζοντας ότι αν έκανε και παιδιά δε θα μπορούσε να αφιερωθεί σε αυτά. Και κατά τη δική μας άποψη, είναι απόλυτα λογικό να βάζεις τις δικές σου προσωπικές επιθυμίες σαν προτεραιότητες όποιες και αν είναι αυτές, ώστε να νιώθεις ψυχικά και συναισθηματικά ήρεμος.

 

7. Sarah Silverman

Επίσης η τραγουδίστρια Sarah Silverman τόνισε ότι τα παιδιά θέλει να έρθουν στη ζωή της, όταν δε θα θέλει να κάνει κάτι άλλο περισσότερο. Τα παιδιά θέλουν φροντίδα και υποστήριξη τόσο οικονομική όσο και συναισθηματική κι αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο στοιχείο που απαιτεί αδιάκοπη δουλειά από όλους τους γονείς.

 

8. Jenifer Aniston

Η ηθοποιός Jenifer Aniston δήλωσε επίσης για μια ακόμα φορά το προφανές, ότι δεν έχει κανένας το δικαίωμα να σε κατηγορήσει για κάτι που αφορά στη δική σου ζωή.

 

9. Σμαράγδα Καρύδι

Βέβαια και οι δικές μας εγχώριες σταρ έχουν τοποθετηθεί γι’ αυτό το ζήτημα. Η ηθοποιός Σμαράγδα Καρύδι έχει τονίσει σε μια πληθώρα συνεντεύξεών της ότι έχει ζήσει μια ζωή γεμάτη ικανοποίηση κάνοντας πράγματα τα οποία την ευχαριστούσαν και βρίσκοντας τις απαραίτητες ισορροπίες χωρίς να έχει το αίσθημα της έλλειψης.

 

10. Ντίνα Κώνστα

Η πασίγνωστη Ντίνα Κώνστα ανέφερε ότι η ζωή της ήταν πολύ ευχάριστη καθώς δεν έπληξε με την επιλογή του γάμου και των παιδιών. Με μια απλή απάντηση ξεκαθάρισε ότι δεν ήθελε παιδιά και για αυτό το λόγο δεν έκανε, μην αφήνοντας έτσι περιθώρια για περαιτέρω σχολιασμό.

 

11. Έλενα Παπαρίζου

Τέλος η Έλενα Παπαρίζου που πολλές φορές αποδεικνύει το ακομπλεξάριστο του χαρακτήρα της, σε μια πρόσφατη συνέντευξη τόνισε ότι είναι αγένεια να τίθεται αυτή η ερώτηση σε μια γυναίκα και ότι οφείλουμε όλοι να σκεφτόμαστε και να σεβόμαστε τα διάφορα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν μια πληθώρα γυναικών και αδυνατούν να κάνουν παιδιά.

 

Ας σπάσουμε επιτέλους τα κατεστημένα τα οποία έχουν ριζωθεί βαθιά στις αντιλήψεις μιας κοινωνίας και στα ιδεώδη πολλών γυναικών, εμποδίζοντας τες να ζουν τη ζωή τους έτσι όπως αυτές θέλουν. Άλλωστε τα λόγια αυτά βρίσκουν ανταπόκριση σε πολλές γυναίκες εκεί έξω που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να βιώνουν την κοινωνική κατακραυγή, εξαιτίας των επιλογών τους.

Συντάκτης: Βαρβάρα Αθανασίου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου