

Το ότι μόνο για το μεσαίο παιδί έχει εφευρεθεί ένας περιγραφικός όρος όπως αυτός του «παιδιού σάντουιτς» λέει πολλά για τις ιδιαιτερότητες που φέρει κάποιος ως προσωπικότητα εάν έχει γεννηθεί με αυτή τη σειρά. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι μόνο για το μεσαίο παιδί έχει καταγραφεί συγκεκριμένο σύνδρομο (“το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού”), το οποίο σε γενικές γραμμές περιγράφει μια ρευστότητα στην προσωπικότητα του ατόμου που μεγαλώνει προσπαθώντας να προσαρμοστεί και να χωρέσει στα δύο άκρα, το μεγάλο παιδί και τον Βενιαμίν της οικογένειας. Καταλήγει να είναι, λοιπόν, ένας μπαλαντέρ που ισορροπεί μεταξύ των αρχηγικών τάσεων του πρώτου παιδιού και της υπερπροστατευτικότητας με την οποία περιβάλλεται το τρίτο.
Το μεσαίο παιδί αναπτύσσει μια ιδιαίτερη συμπεριφορά και όταν μιλάμε για τον τομέα των ερωτικών σχέσεων. Αν το ταίρι σου είναι το δεύτερο παιδί σε μια τρίτεκνη οικογένεια, ίσως έχεις αναγνωρίσει κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά.
Ας αρχίσουμε από τα θετικά:
- Το μεσαίο παιδί δίνει τις καλύτερες συμβουλές γιατί στη ζωή του κλήθηκε να παίξει δύο ρόλους ταυτόχρονα: και του μεγάλου και του μικρού αδελφού. Βλέπει τα πράγματα, λοιπόν, από πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες και ίσως η σκοπιά του είναι και πιο αντικειμενική, και πιο κριτική αλλά με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Το καλύτερο, όμως, είναι ότι θα παρέμβει μόνο σε ζητήματα που γνωρίζει. Στην αντίθετη περίπτωση ομολογεί την άγνοιά του και απέχει.
- Το μεσαίο παιδί θα παραπονεθεί λιγότερο για τις αδικίες της ζωής γιατί τις έχει ζήσει από «πρώτο χέρι». Στη διάρκεια της παιδικής αλλά και νεανικής ζωής, το δεύτερο παιδί νιώθει ότι έχει αδικηθεί και ότι πάντα πάλευε για να επιβιώσει από αυτή την αδικία. Όταν το πρώτο και το τρίτο παιδί περιβάλλονται με όλα τα προνόμια της γενέθλιας θέσης τους, το δεύτερο πασχίζει να διαχειριστεί αυτή την έλλειψη των προνομίων. Αποτέλεσμα; Θα γκρινιάξει λιγότερο στην ενήλικη ζωή του.
- Το μεσαίο παιδί διαπραγματεύεται αριστοτεχνικά. Λόγω των προαναφερθεισών αδικιών, έχει μάθει να παλεύει για τα πάντα γιατί δεν έχει εκείνες τις δικαιολογίες για να τη γλιτώνει ή να παίρνει αυτό που θέλει. Ο μεγαλύτερος μπορεί απλά να πει: «Το αξίζω!» και ο νεότερος μπορεί απλά να πει: «Σταμάτα να μου φέρεσαι σαν μωρό!» Ο μεσαίος πρέπει να χτίσει λογικά επιχειρήματα και να επικαλεστεί τόσο τη λογική όσο και το συναίσθημα για να πάρει αυτό που θέλει από τους γονείς του. Αν λοιπόν, το ταίρι σου είναι το μεσαίο παιδί, ετοιμάσου για σκληρές διαπραγματεύσεις μέχρι να ικανοποιήσεις τα αιτήματά του.
- Το μεσαίο παιδί είναι ανεξάρτητο. Έμαθε να μεγαλώνει μόνο του, στον αυτόματο διότι ίσως εισέπραττε την αδιαφορία του πρώτου και την πνευματική απόσταση (λόγω ηλικίας) από τον τρίτο. Αναγκάστηκε να ζει ανεξάρτητα και αυτόνομα χωρίς όμως να κατηγορεί τους άλλους. Ένα τέτοιο ταίρι θα είναι λιγότερο ενοχλητικό, καθώς θα διεκπεραιώνει μόνος του τις βασικές δουλειές και υποχρεώσεις.
- Το μεσαίο παιδί δεν έχει “mommy” ή “daddy issues”. Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός ανθρώπου ιδωμένου ως ερωτικού συντρόφου. Το μεσαίο παιδί δεν έχει απωθημένα που συνδέονται με τους γονείς τους, δεν ψάχνει σύντροφο που θα αναπληρώσει τη μητέρα ή τον πατέρα και κυρίως τα έχει καλά με τους γονείς του γιατί ίσως πολλές φορές χρειάστηκε σε πολλά ζητήματα να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής. Ένα τέτοιο άτομο ίσως τα πάει καλύτερα και με τα πεθερικά, δηλαδή τους δικούς σου γονείς.
- Το μεσαίο παιδί ξέρει πώς να απέχει από τα προβλήματα γιατί μια ζωή είναι θεατής σε αυτά. Θεατής στα προβλήματα που πάντα εμπλεκόταν ο μεγάλος αδελφός και στα ανύπαρκτα προβλήματα του μικρού αδελφού. Συνεπώς, ξέρει πάντα πώς να παίρνει απόσταση από τις «κακοτοπιές», σημαντικό χαρακτηριστικό του ή της συντρόφου σου.
Επειδή, όμως, δε ζούμε στον Παράδεισο, ένα μεσαίο παιδί ως σύντροφος μπορεί να αναπτύξει και τα παρακάτω κάπως πιο ανησυχητικά χαρακτηριστικά:
- Το μεσαίο παιδί θέλει να του δείχνεις λίγο παραπάνω προσοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να προβαίνεις σε υπερβολές. Δεν είναι απελπισμένο για προσοχή όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν, ωστόσο μια παραπάνω εστίαση σε αυτό χρειάζεται. Θαυμάστε φωναχτά τα επιτεύγματά του και αναγνωρίστε την προσπάθειά του. Δεν έχει τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση, ακόμα κι αν φαίνεται απόλυτα «χαλαρό». Ως παιδί δεχόταν την επίδραση από το μεγαλύτερο αδελφάκι, μια επιρροή που δεν μπορούσε όμως να ασκεί στο μικρότερο, διότι αυτό ήταν υπό τις «φτερούγες» των γονέων. Εάν ο ή η σύντροφός σου είναι το μεσαίο παιδί, να ξέρεις ότι πίσω από αυτή τη χαλαρή αλλά συνάμα δυνατή προσωπικότητα ίσως κρύβονται πολλές ανασφάλειες.
- Μία από τις πολλές αυτές ανασφάλειες είναι ίσως το να μένει διαρκώς στην «απέξω». Όταν ήταν παιδί, τα μεγαλύτερα αδέρφια του πάντα έκαναν πράγματα που δεν ήταν το ίδιο αρκετά μεγάλο για να τα κάνει και από την άλλη, τα μικρότερα ενεργούσαν με τρόπους τους οποίους δεν μπορούσε επίσης να ακολουθήσει διότι ήταν αρκετά μεγάλο. Αποτέλεσμα; Τις περισσότερες φορές απλά παρακολουθούσε τους άλλους. Γι’ αυτό ίσως σε μεγαλύτερη ηλικία και ως ερωτικοί σύντροφοι τα μεσαία παιδιά εξελίσσονται σε ιδιαίτερα κοινωνικά άτομα και σε άτομα που επιζητούν προσκλήσεις και συμμετοχή στα πάντα.
- Το μεσαίο παιδί αν και φαίνεται άνετο με την πρακτική της «κοινοκτημοσύνης», θέλει να βάζει τα όριά του στη δική του «περιουσία». Ως παιδί έπαιρνε τα παλιά πράγματα του μεγαλύτερου αδελφού μου και μετά τα έβλεπε να παραδίδονται στον μικρό του αδελφό. Ως αποτέλεσμα, λίγα ήταν τα πράγματα που αγοράζονταν αποκλειστικά για αυτό και επίσης έμεναν σε αυτό. Συνεπώς, ενώ το μεσαίο παιδί ως σύντροφος είναι υπέροχος στο να μοιράζεται και να περιμένει τη σειρά του για να χρησιμοποιήσει κάτι, είναι υπερπροστατευτικός με πράγματα που τα θεωρεί αποκλειστικά δικά του. Μην κάνετε το λάθος να τα πάρετε χωρίς να τον ρωτήσετε, να τα πειράξετε ή να τα ανακατέψετε.
Συμπέρασμα; Το μεσαίο παιδί, κατά πολλούς, είναι ο τέλειος σύντροφος γιατί είναι χαλαρός και έμπειρος στην αντιμετώπιση κρίσεων, καθώς έπρεπε πάντα να αντιμετωπίσει και τα μεγαλύτερα αλλά και τα μικρότερα αδέλφια. Η πολύ ωραία συμπεριφορά του μέσα σε μια σχέση μπορεί να αμαυρωθεί μόνο από κάποια πταίσματα που εντάσσονται στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις. Αν είσαι μεσαίο παιδί, σε πόσα από τα παραπάνω είδες τον εαυτό σου;
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη