Παρόλο που δεν ευχόμαστε σε κανένα άνθρωπο να χάσει τη δουλειά του, αυτή η απόλυση ήρθε δικαιωματικά. Γνωστό μαγαζί των Βορείων Προαστίων με ανακοίνωση του απέλυσε πρώην παίκτη του Master Chef ονόματι Ιωάννη Αυλωνίτη για τα απρεπή και χυδαία σχόλια με αποδέκτη τον Κώστα Σλούκα, καταδικάζοντας τη συμπεριφορά του. Το χυδαίο σχόλιο του Ιωάννη Αυλωνίτη ήταν δημόσιο και έριχνε κατάρες στο παίκτη: «Μωρή που..να Σλούκα τι κα…λι έφαγες χιαστούς μακάρι». Μετά από αυτή την άθλια ανάρτηση ο πρώην παίκτης του Master Chef αντιλήφθηκε το λάθος του και ανέβασε αμέσως δεύτερη ανάρτηση που ζητάει συγγνώμη για την απρεπή συμπεριφορά του.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου συγγνώμη για το σχόλιο που έκανα σχετικά με παίκτη του Παναθηναϊκού. Τα λόγια μου ήταν πληγωτικά και ακατάλληλα, και μετανιώνω βαθύτατα για την προσβολή που προκάλεσαν. Καταλαβαίνω ότι η πράξη μου αυτή δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες του σεβασμού και της αθλητικής συμπεριφοράς που αξίζει ο κόσμος του μπάσκετ και το Ευ Αγωνίζεσθαι. Λυπάμαι ειλικρινά για τη συμπεριφορά μου και την οποιαδήποτε αναστάτωση που μπορεί να προκάλεσα. Θα ήθελα επίσης να διευκρινίσω ότι το σχόλιο μου έγινε με την προσωπική μου ιδιότητα και δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις ή τις αξίες της εταιρείας που εργάζομαι. Η εταιρεία δεν έχει καμιά σχέση με τις πράξεις μου, και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για το λάθος μου. Και πάλι, ζητώ ειλικρινά συγγνώμη για τις πράξεις μου. Δεσμεύομαι να μάθω από αυτήν την εμπειρία και να διασφαλίσω ότι δε θα επαναλάβω τέτοια συμπεριφορά στο μέλλον.

Με εκτίμηση, Ιωάννης Αυλωνίτης»

Όμως απ΄ ότι φαίνεται τα αντανακλαστικά του μαγαζιού λειτούργησαν αρκετά γρήγορα και η επιχείρηση έδειξε τη μηδενική ανοχή που έχει σε αυτά τα κακεντρεχή σχόλια και τις «κατάρες του πληκτρολογίου». Αναλυτικά η ανακοίνωση του μαγαζιού:

«Έχουμε ενημερωθεί για το πρόσφατο δημόσιο σχόλιο που έκανε ένας εκ των σεφ της επιχείρησης μας ZAMBRI, το οποίο ήταν μισητό και εντελώς ακατάλληλο και για το οποίο έχει ήδη ζητήσει δημόσια συγνώμη και έχει αναγνωρίσει το λάθος του. 

Θέλουμε με την παρούσα να δηλώσουμε δημόσια ότι η επιχείρηση μας και όλη η ομάδα της καταδικάζει έντονα τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές και πράξεις, καθώς είναι αντίθετες με τις αξίες μας για σεβασμό και ενσωμάτωση και με τις ηθικές μας υποχρεώσεις προς την κοινωνία, για τις οποίες δουλεύουμε καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια και πρωτίστως με σεβασμό για τον πολίτη μας. 

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο συγκεκριμένος σεφ δεν αντικατοπτρίζουν τις πεποιθήσεις ή τα πρότυπα της επιχείρησης μας, για τα οποία έχουμε δουλέψει σκληρά όλα αυτά τα χρόνια και πρωτίστως με συνέπεια και ειλικρίνεια. 

Δεσμευόμαστε να παρέχουμε πάντα ένα φιλόξενο και σεβαστό περιβάλλον για όλους τους πελάτες και το προσωπικό μας. 

Ως εκ τούτου, σας δηλώνουμε ότι ο συγκεκριμένος σεφ δεν μπορεί εφεξής να συνεργάζεται με την επιχείρηση μας και με ομόφωνη απόφαση της Εταιρίας τίθεται διακοπή της μεταξύ μας συνεργασίας. 

Σας δηλώνουμε δε, ότι αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα και ζητούμε ειλικρινά συγνώμη για οποιαδήποτε αναστάτωση έχει προκαλέσει αυτό το περιστατικό χωρίς καμία υπαιτιότητα της επιχείρησης μας. 

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεχή υποστήριξη σας. 

Με εκτίμηση. 

Η ομάδα του Zambri»

Να σημειώσουμε ότι η ευχή – κατάρα του μάγειρα προς τον μπασκετμπολίστα είναι μέρος ενός γενικά υβριστικού σχόλιου σε δημόσια ανάρτηση. Είναι απογοητευτικό αλλά συνάμα εξαιρετικά εντυπωσιακό πόσο εύκολη έχει η ανθρώπινη φύση την κατάρα στον συνάνθρωπο. Και προσοχή: τη διαδικτυακή κατάρα. Πλέον δε μένουμε στα υβρεολόγια και στους οχετούς αθυροστομίας που εκτοξεύονται από απρόσωπες οθόνες και διατυπώνονται με τέτοιον τρόπο, ώστε κάποιες φορές νομίζεις ότι εκείνη την ώρα ο άνθρωπος που τις πληκτρολογεί βιώνει μια πρωτόγνωρη ηδ0νή. Πλέον περάσαμε στις κaτάρες. Ευχή να αρρωστήσει, να πεθάνeι, να πάθει ό,τι χειρότερο το άτομο που απλά δε συμπαθούμε στο διαδίκτυο. Δε μιλάμε καν για άτομα με τα οποία συνδεόμαστε πραγματικά και διαπροσωπικά μαζί τους. Μιλάμε για άτομα που με οποιαδήποτε ιδιότητα εκτίθενται στο Διαδίκτυο, έχεις την πλήρη ελευθερία να μην τα ακολουθείς καν και εσύ ηδ0νίζεσαι απλά να τα εξυβρίζeις και να τους εύχεσαι ψόφ0, κaρκίνο, βιaσμό και χιaστούς. Δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις, ξέρεις, όμως, ότι μέσα σου χαίρεσαι που επιτέλους, ναι, ζούμε σε μια περίοδο πολιτικής ορθότητας που όχι δεν μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες. Χαιρόμαστε γιατί ξεκάθαρα απορρίπτεται και καταδικάζεται ο κακ0ποιητικός, υβριστικός, τοξικός λόγος, ο οποίος δεν έχει φυσικά τη δύναμη να πραγματοποιηθεί ό,τι εύχεται ο πομπός του, όμως, περνάει τα όρια της κακίας και γίνεται καθαρή ανθρωπ0φαγία. Για να είμαστε δίκαιοι, βέβαια, ο Αυλωνίτης παραδέχτηκε το λάθος του και ανασκεύασε δημόσια, προς τιμήν του.

Δυστυχώς ένας άνθρωπος έχασε τη δουλειά του για μια πράξη για την οποία και ο ίδιος ίσως μετάνιωσε πολύ πριν βιώσει τις συνέπειές της και προβεί σε δημόσια ανασκευή. Ευτυχώς, όμως, αυτές οι συνέπειες υπήρξαν και θυμίζουν πως όχι, δεν έχεις το δικαίωμα να πλήττεις έναν άνθρωπο με οποιονδήποτε τρόπο πίσω από την ασφάλεια της οθόνης σου. Είναι μια από τις φορές που το ανώδυνο πρέπει να γίνει επώδυνο για να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

Συντάκτης: Σοφία Ρηγοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη