paul135

Όπου γυρίσεις το βλέμμα σου θα δεις ανθρώπους να περπατούν, να οδηγούν, να γελούν, να τρέχουν να προλάβουν το λεωφορείο ή το ταξί για να πάνε στις δουλειές τους. Σπάνια πλέον βλέπεις ζευγάρια, να περπατούν ήρεμα, να κρατιούνται απ’ το χέρι, να χαμογελούν, να ονειρεύονται. Τα φαινόμενα απατούν, μπορεί κι όχι. Σίγουρα, όμως, έτσι τα βλέπεις εσύ. Δηλώνεις μόνος, έτσι νιώθεις ή έτσι είσαι. Και, εκ των πραγμάτων, παρατηρείς ακόμη εντονότερα τη μοναξιά που κυριαρχεί γύρω σου, κάτι που δε θα ‘κανες αν ήσουν μες στα μέλια με τον σύντροφό σου.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είσαι εντελώς μόνος. Σε έναν κόσμο που δε φτιάχτηκε για μπακούρια, πώς θα μπορούσες άλλωστε; Πάντα κάτι παίζει. Ακόμη κι αν αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο στη φαντασία σου. Αν έχεις χωρίσει πρόσφατα, δεν έχουν τελειώσει όλα ακόμη. Το καρδιοχτύπι, οι σκέψεις, η φαντασίωση ότι είστε ακόμη μαζί, σε ένα κρεβάτι, σε μια απόμερη παραλία, όπως τότε, ή σε ένα μπαρ να διασκεδάζετε μαζί. Μπορεί, ακόμη, να μην έχει κοπεί παντελώς κάθε επικοινωνία. Ψάχνεις ακόμη τι ανέβασε στο facebook, μιας και κρατήσατε τη διαδικτυακή επαφή σας κι ανάλογα με το φινάλε ίσως να τηλεφωνείς ακόμη για να μάθεις νέα και να ξενυχτάς αναλογιζόμενος τι πήγε στραβά.

Ή μήπως ανήκεις στην άλλη κατηγορία; Είχες πρόσφατα ένα φλερτ, παραλίγο να εξελισσόταν σε κάτι παραπάνω, αλλά κάτι χάλασε στην πορεία. Ακόμη, φυσικά, το σκέφτεσαι, και ξοδεύεις χρόνο και σκέψη για το πώς θα καταφέρεις να γυρίσεις το παιχνίδι. Άρα, και σε αυτή την περίπτωση, ποιο το νόημα να προσπαθήσεις να βρεις κάτι άλλο, τη στιγμή που δεν έχεις ξεκαθαρίσει το τι υπάρχει ήδη και τι όχι στη ζωή και στο μυαλό σου;

Το πιο σύνηθες της εποχής μας, όμως, είναι οι friends with benefits κι οι fuck buddies. Η πρώτη κατηγορία αφορά δύο πολύ καλούς φίλους, που μοιράζονται σχεδόν τα πάντα μεταξύ τους, κι ενίοτε και το κρεβάτι τους. Λόγω της εξαιρετικά ανεπτυγμένης οικειότητας που έχουν μεταξύ τους, είναι η εύκολη κι ασφαλής λύση όταν η μοναξιά (ή πιο ειλικρινά η καύλα) βαράει κόκκινο. Η δεύτερη κατηγορία αφορά δύο ανθρώπους που συναντιούνται αποκλειστικά και μόνο για σεξουαλική συνεύρεση, εφόσον είναι κι οι δύο διαθέσιμοι να το κάνουν στην ίδια περίοδο. Καμία περαιτέρω επικοινωνία, παρά μόνο αυτές οι γεμάτες πάθος συναντήσεις, ανάμεσα σε δύο σώματα που στο κρεβάτι έχουν ακριβώς τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας.

Έλα, πες, σε ποια κατηγορία ανήκεις, αν δεν ανήκεις στις παραπάνω; Ασφαλώς κι υπάρχουν κάποιες φάσεις που δεν παίζει τίποτα απολύτως στα γκομενικά σου –η απόλυτη ξηρασία­­­– μα είναι κάπως σπάνιες. Κι αυτό γιατί τις περισσότερες φορές κάτι τέτοιο είναι ξεκάθαρη και συνειδητή προσωπική επιλογή σου. Σ’ αυτήν την περίπτωση δε νιώθεις μόνος. Είσαι μόνος, αλλά δε νιώθεις μόνος∙ εδώ είναι η ουσιαστική διαφορά. Είσαι με τον εαυτό σου, κάνοντας ουσιαστική δουλειά με αυτόν, για να βγεις δυνατότερος και σοφότερος.

Πολλοί γκρινιάζουν για τη μοναξιά τους. Ότι δεν έχουν κάτι ενδιαφέρον στη ζωή τους, ότι δεν πάνε τα πράγματα όπως τα θέλουν. Αν το σκεφτείς καλύτερα όμως, όλα είναι θέμα επιλογών. Για να υπάρχει κάτι ουσιαστικό, κι όχι απλά στο μυαλό σου, πρέπει να δράσεις. Κι αν οι πράξεις σου δεν έχουν αντίκρισμα, τότε δράσε αλλιώς. Ξεκαθάρισε, ξεσκαρτάρισε, ανανεώσου κι αποφάσισε να κερδίσεις αυτό που πραγματικά σου αξίζει.

 

Συντάκτης: Μαρία Χαρδαλιά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη