Στην καθημερινότητά μας συμβαίνουν πολλά πράγματα που άλλοτε μας κάνουν να στεναχωριόμαστε και να προβληματιζόμαστε, μας κρατούν σκεπτικούς κι απαισιόδοξους για το μέλλον κι άλλοτε μας υπενθυμίζουν πως η ζωή είναι πραγματικά όμορφη και πως πρέπει να αξιοποιούμε τις στιγμές που περνάνε όσο καλύτερα γίνεται, γιατί εκείνες μένουν στο τέλος. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνες οι στιγμές, οι ιδιαίτερες θα έλεγα, που ζώντας τις το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι :«Πώς γίνεται να συμβαίνει αυτό;» ή «Γιατί σε μένα;». Στιγμές που λίγο ή πολύ όλοι μας έχουμε βιώσει και που λαμβάνουν χώρο στον εργασιακό μας τομέα. Γραφείο, κατάστημα, επάγγελμα του δρόμου, τέχνη, λειτούργημα κι οποιαδήποτε άλλη ασχολία κι αν έχετε επιλέξει, εδώ υπάρχει μια αναφορά σε όλους· ευτράπελα, αμήχανες κι άβολες καταστάσεις που μπορεί να συναντήσουμε σε μια απλή ημέρα μας στη δουλειά.

 

1. Δε σε θέλει η τύχη σου

Το πιο συνηθισμένο φαινόμενο που μπορεί να συμβεί παντού και χωρίς καμιά προειδοποίηση. Τι κι αν έχεις ξεκινήσει ορεξάτος για μια επικοδομητική ημέρα, κάποιες φορές ο έλεγχος των πραγμάτων δεν είναι στο χέρι μας. Ρεύμα: βασική ανακάλυψη και πολύ σημαντικός παράγοντας για δεκάδες επαγγέλματα που παγώνουν με την έλλειψή του. Υπάλληλοι γραφείων και άνθρωποι που δουλεύουν από το σπίτι με έναν υπολογιστή κοιτούν για ώρες μια σβηστή οθόνη, αισθητικοί και κομμωτές ψυχαγωγούν την πελατεία τους, ελπίζοντας σε ένα θαύμα. Οδηγοί όλων των κατηγοριών που μπορεί να αναβάλλουν το δρομολόγιό τους, καθώς το βασικό τους μέσο έμεινε στα μισά της διαδρομής και μένουν να περνούν την μέρα τους περιμένοντας την οδική βοήθεια.

 

2. Οn the road

Υπάρχουμε κι εμείς που δεν έχουμε στάνταρ ωράριο ή συγκεκριμένο τόπο εργασίας, παρά ένα αυτοκίνητο και την καλή μας διάθεση. Θέλοντας και μη λοιπόν, έχει γίνει άτι σαν δεύτερο σπίτι μας. Θα μας δεις όχι μόνο να οδηγούμε, αλλά να τρώμε ταυτόχρονα, να σταματάμε για να μιλήσουμε στο κινητό ή να στείλουμε ένα mail, να κρατήσουμε σημειώσεις, να διαχειριστούμε την κίνηση, τα νεύρα τα δικά μας- αλλά και των υπολοίπων. Κι αν κάποιος μίλησε ποτέ για δουλειά υπό πίεση, ας το ξανασκεφτεί.

 

3. Τι τραβάνε κι αυτοί οι ντελιβεράδες

Ναι, το γνωστό και μη εξαιρετέο delivery και οι κρυφές του χάρες. Μια απλή διανομή μπορεί να σου προσφέρει γνωριμίες που ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα δεν είχες φανταστεί. Κριτήριο επιλογής για πολλούς κι αποφυγής βέβαια για άλλους. Ποιος είπε ότι όλες οι περιπτώσεις είναι καλοδεχούμενες;

 

4. Όταν ο πελάτης έχει όρεξη για (πάρα πολλή) κουβέντα 

Όσοι εργάζονται στην εξυπηρέτηση πελατών θα θυμηθούν γνώριμες καταστάσεις. Τι κι αν σας χωρίζουν 2 μέτρα απόστασης ή μια τηλεφωνική γραμμή, ο πελάτης πάντα θα βρει τον τρόπο να σου ανοίξει την ψυχή του και να σε φέρει σε πολύ άβολη θέση ταυτοχρόνως. Τι κι αν εσύ παλεύεις στο μυαλό σου στόχους και νούμερα, οι συναρπαστικές ιστορίες των πελατών είναι εκείνες που θα θυμάσαι στο τέλος της ημέρας.

 

5. Φωτεινοί παντογνώστες

Οφείλεις να γνωρίζεις την απάντηση σε κάθε πιθανή ερώτηση που θα σου τεθεί από πελάτες και ανθρώπους που θα βρεθούν στο δρόμο σου. Ειδικά αν βρίσκεσαι σε κατάστημα, περίπτερο ή καφετέρια σε κεντρικό σημείο, ετοιμάσου για βομβαρδισμό ερωτήσεων, αλλά και για την ανάλογη περιφρόνηση όταν κουνήσεις αινιγματικά το κεφάλι.

 

6. Προσοχή στο μπουτόν

Μένουμε λίγο σε αυτά τα επαγγέλματα που συνιστούν οι χώροι να διαθέτουν κουμπί ασφαλείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πολύ σημαντική ανακάλυψη και πολύ πρακτική, αν δεν το πατήσεις κατά λάθος και διακόψεις την κανονική πορεία των οχημάτων που ειδοποιούνται, τα οποία παρεπιπτόντως θα καταφτάσουν σε δυο λεπτά και περιμένοντας να βρει χαμό αλλά θα βρει εσένα να τους κοιτάς καταντροπιασμένος.

 

7. Αυτό το δίκιο γιατί το έχει πάντα ο πελάτης;

Όλοι τους έχουμε συναντήσει κι όλοι με κάποιον τρόπο έχουμε μάθει ότι πάντα θα υπάρχουν. Το θέμα είναι ότι κάθε επαγγελματίας θεωρεί πως ο τομέας του προσελκύει τους περισσότερους, όμως αν κάνουμε μια βόλτα και στα ιατρικά επαγγέλματα θα δούμε ότι είμαστε βαθιά νυχτωμένοι. Απαιτήσεις και σκληρές συμπεριφορές απέναντι σε ανθρώπους που σου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Κι αν υπό άλλες συνθήκες δεν μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα απέναντί τους, πόσο μάλλον εδώ.

 

8. Μία και δύο και τρεις δουλειές

Υπάρχουν κι εκείνοι που για πολλούς και διάφορους λόγους -και χαρά στο κουράγιο τους -κάνουν δυο και τρεις δουλειές. Η κούραση λοιπόν κάποιες φορές δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και ψυχική και τότε είναι που μπορούν να συμβούν πολλά κι απίστευτα γεγονότα. Όπως για παράδειγμα να μπερδέψεις τις δουλειές κι ενώ βρίσκεσαι σε πολυτελές κατάστημα, να σηκώσεις το τηλέφωνο περιμένοντας να πάρεις παραγγελία για το ψητοπωλείο όπου εργάζεσαι. Και στην άλλη γραμμή να βρίσκεται ο εργοδότης σου, του καταστήματος.

 

9. Λατρεμένοι μου συνάδελφοι

Άνθρωποι που αν γινόταν δε θα ήθελες να τους βλέπεις ούτε στα πέντε μέτρα και τώρα πρέπει όχι μόνο να συνυπάρξετε στον ίδιο χώρο, αλλά να συνεργαστείτε κιόλας. Τότε βγαίνει ο άλλος μας εαυτός και λειτουργούμε σαν να ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου όχι μόνο ανεχόμαστε ο ένας τον άλλον, αλλά μας κυριεύει και η ομόνοια. Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου.

 

10. Η αγάπη άργησε μια μέρα

Εκείνος ο ερωτοχτυπημένος συνάδελφος που δε σε αφήνει σε χλωρό κλαρί και κάθε μέρα θα σου πει και μια καινούρια ατάκα ή θα βρει έναν ακόμα πιο μυστήριο και ιδιαίτερο, κωμικοτραγικό τρόπο για να σε προσεγγίσει. Κάθε φορά θεωρείς πως έχει φτάσει στην αποκορύφωση των πιο τρελών του ιδεών, αλλά εκείνος κάθε φορά σε εκπλήσσει -και όχι ευχάριστα.

 

 

Συντάκτης: Χαρά Τζιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου