Τελευταία στο Netflix έχει κάνει θραύση μια κωμική σειρά ισπανικής παραγωγής το «Alpha males» ή αλλιώς κυρίαρχα αρσενικά, που θίγει το θέμα της τοξικής αρρενωπότητας με ένα χιουμοριστικό στυλ περνώντας έτσι μηνύματα για το τι θεωρείται σ3ξισμός, τι ανδρισμός και γενικότερα τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Πρόκειται για μια χαλαρή και ανάλαφρη σειρά που σε διασκεδάζει αλλά παράλληλα σε βάζει στο τριπάκι να σκεφτείς και τη δικιά σου συμπεριφορά στην καθημερινότητα και κατά πόσο οι πράξεις μας αποτελούν κατάλοιπα και πεποιθήσεις άλλων εποχών.

Στη σειρά λοιπόν βλέπουμε μια παρέα τεσσάρων ανδρών με διαφορετικούς χαρακτήρες όπου ο καθένας από αυτούς παλεύει να διατηρήσει τη σχέση του. Γίνεται μία αποδόμηση έτσι του εαυτού τους για να βρουν τη λύση και να απαλλαχθούν από αντιλήψεις που μέχρι τώρα θεωρούσαν δεδομένες. Πιο συγκεκριμένα ο ένας ενώ απατά τη σύντροφό του, όταν εκείνη του προτείνει ανοιχτή σχέση, αυτός τα χάνει και αποσυντονίζεται καθώς είχε δεδομένο ότι η σχέση τους θα προχωρήσει σε γάμο. Προσπαθώντας να πάει με τα νερά της προκειμένου να μην τη χάσει δέχεται να συνεχίσει τη σχέση με τους δικούς της όρους χωρίς όμως να μπορεί να λειτουργήσει όπως θα ήθελε. Ο άλλος, καταξιωμένος οικονομικός σύμβουλος, καταλήγει χωρίς δουλειά και νιώθει να θίγεται ο ανδρισμός του όταν αναγκάζεται να τον συντηρεί η κοπέλα του η οποία γίνεται γνωστή influencer και του προτείνει να τη βοηθήσει. Ο τρίτος χωρισμένος με μια κόρη στην εφηβεία ανεξάρτητη και απελευθερωμένη που τον παρακινεί να γνωρίσει άλλες γυναίκες μέσω εφαρμογής με σκοπό να ξεπεράσει τη σχέση με τη μητέρα της, την οποία αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει ευθέως. Ο τελευταίος ένας οικογενειάρχης που έχει βαλτώσει ο γάμος του, προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα της σχέσης με τη γυναίκα του βρίσκοντας νέους τρόπους, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τα θέματα σ3ξουαλικής διαπαιδαγώγησης του εφήβου γιου τους και τα βρίσκουν σκούρα.

Οι τέσσερις τους αποφασίζουν να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο για την τοξική αρρενωπότητα το οποίο τους κάνει να αναθεωρήσουν πολλά από τα μέχρι τώρα δεδομένα τους, όπως να κάνουν παρέα με γκέι άτομα ή να αποδέχονται τη σ3ξουαλική αναζήτηση των συντρόφων τους και τα συμπλέγματα κατωτερότητας απέναντι στο γυναικείο φύλο. Όλα αυτά εξελίσσονται με έναν διασκεδαστικό τρόπο χωρίς να φαίνεται κάτι επιτηδευμένο και σε καλεί να γίνεις και εσύ μέλος της παρέας, βρίσκοντας ενδεχομένως ομοιότητες με τη δική σου ζωή μέσα από αυτά τα παραδείγματα.

Ας πούμε όμως και λίγα λόγια για την τοξική αρρενωπότητα, η οποία επί της ουσίας περιγράφει παραδοσιακά πρότυπα συμπεριφοράς μεταξύ ανδρών με στερεοτυπικές αντιλήψεις όπως είναι ο μισ0γυνισμός, η ομ0φοβία, η γενικότερη τάση για κυριαρχία και οι βiαιες συμπεριφορές που μπορούν να επιφέρουν σοβαρές κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις τόσο για τους ίδιους όσο και για τον περίγυρο τους. Επίσης, η καταστολή και η απόκρυψη των συναισθημάτων ενός άνδρα μπορεί να τον οδηγήσει σε κατάθλιψη και απομόνωση γιατί η κοινωνία τον έχει μάθει ότι οι άνδρες πρέπει να είναι σκληροί και να μη φαίνονται ευάλωτοι. Όλο αυτό φυσικά αποτελεί ένα βαρίδι μέσα τους που κάποια στιγμή πρέπει να απελευθερωθεί για να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματα τους και να μην κρύβονται πίσω από νόρμες του παρελθόντος που θέλουν τους άνδρες να «μην κλαίνε», να είναι «οι κολόνες του σπιτιού» και να επιδεικνύουν τη σωματική τους υπεροχή με κάθε τρόπο.

Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις παλιές και απαγκιστρωμένες πεποιθήσεις μας, θα πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε τον ανδρισμό με λάθος σημασία και να ξεχωρίζουμε συμπεριφορές σε ανδρικές και θηλυκές. Είναι αναγκαίο να μη μεγαλώνουμε τα αγόρια με τη νοοτροπία ότι πρέπει να είναι σκληροί και δυναμικοί όλη την ώρα συγκρίνοντας τα με τα κορίτσια. Το νόημα είναι να μην υπάρχει διάκριση για να μπορέσει αργότερα να υπάρξει ισότητα με την ορθή σημασία.

 

Πηγή εικόνας: MM news

Συντάκτης: Ειρήνη Φιλανδριανού
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη