Έρχεται η στιγμή που έχεις πάρει αυτήν την –δύσκολη για εμένα– απόφαση να αφήσεις προσωρινά τη ζωή σου στην Ελλάδα και να προσπαθήσεις για ένα καλύτερο μέλλον, σπουδάζοντας στο εξωτερικό. Με τη βαλίτσα στο χέρι λοιπόν και το άγχος να χτυπάει στο κόκκινο επιβιβάζεσαι στο αεροπλάνο για τη δική σου νέα δοκιμασία.

Θα γνωρίσεις νέα κουλτούρα, αλλά κι ανθρώπους με διαφορετική νοοτροπία. Μπορεί να χρειαστεί να μοιραστείς ένα ολόκληρο σπίτι ή έστω μια κουζίνα με άγνωστους. Με κάποιους θα ταιριάξεις, θα γίνετε φίλοι και θα μοιραστείς την καινούργια σου καθημερινότητα. Με κάποιους άλλους θα απορήσεις με τον τρόπο που αντιδρούν σε διάφορες καταστάσεις και το πόσο περίεργοι μπορεί να είναι. Θα πρέπει να μάθεις, όμως, να σέβεσαι όλες τις απόψεις και να γίνεις πιο ανοιχτόμυαλος, μην ξεχνάς ότι στη δική τους χώρα ίσως εσύ να φαινόσουν περίεργος γι’ αυτούς.

Σίγουρα είναι μια μοναδική εμπειρία που πολλοί θα ζήλευαν. Όσοι τη ζουν ή την έχουν ζήσει στο παρελθόν ξέρουν ότι δεν είναι όλα τόσο τέλεια όσο νομίζουν αυτοί που συχνά σου λένε «πόσο τυχερός είσαι» ή «αν ήμουν στη θέση σου δε θα γυρνούσα ποτέ». Το να πας σε μια ξένη χώρα για διακοπές, ναι, σίγουρα είναι ωραίο, ξεχνιέσαι, μαγεύεσαι απ’ τα αξιοθέατα και βρίσκεσαι σε ένα γενικότερο πολύ καλό mood. Όταν, όμως, μετακομίζεις σε αυτή τη χώρα μόνιμα, παίρνεις κάποια απ’ τα προβλήματα μαζί σου και σίγουρα δημιουργούνται κι άλλα λόγω της απόστασης. Δεν είναι όλα ρόδινα. Είναι ζωή. Είναι ρουτίνα.

Υπάρχουν ανησυχίες και φόβος. «Θα τα καταφέρω; Εγώ που μέχρι χθες είχα τη μαμά να μου καθαρίζει το δωμάτιο, θα τα καταφέρω να επιβιώσω μόνος; Θα αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις του πανεπιστημίου, ώστε να κάνω περήφανους τους γονείς μου;». Απ’ τη μία θέλεις να ανακαλύψεις καθετί νέο, απ’ την άλλη σκέφτεσαι το λόγο για τον οποίο ήρθες και πρέπει να επικεντρωθείς σε αυτόν.

Δε σε ελέγχουν πλέον, δε σου λέει κανείς τι να κάνεις, είσαι εσύ υπεύθυνος του εαυτού σου και πρέπει να σκέφτεσαι και να πράττεις με ωριμότητα. Πρέπει να ξεχάσεις τελείως το ελληνικό σύστημα που είχες συνηθίσει και να προσαρμοστείς στη νέα πολιτική και σε όλα τα νέα δεδομένα. Να εξαντλήσεις στο έπακρον όποια βοήθεια σου δοθεί. Σίγουρα, θα χρειαστεί να κάνεις και πολλές θυσίες. Θα ξοδέψεις ατελείωτες ώρες στη βιβλιοθήκη ενώ οι φίλοι σου στην Ελλάδα θα πίνουν τις καφεδάρες τους παίζοντας Tichu. Μην αφήσεις τίποτα να σε κρατήσει πίσω. Παίξε έξυπνα και θα ανταμειφτείς στο μέλλον.

Θα έρθει κι εκείνη η στιγμή που θα σου λείπουν οι δικοί σου. Τότε αυτό που πρέπει να κάνεις, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, είναι να βγεις έξω, διασκέδασε και πού ξέρεις, όλο και κάποιο πατριώτη θα γνωρίσεις για να νιώσεις αυτή την οικειότητα που λησμονείς.

Θυμήσου, δεν είσαι ο μόνος που πήρε αυτό το ρίσκο να σπουδάσει κάπου έξω. Θα αναπολήσετε μαζί τους συγγενείς, τους φίλους, τα μεσογειακά φαγητά που πεθυμήσατε και θα δεθείτε με τον καιρό όλο και περισσότερο δημιουργώντας μια παρέα. Θα περνάτε μαζί την καθημερινότητά σας, θα εξερευνήσετε καινούργια μπαράκια, θα μαζεύεστε σε σπίτια ή εστίες βάζοντας ελληνικά τραγούδια στη διαπασών για να δημιουργήσετε ένα πιο ελληνικό κλίμα.

Στο τέλος αυτής της προσπάθειας δε θα είναι μόνο οι γονείς σου περήφανοι, αλλά κι εσύ για εσένα που κατάφερες να επιτεύξεις ένα στόχο σου. Καλές κι οι παρέες κι οι έξοδοι, αλλά έρχεται η στιγμή που πρέπει να σκεφτείς το μέλλον σου. Μία μεγάλη πρόκληση που θα σε ανταμείψει σε λίγα χρόνια αν τη διαχειριστείς σωστά.

Συντάκτης: Βαλέρια Μπόκια
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη