Μεγαλώνουμε και στη μνήμη μας έχουν αποτυπωθεί φράσεις μεγαλύτερων ατόμων -κυρίως γονέων ή και συγγενών- οι οποίοι συχνά πυκνά για διάφορα θέματα επικαλούνται το: «Εγώ στην εποχή μου..!». Σε κάθε γενιά όμως τα δεδομένα αλλάζουν κι αυτό ισχύει και για τον τρόπο συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Η σύγκριση δεν είναι πάντα κάτι ευχάριστο και πολλές φορές μάλιστα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού δεν οδηγεί σε βελτίωση. Φυσικά και είναι απαραίτητο να μπορείς να αντιπαραβάλεις κάποια πράγματα ώστε να πετύχεις την ισορροπία, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις όταν πρόκειται για άτομα που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, οι συζητήσεις που έχουν στόχο να συγκρίνουν γεγονότα και συμπεριφορές συνήθως καταλήγουν με ένα ξερό «δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω». Ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς των μεγαλύτερων σίγουρα φέρει κοινά στοιχεία με τις επόμενες γενιές, καθώς αποτέλεσε την απαρχή τους και ήταν αυτός που συνέβαλε στη μεταφορά συγκεκριμένων στοιχείων και πεποιθήσεων. Δεν μπορούμε όμως παρά να παραδεχτούμε πως στο πέρας των χρόνων κάποια χαρακτηριστικά αφομοιώθηκαν και τροποποιήθηκαν με βάση τις ανάγκες της εποχής.

Η επικοινωνία είναι εξ ορισμού κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, πόσο μάλλον όταν μπλέκονται άτομα διαφορετικών ηλικιών που προσπαθούν να βρουν κοινό κώδικα και να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα μεταξύ τους. Η διαφορά ηλικίας σίγουρα δεν είναι καθοριστική και ενδεικτική του τρόπου σκέψης, όμως θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως η επικοινωνία ανάμεσα σε συνομήλικους μοιάζει συχνά πιο εύκολη, λόγω κοινών ενδιαφερόντων, εμπειριών και απόψεων.

Όλα όσα βιώνει κανείς δεν είναι απαραίτητο να ταιριάζουν με εκείνα που έζησε κάποιος μεγαλύτερος. Η χημεία που έχουν μεταξύ τους οι συνομιλητές, καθώς και το είδος της σχέσης τους, παίζει καθοριστικό ρόλο στο βαθμό κατανόησης. Πολλές φορές η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε άτομα με διαφορά ηλικίας μπορεί να είναι αποδοτική και να αποτελέσει τροφή για σκέψη, να βοηθήσει να κατανοήσουν πράγματα που ίσως να μην ήξεραν, να σκεφτούν και κάτι διαφορετικό, να έρθουν σε επαφή με μια άλλη θέση που μπορεί να τροποποιήσει τη δική τους άποψη.

Ακόμα και στον τομέα των σχέσεων, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να έχουν διαμορφώσει άποψη με βάση τα δεδομένα της δικής τους εποχής, με αποτέλεσμα οι συμβουλές που απευθύνουν προς εμάς να μην αποδίδουν ιδιαίτερα στη δική μας περίπτωση και τη δική μας γενιά. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως η πείρα δε βοηθάει να έχουν μια πιο αντικειμενική, σφαιρική άποψη, κατάλληλα διαμορφωμένη, ώστε να μπορούν να πουν δυο κουβέντες παραπάνω και να μας προσφέρουν τη γνώμη τους όταν τη ζητήσουμε και την έχουμε ανάγκη. Κοινώς χρειάζονται και κάποιες συμβουλές από τους μεγαλύτερους, αλλά όσο πιο κοντά στη δική μας προσέγγιση, στα δεδομένα της δικής μας εποχής και στις ανάγκες των εμπλεκόμενων προσώπων. Εξάλλου οι συμβουλές περί σχέσεων δίνονται εξατομικευμένα, ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν λύσεις που να αποτελούν πανάκεια.

Συντάκτης: Ελένη Μασσαρά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.