Article of the day: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS με μύθους και ανακρίβειες σχετικά με τον ιό. Δες τις εδώ.

pillow78111

Αν ρωτήσεις τι σημαίνει έρωτας ίσως κάποιοι να μην μπορέσουν να σου απαντήσουν από το πρώτο κιόλας λεπτό. Το έχουν κάπως αόριστα στο μυαλό τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία σύγχυση. Πώς γίνεται ένα τόσο όμορφο συναίσθημα που σε συνεπαίρνει να μπορεί να φτάσει σε σημείο να μη σου κάνει καλό; Φυσικά και γίνεται, αφού και στον έρωτα υπάρχει υπερβολή και ακατάλληλα πρόσωπα. Το να είσαι ερωτευμένος με την έννοια του έρωτα, ενώ φαντάζεσαι ρομαντικά ειδύλλια με πρόσωπα που αποδεικνύονται εφήμερα είναι μία κατάσταση που αρκετοί έχουν βρεθεί και έχουν ταλαιπωρηθεί μέχρι να ξεμπλέξουν. Υπάρχουν love stories που καλύτερα να είχες αποφύγει κι αυτό γιατί δεν ξεδιπλώνουν το μεγαλείο του έρωτα και καταλήγεις να ψάχνεις τρόπο να ξεφύγεις. Μπορείς όμως να θέσεις κάποια ερωτήματα που είναι κόκκινες σημαιούλες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αν αναρωτηθείς από νωρίς και δώσεις τις κατάλληλες απαντήσεις, μπορεί να το προλάβεις πριν σε παρασύρει το συναίσθημα.

 

1. Πόσο σίγουρος είσαι ότι είσαι έτοιμος για έναν νέο έρωτα;

Πολλές φορές ο ενθουσιασμός για κάτι καινούριο μας κάνει να προτρέχουμε. Μπορεί να μην ψάχνουμε ταίρι σε αυτή τη φάση και να μη θέλουμε να δεθούμε συναισθηματικά, αλλά απ’ τη στιγμή που προκύπτει τυχαία και αυθόρμητα, δε θέλουμε και να το απορρίψουμε χωρίς να του δώσουμε μια ευκαιρία. Αν όμως στο μυαλό μας το έχουμε ήδη απορρίψει και δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε άλλο πρόσωπο στη ζωή μας, υποσυνείδητα κρατάμε αποστάσεις και το love story δε θα ‘χει θετική έκβαση.

 

2. Το πρόσωπο που γνώρισες πληροί τις προδιαγραφές σου;

Μπορεί η εξωτερική εμφάνιση να παίζει κάποιο ρόλο για το πρώτο σκίρτημα, το αν θα κρατήσει όμως το μεταξύ σας είναι θέμα χημείας. Αν εσύ είσαι του βουνού και ο άλλος της θάλασσας, θα μπορέσετε να τα βρείτε κάπου στη μέση; Υπάρχουν στοιχεία που παρατηρείς εξαρχής και ξέρεις πως δεν ταιριάζουν με τη δική σου ιδιοσυγκρασία και ελαττώματα του προσώπου απέναντί σου, με τα οποία γνωρίζεις πως δεν είσαι διατεθειμένος να συμβιβαστείς. Αφού, λοιπόν, στα βασικά έστω κουτάκια της λίστας σου δεν μπορείς να βάλεις check, γιατί προχωράς κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα λήξει άδοξα;

 

3. Μήπως ο συγκεκριμένος έρωτας σε κάνει να χαλιέσαι;

Αν ο άλλος σε θέλει -και μάλιστα πολύ-, θα κινήσει γη κι ουρανό για να σ’ έχει. Αν το πρόσωπο που έχεις απέναντί σου σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα με τη συμπεριφορά του, αν φέρνει περισσότερα δάκρυα και νεύρα παρά χαμόγελα, μήπως τελικά δεν είναι για σένα; Ο πόνος είναι ένα έντονο συναίσθημα που σε κάνει να νιώθεις ζωντανός, ποιος είπε όμως πως είναι κανόνας ότι οι μεγάλοι έρωτες πονάνε;

 

4. Θαυμάζεις ή ζηλεύεις το συγκεκριμένο πρόσωπο;

Πολλές φορές ακούμε άτομα να δηλώνουν πόσο θαυμάζουν τον σύντροφό τους και φυσικά αυτό θα λέγαμε πως είναι το ιδανικό! Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει θαυμασμός αλλά ένας μικρός ανταγωνισμός που μερικές φορές γίνεται έντονος και οδηγεί σε καβγάδες, γιατί πολύ απλά δεν αποδέχεται ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου; Η ζήλια δεν έχει θετικό αντίκτυπο στη σχέση, αφού συχνά δημιουργούνται παρεξηγήσεις, ενώ οι ανασφάλειες που κουβαλάς εμφανίζονται και στις επόμενες σχέσεις χωρίς να το καταλαβαίνεις.

 

5. Χάνεις την αίσθηση του χώρου και του χρόνου όταν είστε μαζί; 

Για να καταλάβεις αν κάτι είναι έντονο πρέπει να παρατηρήσεις αν υπάρχει αγωνία και άγχος όταν αντικρύζεις κάποιον, αν νιώθεις ένα σφίξιμο στο στήθος και μια αναστάτωση στο στομάχι. Όταν πραγματικά θες το άτομο που έχεις απέναντί σου νιώθεις πως οι στιγμές που περνάτε μαζί δε θες να σταματήσουν. Η λαχτάρα να δεις το συγκεκριμένο πρόσωπο, δείχνει και την επιθυμία σου να το έχεις στη ζωή σου.

 

6. Ο έρωτάς σου συμπεριλαμβάνεται στη ζωή που φαντάζεσαι σε πέντε χρόνια;

Μπορεί να είναι ακόμα αρχή και να προτρέχεις αν μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς το μέλλον σου με έναν άνθρωπο που μόλις γνώρισες. Ακόμα κι αν δεν το σκεφτείς υπό το πρίσμα της δέσμευσης, σκέψου αν φαντάζεσαι το συναίσθημα να κρατήσει για καιρό και αν χαλιέσαι στην ιδέα να λήξει αυτό που έχετε. Επίσης, θα ήθελες αυτό που έχετε να φουντώσει ή πιστεύεις πως πρόκειται για ενθουσιασμό που στην πορεία του χρόνου θ’ αρχίσει να καταλαγιάζει; Αν στο μυαλό σου κάνεις σχέδια για το μαζί είναι σημάδι πως το μεταξύ σας πιθανόν να έχει θετική έκβαση.

 

Ένας έρωτας δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ανώφελος, αφού σε κάθε περίπτωση έχεις κάτι να κερδίσεις. Πρέπει όμως στην αρχή να θέσεις κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου για να δεις αν η ιστορία θα σου βγει σε καλό. Μπορεί να νιώσεις κάτι έντονο και να αφεθείς στο πάθος να σε παρασύρει, μπορεί να μπεις σε μια ιστορία επειδή έχεις ανάγκη από παρέα, αλλά όταν μπλέξεις σ’ ένα love story συνειδητά έχει περισσότερες πιθανότητες να αποδειχθεί αυτό που ονειρευόσουν.

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.