Οι φίλοι είναι τα άτομα εκείνα που επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας στη ζωή, σε ό,τι όμορφο ή άσχημο μας συμβεί. Είναι οι άνθρωποι στους οποίους θα στραφούμε όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα κι αυτοί που θα χαρούν με τις χαρές μας.

Αντίστοιχη συμπεριφορά έχουμε κι εμείς απέναντί τους. Όταν τους τύχει κάποια αναποδιά είμαστε εκεί για να βρούμε μαζί τη λύση κι όποτε γίνει κάτι που τους χαροποιεί, η χαρά πολλαπλασιάζεται, αφού και τότε είμαστε πλάι τους για να μοιραστούμε την ευτυχία τους.

Κι απ’ όλους τους φίλους οι πιο στενοί είναι οι κολλητοί, που τα μοιράζονται όλα κι εκμυστηρεύονται ο ένας στον άλλο τα πιο βαθιά τους μυστικά. Δεν περνάει μέρα που να μην ανταλλάξουν έστω ένα μήνυμα. Αλλά ακόμη κι αν χαθούν για λίγες μέρες, μόλις μιλήσουν νιώθουν το ίδιο κοντά, σαν να μην πέρασε ούτε μία στιγμή.

Τίποτε δεν είναι ικανό να χωρίσει δυο τέτοιους φίλους. Κι αν καμιά φορά μαλώνουν, σύντομα τα ξαναβρίσκουν. Γιατί οι καβγάδες με τους κοντινούς μας ανθρώπους είναι αναγκαίο κακό, για να εκτονώνεται ό,τι τους έχουμε μαζεμένο, όμως δεν μπορούν να ταράξουν τα θεμέλια των δυνατών σχέσεων.

Κι η σχέση δυο κολλητών φίλων είναι από τις πιο δυνατές. Έχει χτιστεί σε σταθερή βάση κι ένα βλέμμα είναι αρκετό για να καταλάβει ο ένας τι αισθάνεται ο άλλος, χωρίς να ειπωθεί το παραμικρό.

Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που οι καρδιές τους αρχίσουν να χτυπούν γρηγορότερα όποτε αντικρίζουν το ίδιο άτομο; Είναι η ερωτική αντιζηλία αρκετή για να διαλύσει μια σχέση ζωής;

Τα δύσκολα αρχίζουν με το πρώτο καρδιοχτύπι. Όταν ο ένας φίλος φανερώσει τον έρωτά του στον άλλο, ο άλλος μπαίνει σε περίεργη θέση κι έρχεται αντιμέτωπος με το δίλημμα να μιλήσει για τα δικά του αισθήματα ή να τα θάψει.

Απ’ την άλλη ίσως δε χρειαστεί να μιλήσει κανείς απ’ τους δυο, αφού δε θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο ν’ αντιληφθούν και οι δύο τι συμβαίνει και μόνο που θα κοιταχτούν.

Ύστερα ξεκινά μια τυραννία που συμπεριλαμβάνει σύγχυση, αντικρουόμενα συναισθήματα και κατά πάσα πιθανότητα καχυποψία και απόσταση μεταξύ των ενδιαφερομένων. Διότι αγαπάς το φίλο σου και θέλεις να είναι ευτυχισμένος, όμως το ίδιο ισχύει και για τον εαυτό σου.

Δε θέλει κανείς να στεναχωρήσει, πόσο μάλλον να πληγώσει τον καλύτερό του φίλο, αλλά η καρδιά δεν μπορεί να υπακούσει στη λογική. Όποια απόφαση κι αν παρθεί και οι δυο θα υποφέρουν, έστω και για διαφορετικούς λόγους.

Η φιλία θα δοκιμαστεί όσο σε ελάχιστες περιπτώσεις και μάλλον η καλύτερη λύση είναι να συζητηθεί το θέμα ανοιχτά και να εξεταστούν οι εναλλακτικές.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να υποχωρήσουν και οι δύο και να θάψουν την καψούρα τους στα τρίσβαθα του είναι τους, ώστε να μη δοκιμάσουν τα όρια της σχέσης τους. Χωρίς ζαβολιές, θα ξεχάσουν τη διεκδίκηση, όσο κι αν αναστενάζουν με απελπισία όταν περνά από μπροστά τους το μήλον της Έριδος.

Μπορεί όμως να κάνει πίσω ο ένας, είτε επειδή δεν είναι και τόσο μεγάλος ο καημός του είτε επειδή θέλει να δώσει την ευκαιρία στο κολλητάρι του να κατακτήσει αυτό που θέλει. Η αυτοθυσία είναι σοβαρή υπόθεση και καλό είναι να τη σκεφτεί σοβαρά όποιος αποφασίσει ν’ αποσυρθεί, γιατί αν δεν είναι σίγουρος και μετά αλλάξει γνώμη, σκουραίνουν τα πράγματα.

Θέλει τρομερή δύναμη να χαμογελάς στο ερωτευμένο ζευγαράκι και να γίνεσαι μάρτυρας στα σαλιαρίσματά τους, όταν θα ήθελες στη θέση του άλλου να βρίσκεσαι εσύ.

Ίσως πάλι καταλήξουν να προχωρήσουν και να ρίξουν το μπαλάκι στο πρόσωπο που άθελά του έφερε το διχασμό κι όποιον διαλέξει. Έτσι κανείς δε θα αισθανθεί ριγμένος και προδομένος. Άλλωστε δεν είναι απαραίτητο να ενδιαφέρεται. Πιθανόν να νιώσει κάπως περίεργα με την περίπτωση και να μη θέλει να μπλέξει σε ιστορίες.

Εκτός κι αν είναι απ’ τα άτομα που τους αρέσουν τα μπλεξίματα και οι ίντριγκες και η κατάσταση δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά τότε το θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις.

Γενικότερα πρόκειται για μια από τις πιο μπερδεμένες αισθηματικές καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί κανείς και καμία λύση δεν οδηγεί στη σωτηρία. Κάθε δυάδα έχει τους κώδικες και το παρελθόν της και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.

Το μόνο σίγουρο είναι πως κινδυνεύει να χαλάσει μια φιλία, ειδικά αν κανείς δε σκεφτεί τη θέση του άλλου και βγουν στην επιφάνεια εγωισμός, πείσμα κι ανταγωνισμός. Τότε, ακόμη κι αν δε διαλυθεί η φιλία, σίγουρα κάτι θα χαλάσει.

Είναι αναμενόμενο να υπάρξουν προστριβές, αλλά το πώς θα το χειριστούν θα δείξει το μέγεθος του σεβασμού που νιώθουν για μια σχέση τόσο ιδιαίτερη, όσο αυτή των κολλητών φίλων. Αξίζει άραγε να χάσεις έναν φίλο για έναν έρωτα; Εξαρτάται από τον φίλο κι από τον έρωτα. Όπως κι αν έχει, ρισκάρεις κι όποια απόφαση κι αν πάρεις, κάτι θα χάσεις.

 

Συντάκτης: Μαρία Βαή
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου