Ο καιρός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές μας κι ειδικά στη διάθεσή μας. Είναι πολύ λογικό να νιώθεις όμορφα κι ευδιάθετα όταν έξω έχει λιακάδα. Επίσης, είναι λογικό να μην έχεις τόσο καλή διάθεση όταν έξω επικρατεί ένα μουντό και συννεφιασμένο τοπίο.

Η διάθεσή σου είναι πιο ευχάριστη κι έχεις περισσότερη ενέργεια όταν έξω λαμποκοπά ο ήλιος. Είσαι πιο δραστήριος κι έχεις όρεξη να δουλέψεις να βγεις με φίλους, αλλά και να πας κάποιο ταξίδι ή μία εκδρομή. Όταν όμως έξω βρέχει, δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις και πολλά πράγματα. Το πιο σημαντικό δεν έχεις διάθεση για να κάνεις πολλά πράγματα. Προτιμάς να περνάς χαλαρά την ημέρα σου. Είτε μέσα στο σπίτι με τον καφέ σου είτε κάτω απ’ τα σκεπάσματα, απολαμβάνοντας τον ύπνο σου. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο απ’ το να κοιμάσαι με τον ήχο της βροχής να σε νανουρίζει.

Βασικά, τις βροχερές μέρες προτιμάς να κάτσεις μέσα στο σπίτι σου. Να μη βγεις καθόλου έξω, απλά να αράξεις και να χαλαρώσεις. Βέβαια εκτός κι αν πρέπει να πας στη δουλειά. Ας πούμε, όμως, ότι δεν έχεις δουλειά ή κατάφερες να πάρεις ρεπό. Θα ήσουνα μέσα στο σπίτι αυτές τις μέρες και θα χουχούλιαζες στο κρεβάτι. Διότι αυτή είναι η αλήθεια, τις βροχερές μέρες το μόνο που θέλεις είναι να χουχουλιάζεις στο ζεστό σου κρεβάτι.

Όλοι ξέρουμε πως αυτές τις συννεφιασμένες μέρες μας πιάνουν οι μελαγχολίες μας και σκεφτόμαστε όλα εκείνα που έχουμε ζήσει. Είναι ο καιρός που βοηθάει κιόλας και σε κάνει να θέλεις να χαθείς στις αναμνήσεις σου και στις σκέψεις σου. Ο ήχος της βροχής που σε ηρεμεί και σε χαλαρώνει, σε κάνει να θέλεις να χαθείς στον εαυτό σου. Αυτές οι βροχερές μέρες είναι ό,τι καλύτερο.

Δε χρειάζεται να δώσεις σε κανέναν εξηγήσεις για το πόσο θα κάτσεις αγκαλιά με το πάπλωμά σου. Δε χρειάζεται να έχεις τύψεις που δε σηκώθηκες απ’ το κρεβάτι σου. Τι να κάνεις, αφού έξω βρέχει. Να αφήσεις τη ζέστη του κρεβατιού σου και να φύγεις; Να πας πού; Να αφήσεις τη μελωδία της βροχής που σε νανουρίζει; Και να κάνεις τι; Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό απ’ τον ήχο της βροχής που χτυπάει στο τζάμι σου ενώ εσύ να κοιμάσαι στο ζεστό κρεβάτι σου.

Κανένας δεν μπορεί να σου χαλάσει αυτή την απόλαυση, διότι για απόλαυση πρόκειται. Όσο κι αν οι φίλοι σου σε παρακαλάνε για να βγείτε, εσύ τους αρνείσαι κι έχεις τον καιρό καταπληκτική δικαιολογία για να μη βγεις. Με τέτοια βροχή, άλλωστε, πού να τρέχεις, κάτσε σπίτι, μωρέ. Προτιμάς τη θαλπωρή σου, τη μοναξιά σου, την παρέα του εαυτού σου εκείνες τις μέρες.

Ακόμη κι όταν δουλεύεις, σκέφτεσαι πότε θα πας στο σπίτι σου για να χαλαρώσεις. Δεν έχεις διάθεση να κάνεις τίποτα, πόσο μάλλον να δουλέψεις. Δε βοηθάει κι αυτός ο καιρός. Το μόνο που θέλεις είναι οι πιτζάμες σου και το κρεβάτι σου κι είναι λογικό. Σε καταλαβαίνουμε απόλυτα. Αν μπορούσαμε όλοι τις βροχερές μέρες θα παίρναμε άδεια απ’ ό,τι κι αν κάναμε και θα καθόμασταν σπίτια μας.

Πρέπει, όμως, να καταλάβουμε κάτι, είτε βροχερός είναι ο καιρός, είτε συννεφιασμένος, είτε με λιακάδα, δεν πρέπει να τον αφήνουμε να μας επηρεάζει πολύ. Υπάρχουν κάποιες μέρες που τις αφιερώνουμε σε όλα εκείνα που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες που θέλουμε απλά να είμαστε μόνοι μας. Οι βροχερές μέρες είναι εκείνες που μας βοηθούν να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας και να χαρούμε τη μοναξιά μας. Είναι εξίσου σημαντικές και υπέροχες με όλες τις άλλες μέρες. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τις απολαμβάνουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Συντάκτης: Σταυρούλα Τζουβάνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη