Φαγητό: Μία λέξη, άπειρα συναισθήματα. Η τροφή είναι ο παράγοντας που χρειάζεται κάθε ανθρώπινος οργανισμός για να αναπτυχθεί και να παραμείνει ζωντανός. Εκτός, όμως, απ’ τη φυσική ανάγκη που υπάρχει για το φαγητό, υπάρχει κι η πνευματική ανάγκη.

Γνωρίζουμε πως το σώμα μας, αλλά και το πνεύμα χρειάζονται την τροφή για τη σωστή λειτουργία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως όταν είμαστε καλά τρεφόμενοι η ψυχολογία μας είναι ανεβασμένη. Είμαστε πάντα πιο χαρούμενοι και δραστήριοι. Λιγότερο νευρικοί και στεναχωρημένοι. Η έλλειψη φαγητού οδηγεί κατά συνέπεια στην ανορεξία κι αυτή με τη σειρά της –σε πολλές περιπτώσεις– στην κατάθλιψη.

Όλοι το ξέρουμε πως το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Όταν κάποιος έχει φάει σωστά, είναι πιο παραγωγικός κι ευδιάθετος. Επίσης, το φαγητό αποτελεί αναμφισβήτητα απόλαυση. Μια απόλαυση που λίγοι μπορούν να αντισταθούν και πολλοί υποκύπτουν. Είναι ένας πειρασμός γλυκός, που δύσκολα μπορείς να του αντισταθείς. Αλλά γιατί να αντισταθείς; Δεν έχεις ακούσει που λένε πως ο καλύτερος τρόπος για να μη βασανίζεσαι από έναν πειρασμό είναι να υποκύψεις;

Όσο για την αλόγιστη χρήση των χρημάτων μας για το φαγητό είναι κάτι που δε μετανιώνουμε και δε θα το μετανιώσουμε ποτέ. Μας αρέσει να σπαταλάμε τα χρήματά μας για φαΐ. Είναι ένας απ’ τους λόγους που μπορούμε να ξοδεύουμε τα χρήματα μας και σίγουρα αξίζει.

Η ζωή είναι μικρή για να μην απολαμβάνουμε νόστιμο φαγητό. Κι είναι πολύ κρίμα να μην προλάβουμε να δοκιμάσουμε όλα αυτά τα υπέροχα φαγητά που υπάρχουν στον κόσμο. Όλες εκείνες τις γεύσεις που μπορούν να μας απογειώσουν. Να δοκιμάζεις υπέροχα φαγητά που σου χαρίζουν υπέροχες ηδονές γεύσεων. Το φαγητό είναι έννοια ιερή.

Ποτέ κανένας δε λέει «όχι» στο φαγητό, ειδικά στο καλό φαγητό. Πάντα με την παρέα μας όταν  βγούμε θα πάμε να φάμε, να περάσουμε καλά και να διασκεδάσουμε. Δεν είναι τυχαίο που οι ευχάριστες στιγμές μας είναι συνδεδεμένες με το φαγητό.

Ναι, μπορείτε να μας αποκαλέσετε λαίμαργους κι ότι είμαστε εθισμένοι στο φαγητό δε θα ντραπούμε να το παραδεχτούμε. Δε θα διστάσουμε να πάρουμε το τηλέφωνο και να παραγγείλουμε ό,τι τραβάει η ψυχή μας. Όταν βγούμε αν λαχταρίσουμε κάτι εκείνη τη στιγμή δε θα διστάσουμε να το αγοράσουμε. Μας αρέσει το φαγητό και δεν το κρύβουμε. Ούτε θα το κρύψουμε ποτέ. Πάντα θα ασχολούμαστε με το φαγητό. Γιατί ποιος δεν ασχολείται με το φαγητό.

Δεν υπάρχει κάτι πιο απολαυστικό απ’ το να τρως το αγαπημένο σου φαγητό και δε σε νοιάζει αν θα πρέπει να πληρώσεις γι’ αυτό. Είναι απόλαυση κι όλες οι απολαύσεις έχουν κι ένα τίμημα. Είμαστε ερωτευμένοι με το φαγητό κι αυτός ο έρωτας μας κάνει ό,τι θέλει, είναι όμως τόσο δυνατός που δε θα μας προδώσει.

Διότι το φαγητό καταλαβαίνει και καταλαβαίνει πολλά. Θα είναι πάντα εκεί όταν το χρειάζεσαι κι ας πρέπει να πληρώσεις κάτι παραπάνω για την παρέα του. Το φαγητό μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά πως είναι καλύτερο κι απ’ το σεξ. Σε διεγείρει περισσότερο και δε χρειάζεσαι και κάποιον δεύτερο για να το απολαύσεις, μια χαρά περνάς και μόνος σου.

Επίσης εκείνη η φράση που λέει πως ζούμε για να τρώμε είναι ολόσωστη -κι ας λένε τα αντίθετα μερικοί, δεν ξέρουν. Ναι, ζούμε για να τρώμε, να τρώμε καλά και να απολαμβάνουμε τις υπέροχες λιχουδιές που υπάρχουν σε τούτη εδώ τη Γη.

Συντάκτης: Σταυρούλα Τζουβάνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη