Αμέτρητες σκέψεις στο μυαλό σου, που δε σε αφήνουν να κοιμηθείς. Βασανίζουν τα βράδια σου και τα σεντόνια σου. Σκέφτεσαι, αναλύεις, ανθρώπους γεγονότα και καταστάσεις και δεν μπορείς να ησυχάσεις. Όσο και να γυρνάς και να ξαναγυρνάς δεν μπορείς να βρεις τίποτα που να σε ευχαριστεί. Απορείς γιατί, γιατί να είσαι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που είναι μόνος του.

Εντάξει, μεγαλοποιείς και δραματοποιείς τα πράγματα λίγο περισσότερο. Αλλά σαν να μη σου έφτανε όλο το δράμα, έχεις και το σύμπαν που σου πάει κόντρα και δε χάνει ευκαιρία κάθε φορά που βγαίνεις να παίζει με τα νεύρα σου, ζευγαράκια από ‘δω κι από ‘κει εμφανίζονται μπροστά σου. Να σου πω όμως κάτι, το σύμπαν θα συνεχίσει να σου πηγαίνει κόντρα μέχρι να βάλεις μυαλό. Μέχρι να καταλάβεις και να ξεκολλήσεις από εκείνη την τρύπα που έχεις χωθεί. Διότι μόνος σου μπήκες και δεν μπορείς να βγεις κι αυτό σου τρώει τα σωθικά λίγο-λίγο.

Ποιος σου είπε πως πρέπει να είσαι σε σχέση για να είσαι χαρούμενος; Ποιος σε έπεισε πως η ευτυχία βρίσκεται εκεί; Τι σε έκανε να πιστέψεις πως πρέπει να είσαι με κάποιον για να είσαι ολοκληρωμένος ως άνθρωπος; Το να έχεις δίπλα σου κάποιον που σε νοιάζεται και σε σκέφτεται είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα. Νιώθεις ασφάλεια και ξέρεις πως θα έχεις ένα στήριγμα δίπλα σου, ό,τι και να συμβεί. Αλλά δε σημαίνει πως αν είσαι μόνος σου δεν είσαι ευτυχισμένος ή ολοκληρωμένος. Η ευτυχία είναι κάτι που ξεκινάει από εσένα τον ίδιο. Και σε σχέση να είσαι, αν εσύ ο ίδιος δεν ξέρεις αν είσαι ευτυχισμένος, τότε η σχέση σου δε θα σε κάνει.

Προσπαθείς να βρεις παρηγοριά σε κάθε άγνωστο πρόσωπο και να πείσεις τον εαυτό σου πως ναι αυτός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για εσένα. Ναι, αυτό είναι το ένα και μοναδικό άτομο που θέλεις δίπλα σου και με αυτή σου τη σκέψη το σύμπαν γελάει, γιατί το σύμπαν ξέρει τα πάντα κι απ’ τη στιγμή που εσύ προσπαθείς να βρεις κάποιον για να γεμίσει το κενό σου και να σε πείσει πως μόνο τότε θα είσαι ευτυχισμένος, τόσο πιο σκούρα θα μετατρέπει τα πράγματα. Έτσι εσύ θα καταλήγεις απ’ τη μία αποτυχία στην άλλη.

Το να ψάχνεις, όμως, απεγνωσμένα για κάποιο ταίρι, είναι ανόητο. Ξέρεις γιατί; Διότι όσο πιο πολύ ψάχνεις, τόσο πιο πολύ θα απογοητεύεσαι. Όσο πιο πολύ το κυνηγάς τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αποτυχία σου. Πρέπει να μάθεις πώς είναι η μοναξιά, ψυχή μου. Να αγαπήσεις τον εαυτό σου, να μάθεις και να βρεις αυτό που πραγματικά σε κάνει χαρούμενο. Γιατί αν είναι να μπεις σε μια σχέση μόνο και μόνο επειδή θέλεις να λες πως είσαι ρεζερβέ, τότε έχεις χάσει τα πάντα.

Επειδή σου έμαθαν πως πρέπει να βρεις κάποιον για να είσαι καλά, δε σημαίνει ότι ισχύει κιόλας. Μάθε να ζεις μόνος σου. Μάθε να αντέχεις, να στηρίζεσαι στα δικά σου βήματα. Μάθε πως η χαρά κρύβεται σε εσένα και πως δε χρειάζεσαι κανέναν άλλον για να περνάς καλά. Το να ανησυχείς και να βασανίζεις το μυαλό σου με άσκοπες σκέψεις δε θα σου κάνει κανένα καλό. Άσε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους και θα δεις ότι όλα θα έρθουν όπως τα θες∙ η σχέση, οι φιλίες, ο έρωτας.

Απλά ζήσε τη στιγμή και σταμάτα να τρέχεις πίσω από άσκοπες σχέσεις. Όχι πως είναι κάτι ακατόρθωτο ή δύσκολο, δεν είναι, εσύ το κάνεις.

Ζήσε, διασκέδαζε και θα δεις∙ όλα θα γίνουν, αργά ή γρήγορα.

 

Συντάκτης: Σταυρούλα Τζουβάνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη