Συναντάμε συχνά άρθρα που μας προτείνουν λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το καθημερινό άγχος και να τα βγάλουμε πέρα στον διαρκή αγώνα επιβίωσης, που ονομάζεται «ζωή». Η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος, ο διαλογισμός, τα to do list ή η yoga, ανήκουν διαχρονικά στις τοπ επιλογές για να βρει κανείς λίγη ηρεμία και να περιορίσει το στρες.

Και σίγουρα θα βοηθούν, αλλά έχεις έρθει ποτέ κοντά στη φύση για να νιώσεις την ψυχική γαλήνη που προσφέρει; Μια απλή βόλτα ή ένα γρήγορο περπάτημα ανάμεσα σε δέντρα ή δίπλα στη θάλασσα μπορεί να σου δώσει άμεσα την αποφόρτιση που ψάχνεις με τόσους άλλους τρόπους. Μην το κοροϊδέψεις, ο καθαρός αέρας, το πράσινο, τα λουλούδια, ο ήχος του τρεχούμενου νερού κι η απουσία άλλων εξωτερικών θορύβων σου παρέχουν πέρα απ’ το οξυγόνο και την ηρεμία που χρειάζεσαι για να μπορέσεις να βρεις τις ισορροπίες σου, να δώσεις στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές δυσκολίες και να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη σκέψη όλων αυτών που τον πιέζουν.

Το πρωί μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου με μια βόλτα στο πάρκο. Κι αν οι υποχρεώσεις σε πιέζουν, αντί να πάρεις το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο για να πας στη δουλειά σου, προτίμησε να κάνεις τη διαδρομή με τα πόδια, περιλαμβάνοντας ένα πέρασμα απ’ το πιο κοντινό άλσος για να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές, κι ας χρειαστεί να βάλεις το ξυπνητήρι σου μισή ώρα νωρίτερα.

Προσπάθησε την ώρα που απολαμβάνεις τον περίπατό σου να σκέφτεσαι θετικά. Ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή σου απομάκρυνε το μυαλό σου απ’ τα απαισιόδοξα σενάρια. Ευκαιρία να ηρεμήσεις και να σκεφτείς για λίγο ότι είσαι μακριά. Το σκηνικό θα σε βοηθήσει να ξεχαστείς. Όλοι έχουμε προβλήματα, άλλοι περισσότερα άλλοι λιγότερα. Για τον καθένα μας έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία μας και κανένας δεν μπορεί να καταλάβει αυτό που περνάς, παρά μόνο εσύ. Αν είναι κάτι που διορθώνεται, θα βρεις τη λύση, αν όχι, δεν ωφελεί πουθενά να βυθίζεσαι σε σκοτεινές σκέψεις. Άσε τη φύση, τα χρώματα και τα αρώματά της να σε ταξιδέψουν.

Αν δε σου αρέσει το γυμναστήριο για να εκτονώνεσαι, και ψάχνεις κάτι πιο χαλαρό, τότε η επαφή με τη φύση θα σε βοηθήσει για να βρεις τους ρυθμούς σου γρήγορα, έπειτα από μία δύσκολη κι απαιτητική μέρα. Μετά τη δουλειά, στο τέλος των καθημερινών υποχρεώσεων, μία βόλτα στο πάρκο, στο δάσος, κοντά στο βουνό ή στην ακρογιαλιά, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Αν δεν το πιστεύεις, προσπάθησε να βρεις λίγο χρόνο για να το δοκιμάσεις. Έλα σε επαφή με τη φύση έστω για μισή ώρα μέσα στη μέρα σου και θα το καταλάβεις.

Πάρε μαζί σου ένα μπουκάλι νερό, ή το αγαπημένο σου χαλαρωτικό τσάι, κι ένα βιβλίο. Ακόμα κι αν δεν πάρεις τίποτα, προσπάθησε να βρεις τον δικό σου τρόπο να ‘ρθεις σε επαφή με τη χαλάρωση που προσφέρει το τοπίο γύρω σου. Εκμεταλλεύσου το οξυγόνο που σου προσφέρει και κάνε διαλογισμό για να ηρεμήσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο άνθρωπος που έρχεται αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα σε επαφή με τη φύση έχει λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει το άγχος, τις κρίσεις πανικού, ακόμα και την κατάθλιψη, στη ζωή του. Πολλοί ψυχαναλυτές προτείνουν την επαφή με τη φύση σε πιεσμένες ψυχολογικά περιόδους.

Το άγχος κι οι κρίσεις πανικού έχουν αυξηθεί κατά 35% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου στο Λονδίνο, κι αυτό που προτείνουν είναι να ‘ρθει ο άνθρωπος πιο κοντά με τη φύση. Όταν έχουμε πια γεμίσει τις ζωές μας με τόσα πολλά, υλικά αλλά και συναισθηματικά, χρειαζόμαστε την απλότητά της για να αδειάσουμε το μυαλό μας απ’ τα περιττά και να εστιάσουμε στα ουσιώδη.

Πήγαινε, λοιπόν, μια βόλτα κοντά στη φύση κι απόλαυσε την εκτόνωση που θα σου προσφέρει.

Συντάκτης: Νάσια Κάραλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη