Πόσο ρομαντικό και τρυφερό να σου κάνουν μια ερωτική εξομολόγηση με μια καντάδα κάτω απ’ το σπίτι σου; Να εξομολογούνται τον έρωτά τους με ένα τραγούδι μόνο για σένα!

Υπήρξε εκείνη η όμορφη εποχή που οι άνδρες θέλοντας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους σε μια κοπέλα, στηνόντουσαν τις νυχτερινές –συνήθως– ώρες κάτω απ’ το σπίτι της και με τη συνοδεία κάποιας κιθάρας ή κάποιου άλλου μουσικού οργάνου τραγουδούσαν ένα ρομαντικό κομμάτι, κάνοντάς της μια καντάδα.

Αν το συναίσθημα ήταν αμοιβαίο κι η κοπέλα ενδιαφερόταν, τότε σίγουρα το αποτέλεσμα θα ήταν μοναδικό, καθώς μια τόσο ρομαντική μα και συνάμα θαρραλέα κίνηση δε θα μπορούσε να μη συγκινήσει. Βέβαια, εκείνη την εποχή, οι νεαρές κοπέλες έμεναν ακόμα στο πατρικό τους, με τους γονείς τους, κι έτσι στην περίπτωση που ξύπναγε ο πατέρας της ο όλος ρομαντισμός θα έμπαζε νερά, κυριολεκτικά, καθώς δεν ήταν απίθανο να προσγειώσει κανέναν κουβά με νερό ή καμιά γλάστρα προς την πλευρά του τροβαδούρου, για να τον απομακρύνει.

Λίγοι θα μπορούσαν να μείνουν απαθείς μπροστά σε μια τέτοια τολμηρή κι όμορφη κίνηση, κι ας μη συναντάται πια στην εποχή μας. Δε θα ‘ταν ωραία αν ερχόταν ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται για εσένα να σου τραγουδήσει για να σου εκφράσει τα συναισθήματά του; Όσο κι αν στις μέρες μας θεωρείται κάτι ξεπερασμένο, αφού όλο κι αποχαιρετάμε το ρομαντισμό μας, κανείς δεν αμφισβητεί την αυθεντική ομορφιά της.

Πολλές θα ήθελαν να ζήσουν για λίγο την αίγλη μιας άλλης εποχής, να τις ξυπνήσει μες στη νύχτα ο αγαπημένος τους με μια καντάδα, να τολμήσει, να τσαλακωθεί, να εκτεθεί για χατίρι της. Κι ας είναι πολύ πιθανό να κατέληγε το όλο σκηνικό σε φιάσκο απ’ τις φωνές των γειτόνων και τα παράπονά τους για τη φασαρία.

Εκείνα τα χρόνια, ο ερωτευμένος μάζευε κι άλλους μαζί του (ίσως καλλιτέχνες ή απλά φίλους για τη συμπαράσταση). Εκείνοι έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο κι αυτός τραγουδούσε, κάνοντας την αφιέρωσή του. Κι όχι μόνο δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο, αλλά ήταν πολλές οι κοπέλες που περίμεναν αυτήν την κίνηση για να καταλάβουν τα συναισθήματα κάποιου.

Πόσο μαγικό να ‘χουν υπάρξει τέτοιες στιγμές, τέτοιοι τρόποι να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου και πόσο απογοητευτικό που στις μέρες μας όλα εκφράζονται μέσα από μια οθόνη και μερικά μηνύματα. Άλλωστε, πλέον το φλερτ κι ο έρωτας γεννιούνται και δρουν μέσα στα social media, άρα είναι μάλλον πιθανότερο να σου αφιερώσουν ένα τραγούδι στον διαδικτυακό σου τοίχο.

Οι σημερινοί παππούδες, όμως, δεν ξεχνούν το ρομαντισμό της εποχής τους και μπορούν να σου αφηγηθούν πάρα πολλές τέτοιες ιστορίες, γεμάτες γέλιο, πόθο αλλά κι άγχος για την αντίδραση της κοπέλας και των συγγενών της. Έπειτα, μια τέτοια συναισθηματική εκδήλωση δεν περνούσε απαρατήρητη, ούτε μπορούσε να μείνει κρυφή. Επομένως το ότι την επόμενη μέρα θα το σχολίαζε όλη η γειτονιά το έκανε ακόμη πιο δύσκολο. Μόνο που τότε δεν τους ένοιαζε τι θα πει ο κόσμος, ούτε έθαβαν όσα ένιωθαν, εξάλλου ήταν μια παράδοση.

Τότε η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες δεν έκαναν ποτέ καντάδες στους άνδρες, αφού κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν μάλλον απρεπές. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει μια γυναίκα σήμερα να κάνει μια καντάδα, αν το νιώθει, χωρίς να περιμένει απ’ τον άλλον την κίνηση.

Κι αν κάτι τέτοιο είναι πια πολύ τολμηρό και ζητάμε πολλά, μπορούμε να συμβιβαστούμε και με ένα μπουκέτο λουλούδια, αρκεί να μην ξεχνάμε να εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας!

 

Συντάκτης: Νάσια Κάραλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη