Οι γυναίκες άρχισαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Πολλά φεμινιστικά κινήματα ανά τον κόσμο έδωσαν ώθηση σε πολλές γυναίκες να απαιτήσουν την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Σε πολλούς τομείς τα έχουν ήδη καταφέρει με μεγάλη επιτυχία. Όλα ξεκίνησαν από την εξασφάλιση του δικαιώματος συμμετοχής στα πολιτικά κοινά και έπειτα οι διεκδικήσεις επεκτάθηκαν σε θέματα μόρφωσης και παιδείας, σε θέματα εργασίας, ίσης αμοιβής, οικογενειακού δικαίου.

Το γυναικείο φύλο έχει υποστήριξη από το αντρικό. Πολλοί άντρες υποστηρίζουν την ισότητα των δικαιωμάτων ανάμεσά στα δύο φύλα και το δείχνουν έμπρακτα. Αν και ακόμα επικρατούν κάποια στερεότυπα και προκαταλήψεις, υπάρχουν αξιοσημείωτα παραδείγματα γυναικών που κατάφεραν να ανατρέψουν τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να αναδειχθούν για το έργο τους και να ανταμειφθούν επάξια. Για παράδειγμα στον τομέα της επιστήμης, όπως και στον τομέα της κοινωνικής μόρφωσης και παιδείας, γυναίκες έχουν συνεισφέρει μέσα από σκληρή έρευνα και δουλειά.

Τρανή απόδειξη όλων των προηγούμενων είναι ότι οι γυναίκες έχουν καταφέρει να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην κοινωνία και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα όταν ήδη από τον προηγούμενο αιώνα γυναίκες άρχισαν να κερδίζουν βραβεία για το έργο που παρέδωσαν στην ανθρωπότητα. Τα πιο γνωστά βραβεία είναι τα Βραβεία Νόμπελ. Ευρέως αναγνωρισμένα έδωσαν μια ώθηση στις γυναίκες να συνεχίσουν να τη δράση τους. Η αναγνώριση και η αξίωση που τα συνοδεύει είναι μεγάλη τιμή.

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό τα Βραβεία Νόμπελ είναι ένα σύνολο από διεθνή βραβεία που απονέμονται σε μια σειρά από κατηγορίες σε αναγνώριση των πολιτιστικών ή και επιστημονικών επιτευγμάτων. Ιδρυτής της τελετής αυτής ήταν ο Σουηδός Άλφρεντ Νόμπελ, χημικός, εφευρέτης και επιχειρηματίας, μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής. Μέσα από τη διαθήκη του θεσμοθέτησε τα Βραβεία το 1895.

Πρώτη φορά απονεμήθηκαν το 1905. Οι κατηγορίες που υπάρχουν είναι έξι και είναι οι εξής: βραβείο για τη Χημεία, τη Φυσική, τη Φυσιολογία ή Ιατρική, τη Λογοτεχνία, την Ειρήνη και τις Οικονομικές Επιστήμες. Την χρονική περίοδο μεταξύ 1901 έως 2012 απονεμήθηκαν 555 βραβεία σε 856 άτομα και είναι παγκοσμίως γνωστά. Τα βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, εφόσον τα έχει εγκρίνει και επικυρώσει η ειδική επιτροπή. Αν και στο μεγαλύτερο ποσοστό οι άντρες έχουν την τιμητική τους έχουν δοθεί βραβεία σε 45 γυναίκες το διάστημα ανάμεσα στο 1901 έως το 2017. Στις  κατηγορίες της Λογοτεχνίας και της Ειρήνης το γυναικείο φύλο έχει τις καλύτερες επιδόσεις. Οι γυναίκες έχουν συνεισφέρει πολλά στην ανθρωπότητα και αυτό είναι αξιοσημείωτο. Ας δούμε μερικές από αυτές τις σπουδαίες προσωπικότητες που συνεισέφεραν στην ανθρωπότητα και αυτό είναι με τον δικό τους τρόπο.

Στον τομέα της Επιστήμης μόλις έξι γυναίκες έχουν τιμηθεί με το βραβείο  δίνοντας έτσι την ώθηση και σε άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη και να αποδείξουν πως μπορούν να τα καταφέρουν. Ποιες είναι αυτές;

1. Marie Curie

Το 1903 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για τη σπουδαία έρευνα της πάνω στη ραδιενέργεια, ενώ οχτώ χρόνια αργότερα με το Νόμπελ Χημείας για τις σημαντικές ανακαλύψεις του ραδίου και του πολωνίου. Είναι η μόνη γυναίκα που έχει τιμηθεί δύο φορές με βραβεία.

2. Irine Joliot-Curie

Πήρε το Νόμπελ Χημείας το 1935 για την ανακάλυψη της τεχνίτης ραδιενέργειας. Είναι η δεύτερη γυναίκα από την οικογένεια Κιουρί που κερδίζει βραβείο.

3. Maria Goeppert-Mayer

Τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1963 για τη θεωρία της πάνω στην απορρόφηση φωτονίων και την ανακάλυψη της μονάδας φυσικού μεγέθους Goeppert-Mayer.

4. Dorothy Grovfoot Hodgkin

Το 1964 τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας για τη μελέτη και ανακάλυψη των τρισδιάστατων δομών πολλών βιομορίων με τη χρήση της κρυσταλλογραφίας ακτίνων-Χ και την επιβεβαίωση της δομής της πενικιλίνης το 1945. Επίσης παρέλαβε βραβείο για τη χαρτογράφηση της βιταμίνης Β12, ενώ πέντε χρόνια αργότερα επιβεβαίωσε τη δομή της ινσουλίνης.

5. Gerty Radnitz Cori

Η πρώτη γυναίκα με Νόμπελ Ιατρικής το 1947 για την ανακάλυψη ενζύμων που μετατρέπουν το γλυκογόνο σε ζάχαρη και πάλι πίσω.

6. Tu Youyou

Στο πρόσφατο παρελθόν το 2015 η Tu τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για το φάρμακο για την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Και συνεχίζοντας στον τομέα της Ειρήνης, τρεις γυναίκες παρέλαβαν το βραβείο και τιμήθηκαν για το εξαιρετικό τους έργο.

7. Μπέρτα Φον Ζούτνερ

Νόμπελ Ειρήνης το 1943 για τη συγγραφή ενός βιβλίου που αποτέλεσε σήμα-κατατεθέν του 19ου αιώνα, με τίτλο «Κάτω τα όπλα!», το οποίο μεταφράστηκε σε 12 γλώσσες και τη μετέτρεψε σε μια ηγετική φυσιογνωμία του ειρηνιστικού κινήματος στην Αυστρία.

8. Μητέρα Τερέζα

Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1979 για την προσφορά της σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη, σε παιδιά και πρόσφυγες για τους οποίους έδωσε αγώνα προσφέροντας ανιδιοτελή εργασία.

9. Μαλάλα Γιουσαφζάι

Το νεότερο κορίτσι, που στα δεκατέσσερα μόλις χρόνια της, το 2014, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης για τα δικαιώματα των γυναικών στο Πακιστάν γράφοντας και δημοσιεύοντάς τα μέσα από το διαδικτυακό της μπλογκ.

Στην κατηγορία της Λογοτεχνίας οι γυναίκες διαθέτουν τα περισσότερα βραβεία αφού η γραφή είναι ένα από τα κύρια μέσα έκφρασης. Μέσα από το γραπτό λόγο δίνεται η δυνατότητα να περαστούν άπειρα μήνυμα, ιδέες, σκέψεις.

10. Σέλμα Λάγκερλεφ

Ισχυρή μορφή με Βραβείο Νόμπελ, η Σέλμα είναι η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε το 1909 για το βιβλίο της «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον».

Τα βραβεία νόμπελ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν πως οι γυναίκες έχουν ισχυρή θέση στις επιστήμες. Το αποδεικνύουν καθημερινά μέσα από το έργο τους και αφήνουν το δικό τους στίγμα πάνω στον πλανήτη. Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι έχουν γέρο στομάχι και μπορούν να προσφέρουν πολλά και ακόμα περισσότερα.

Συντάκτης: Χαρά Νταμουράκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.