Στα μεγάλα αδιέξοδα της ζωής μας καλούμαστε να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Πώς καθορίζονται όμως αυτές; Με λογική ή με συναίσθημα; Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει σε τέτοιες περιπτώσεις;; Όσο κι αν μια κατάσταση φαίνεται αδιέξοδη, δρόμοι υπάρχουν παντού αρκεί να κοιτάξεις καλά.

Το τι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους και τι όχι δεν μπορεί κανείς να το κρίνει, διότι καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται διαφορετικά κάθε κατάσταση στη ζωή του. Ό,τι έχει να κάνει με τον ίδιο μας τον εαυτό συνήθως το εξετάζουμε με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι όταν είμαστε θεατές ενός γεγονότος. Υπάρχουν όμως κάποιες στιγμές στη ζωή μας, οι οποίες από μόνες τους έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και ιδιαίτερη αξία για εμάς. Είναι αυτά τα μεγάλα αδιέξοδα που ξέρεις πως η απόφαση για το ποιο δρόμο θα βαδίσεις, θα επηρεάσει ίσως και στιγματίσει το μέλλον σου! Γνωρίζοντας λοιπόν πόσο σημαντική είναι η επιλογή που πρέπει να κάνεις, εξετάζεις με τεράστια λεπτομέρεια κάθε σου σκέψη.

Προβληματίζεσαι, οδηγείς το μυαλό σου στη μια πλευρά και ταυτόχρονα του αλλάζεις διαδρομή. Η λογική σου σε κατευθύνει ξεκάθαρα σε ένα δρόμο, αλλά ταυτόχρονα έρχεται το συναίσθημα να σε ταρακουνήσει, να σε κάνει να θυμηθείς πως ο δρόμος της καρδιάς είναι πιο σωστός, αληθινός. Και εκεί που φαίνεται να ‘χεις καταλήξει προς τα πού θα πας, εμφανίζεται και πάλι η ισχυρή λογική εμπλουτισμένη και με λίγο εγωισμό να σου χτυπήσει το καμπανάκι. Και στο σημείο εκείνο βρίσκεσαι ξεκάθαρα σε ένα μεγάλο αδιέξοδο. Δεν ξέρεις τι να κάνεις και ποια πτυχή του ίδιου σου του εαυτού να εμπιστευτείς. Η γνώμη τρίτων φαντάζει απογοητευτική, αφού αισθάνεσαι πως μια τόσο σοβαρή και προσωπική απόφαση οφείλεις ξεκάθαρα να την πάρεις μονάχα εσύ.

Άγχος, πίεση, απόγνωση, ανυπομονησία, περιέργεια, ενίοτε και ενθουσιασμός είναι κάποια από τα συναισθήματα που γεννούνται σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του ή μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Βέβαια ξεχνάμε πως ο σωστός δρόμος είναι πάντα ο ανήφορος και πως οι τεράστιες προκλήσεις είναι αυτές που θα μας κάνουν να εξελιχτούμε. Οι περισσότεροι βέβαια πανικοβάλλονται στη σκέψη μιας γενναίας και μεγάλης απόφασης, γιατί το ρίσκο μπορεί και να τους φέρει σε μονοπάτια άγνωστα.

Τελικά όμως ενώ σκέφτεσαι όλα τα παραπάνω, εσύ δεν παύεις αυτή τη στιγμή να βρίσκεσαι στο πιο μεγάλο αδιέξοδο της ζωής σου. Και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Είναι ένα δευτερόλεπτο να πάρεις μια απόφαση και αυτό σε τρομάζει. Διότι δε θέλεις σε καμία περίπτωση να πάρεις λάθος δρόμο! Υπάρχει όμως κανένας που παίρνοντας μια απόφαση επιθυμεί να του βγει σε κακό; Δε νομίζω! Γι’ αυτό το ήρεμο μυαλό και η καθαρή καρδιά θα συνεργαστούν άρτια για να βαδίσεις στο σωστό δρόμο. Όποια κι αν είναι η έκβαση, ας είναι δική σου η επιλογή! Κι αν αυτό ήταν που γούσταρες πραγματικά να κάνεις, να μη φοβηθείς ούτε για μια στιγμή. Να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και να παλεύεις για τις επιλογές σου και τις αποφάσεις σου. Αν είναι σωστές θα γίνεις χαρούμενος. Αν είναι λάθος, θα γίνεις σοφός!

Συντάκτης: Ελένη Πανταζοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.