Ακολουθεί πραγματική ιστορία με πρωταγωνιστή τον εαυτό σου. Προτού διαβάσεις και πριν βιαστείς να αρχίσεις τις αμφιβολίες  να σε προλάβω λέγοντάς σου ότι θα αντιμετωπίζω τη λέξη πρώην σαν άνθρωπο κι όχι σαν αρσενικό ή θηλυκό κι ότι ο κάθε εσύ θα μπορούσε να είναι ο πρωταγωνιστής. Άραξε.

Ναι, είναι δύσκολο να χωρίζεις. Δυσκολότερο όμως είναι να πετυχαίνεις πρώην σου στο δρόμο και να μην ξέρεις τι να κάνεις; Να κρυφτείς; Να πηδήξεις στον πιο κοντινό κάδο; Να πλησιάσεις και να του ρίξεις μπουνιά στα πλευρά; Να τα βάψεις μαύρα σαν την ψυχή σου και να αρχίσεις να κλαις; Θα ντραπείς γιατί ίσως έχεις κάνει που δεν έπρεπε; Παίζουν πολλά κι η κάθε αντίδραση εκείνη τη στιγμή είναι μη ελεγχόμενη κι απρόβλεπτη. Το χειρότερο μάλλον δεν είναι να τους βλέπεις στο δρόμο. Το χειρότερο είναι να τους βλέπεις στο δρόμο και να είναι πολύ καλύτερα από όταν ήταν μαζί σου! Και αυτό το ξέρεις εμπειρικά. Δεν το προδίδει τίποτα πάνω τους. Με ένα βλέμμα ξέρεις αν είναι καλά η όχι.

Άσκηση 1.

Έστω ότι είσαι εσύ το θύμα της υπόθεσης. Έστω ότι ήσουν ο «καλός» κι όταν σε παράτησε αυτό είχε τεράστια ανασταλτική επιρροή τόσο στα συναισθήματά σου όσο και στη συμπεριφορά σου. Έστω ότι σε έχει γαμήσει ψυχολογικά.

Εκεί που περπατάς στο δρόμο, για οπουδήποτε, αυτά δεν έχουν συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, τον βλέπεις να έρχεται απ’ τον απέναντι πεζοδρόμιο. Πρώτη σου κίνηση είναι να κοκαλώσεις στιγμιαία. Έπειτα θα προσπαθήσεις να καταλάβεις αν σε έχει δει ή όχι. Μη σκεφτείς κάτι άλλο, εννοείται πως σε έχει δει. Πλησιάζει κι άλλο. Απλά κοιτάς την απόσταση να μειώνεται. Αν είναι μόνος όλα καλά. Αν έχει και τον νυν δίπλα θα νιώσεις σωματικό πόνο απ’ τη ζήλια κι απ’ το παράπονο. Δικαιολογημένα όλα, μην κρύβεσαι!

Το ενδεχόμενο να κρυφτείς δεν υπάρχει, έχεις μεγαλώσει, έχεις ωριμάσει σε ένα βαθμό και δε γίνεται να τρέχουμε για πάντα απ’ τα προβλήματά μας! Τώρα ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσεις αυτή τη συνάντηση. Πάρε μια βαθιά ανάσα, έχε στο νου σου συνέχεια ποιον έχεις να αντιμετωπίσεις και να μην ξεχνάς ότι όσο καλά τον ξέρεις άλλο τόσο καλά σε ξέρει!

Ευγένεια. Να είσαι ευγενικός. Θα είσαι αναγκαστικά ευγενικός. Το μυαλό σου έχει νεκρώσει και δε σε αφήνει να σκεφτείς καμία καλή ατάκα. Τα πόδια σου έχουν βαρύνει και δεν μπορείς απ’ την άλλη να το παίξεις και χαλαρός. Το στήθος σου πονάει και δεν μπορείς να αναπνέεις σωστά. Ένας τρίτος θα νομίζει ότι είσαι κομπλέ και κλάιν μάιν βλέποντάς σε από μακριά, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορείς να εξωτερικεύσεις αυτό που νιώθεις.

Θα ανταλλάξετε 2-3 κουβέντες. Επιφανειακά πράγματα, όπως τι έκανες σήμερα ή πού πας ή ακόμα καλύτερα να ρωτήσεις για το σκύλο ή κάτι τέτοιο. Όλα τα «τράβα γαμήσου» και τα δάκρυα στην ερώτηση «τι κάνεις;» κρύβονται πίσω απ’ το «εδώ για καφέ με τα παιδιά». Δεν πειράζει όμως. Για καλό δικό τους δεν εξωτερικευόμαστε στους δρόμους, πιστέψτε με.

Άσκηση 2.

Έστω ότι είσαι ο θύτης. Έστω ότι εξαιτίας σου η ζωή του είναι βάσανο.

Στρίψε όπως είσαι και φύγε. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Συντάκτης: Παναγιώτης Μουστάκας
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη