paul1795

Ζούμε σε μια εποχή καταιγιστικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα∙ κοινωνικά, πολιτικά, επιστημονικά και διαπροσωπικών σχέσεων. Δεν προλαβαίνουμε να διαχειριστούμε πολλές φορές αυτές τις αλλεπάλληλες προκλήσεις. Είναι πολύ εύκολο να βυθιστούμε στην αδράνεια και να αφήσουμε τον φόβο να μας καθηλώσει σαμποτάροντας κάθε επιθυμία μας για δράση.

Κι όμως, υπάρχει θεραπεία ή, πιο απλά, τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτό το χάος των συναισθημάτων μας, που φαντάζει σαν ένα κουβάρι μπλεγμένο. Στο χέρι μας και μόνο σε μας εναπόκειται να αντισταθούμε και να γίνουμε κύριοι του εαυτού και των συναισθημάτων μας!

Δεν υπάρχει μυστικό για την επιτυχία και την ευτυχία στη ζωή. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, σεβόμενοι πρώτα εμάς και τις βαθύτερες ανάγκες μας, είναι να περάσουμε στη δράση! Τόσο απλά! Μέσα απ’ τη στοχευμένη δράση θα μπορέσουμε να νιώσουμε βαθύτερη σύνδεση με τον πολυτιμότερό μας φίλο, τον εαυτό μας!

Μέσω απλών βημάτων θα δούμε ξεκάθαρα τι μπορεί να συμβαίνει στη ζωή σας αυτήν την περίοδο, ποια είναι η νοητική αλυσίδα που μας κρατάει δέσμιους και πόσο τελικά εξαρτάται από εμάς τους ίδιους να αποτινάξουμε τα δεσμά που μας εγκλωβίζουν στην καθημερινότητά μας. Το φως είναι πολύ πιο δυνατό  απ’ το σκοτάδι στο οποίο έχουμε συνηθίσει να ζούμε τόσα χρόνια!

Κατευθύνσεις, λοιπόν, μέσα απ’ το πρίσμα και την εμπειρία που προσφέρουν η ίδια η καθημερινότητα αλλά και σεμινάρια αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης, NLP και ψυχολογίας.

Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την ευτυχία του και δημιουργός της δικής του προσωπικής ιστορίας. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, μόνο μαθήματα κι εμπειρίες που διαμορφώνουν την προσωπικότητα του καθενός από εμάς και μας καθιστούν μοναδικούς! Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές για την ευτυχία και την επιτυχία. Είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και πρέπει να τη σεβόμαστε!

Πολλοί, ωστόσο, θα βρεθούν κατά τη διάρκεια της ζωής σου να σε κρίνουν, να σε επικρίνουν ή να σε κατακρίνουν. Ελάχιστοι, δε, να σε θαυμάσουν και να σε επαινέσουν. Στο χέρι σου είναι να πάρεις στα σοβαρά τα λόγια τους, να τα αφήσεις να σε επηρεάσουν ή αντιθέτως να τα φιλτράρεις και να δεις αν υπάρχει κάποιο ψήγμα αλήθειας στα λεγόμενά τους ή απλά προβάλλουν τις ανασφάλειές τους πάνω σου.

Αδιαφόρησε για τις λέξεις τους κι εστίασε στις πράξεις σου. Δράσε όσο μπορείς περισσότερο. Κυνήγησε τα όνειρά σου. Ο χρόνος φεύγει και δεν ξαναγυρνά. Οι στιγμές χάνονται, δεν ξέρεις αν θα σου εμφανιστεί ξανά η ευκαιρία που ήθελες να αρπάξεις, ενδεχομένως, αλλά δεν το ‘κανες τη στιγμή που σου προσφέρθηκε.

Φρόντιζε, παράλληλα, να απολαμβάνεις τις δικές σου προσωπικές στιγμές χαλάρωσης. Σου είναι απαραίτητες για να ανασυνταχθείς και να ανακτήσεις δυνάμεις. Όλοι τρέχουμε στην καθημερινότητά μας σε φρενήρεις ρυθμούς. Αυτό δε βοηθά καθόλου ούτε τη σωματική ούτε την ψυχική υγεία μας. Οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Εκεί που νομίζεις ότι τις έχεις βάλει σε μια τάξη, πάντα κάτι γίνεται και δημιουργούνται κι άλλες τόσες. Οπότε δεν αξίζει να αγχώνεσαι!

Μην επιτρέψεις στη ρουτίνα να σ’ απομακρύνει απ’ τους ανθρώπους σου. Αφιέρωνε πολύτιμο χρόνο στους αγαπημένους σου, γιατί οι στιγμές αυτές είναι μοναδικές, κι αν τις χάσεις δε θα αναπληρωθούν ποτέ -ο χρόνος δε θα μπορέσει μαγικά να επιστρέψει. Δε θα δεις ξανά τα παιδιά σου σε δικές τους προσωπικές στιγμές (αθλητικές επιδόσεις, θεατρικές παραστάσεις κτλ). Και να τα δεις σε ορισμένες από αυτές, θα ‘χεις χάσει άλλες τόσες, εξίσου σημαντικές.

Ο μόνος χρόνος που έχουμε είναι το τώρα. Γι’ αυτό πραγματοποίησε τα όνειρά σου, σήμερα ! Όχι τον άλλο μήνα, ούτε όταν θα έχεις περισσότερο χρόνο, περισσότερα χρήματα, λιγότερες υποχρεώσεις. Γιατί, πολύ απλά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Να πληρούνται κι οι τρεις αυτές προϋποθέσεις ταυτόχρονα. Κι εσύ θα μεγαλώνεις, όπως και τα παιδιά σου το ίδιο, η δουλειά σου όμως (που ενδεχομένως δε σε καλύπτει σε όλες τις παραμέτρους της), θα παραμένει η ίδια. Εσύ, θα ‘σαι χαρούμενος;

Δύσκολα, αν δεν πάρεις την απόφαση να βγεις απ’ τη ζώνη άνεσής σου (comfort zone). Τόλμα, ρίσκαρε, ζήσε έντονες στιγμές! Δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Μόνο κερδισμένος θα βγεις, γιατί θα αποκομίσεις σημαντικές εμπειρίες που θα αποτελέσουν μαθήματα για τη μετέπειτα ζωή σου. Θα σε δυναμώσουν κι, επιτέλους, θα νιώσεις πραγματικά ευτυχισμένος, γιατί θα κάνεις αυτό που λαχταρά η ψυχή σου!

Μη δώσεις αξία στους δειλούς ψιθύρους. Βάλε στο mute στην εσωτερική σου φωνή που σε τραβάει πίσω, στα ασφαλή. Αυτή η φωνή δεν είσαι εσύ, είναι ο φοβισμένος εαυτός σου που σου λέει ότι δε θα τα καταφέρεις, γιατί πολύ απλά υπάρχουν τόσοι άλλοι που έχουν κάνει κάτι ανάλογο, οπότε δεν αξίζει τον κόπο ούτε να δοκιμάσεις.  Κι εσύ, βεβαίως, την ακούς και δεν κάνεις καμία ενέργεια για να κυνηγήσεις τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σου.

Κατηγορείς του εαυτό σου, τους γονείς σου, την κοινωνία, το σχολείο, τις αρχές, τους πάντες, που δεν προχωράει τίποτα σε αυτή τη χώρα. Γιατί το κάνεις αυτό; Γιατί είναι πάντα πιο εύκολο να αποδίδεις την ευθύνη στους άλλους. Αλλά ξεχνάς κάτι πολύ σημαντικό! Ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την ευτυχία και την εξέλιξή σου είσαι εσύ. Καιρός να ξυπνήσεις και να δεις κατάματα την αλήθεια! Δεν είναι τόσο τρομαχτική όσο νομίζεις.

Σε κάθε πρόβλημα, θέμα ή κατάσταση που αντιμετωπίζεις στη ζωή σου, υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές. Απλά –καθόλου τυχαίο– κανείς δε μας το επεσήμανε ποτέ. Ούτε οι γονείς, ούτε το σχολείο, ούτε οι σημαντικοί δικοί μας άνθρωποι. Κι έτσι εγκλωβιζόμαστε σε κάθε θέμα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, την καθιστούμε δυσλειτουργική και πνιγόμαστε, συχνά, σε μια κουταλιά νερό.

Παρακολούθησε τα παιδιά (τα δικά σου ή ξένα), τον τρόπο με τον οποίο παίζουν ξέγνοιαστα, για να θυμηθείς πώς είναι να ζεις ανέμελες στιγμές, χωρίς έγνοιες, μακριά απ’ τα βάσανα της ρουτίνας, τις αλλεπάλληλες υποχρεώσεις της κάθε μέρας.

Ταξίδεψε! Όσο πιο συχνά μπορείς. Κάνε ταξίδια με την κυριολεκτική έννοια αλλά και μεταφορικά, ταξίδια του νου και της ψυχής. Είναι η πιο απελευθερωτική διαδικασία που θα βιώσεις ποτέ.

Να αγαπάς τον εαυτό σου χωρίς όρους! Να ακούς το εσωτερικό σου παιδί, τη φωνούλα του και τι θέλει να σου πει κάθε μέρα, ώστε να νιώθεις σε αρμονία κι ισορροπία με το σύμπαν!

Συντάκτης: Νίκη Βικτωρίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!